Férfi kosár vb-sel.: kikaptunk az olaszoktól, nem juthatunk tovább

BOBORY BALÁZS (Varese)BOBORY BALÁZS (Varese)
Vágólapra másolva!
2019.02.22. 21:46
null
Ivkovics Sztojan csapata nagy pofont kapott az olaszoktól (Fotó: Szabó Miklós)
A világbajnoki selejtezősorozatban pénteken játszott a legrosszabbul a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely olaszországi súlyos vereségével lemarad a kínai vb-ről.

 

Egészen az esti mérkőzés kezdetéig nem sok izgalomban volt része a magyar válogatott tagjainak pénteken, a mieinknek szállásul szolgáló négycsillagos hotel messze, több mint két kilométerre fekszik Varese belvárosától, a szálloda mellett pedig csak egy hatalmas lóversenypálya terül el, de mivel ezen a napon nem volt lovi, ott sem sok látnivaló akadt.

Talán jó is volt ez így, a játékosok nyugodtan hangolódhattak a sorsdöntő összecsapásra és nem estek ki a megszokott meccsnapi ritmusból, amely a reggeli, videózás, edzés, ebéd, pihenő, uzsonna, videózás, mérkőzés vázra épült. A találkozó előtt a csapatot meglátogatta a korábbi népszerű rádiós és televíziós személyiség, a jelenlegi milánói főkonzul, Csiszár Jenő, illetve felesége, az egykori kosárlabda-válogatott Újvári Eszter, és természetesen mindenkihez volt néhány biztató szavuk.

Ahogy annak az öt magyar drukkernek is, akik bő másfél órával a meccs előtt arra vártak, hogy a mieink busza begördüljön az Enerxenia Aréna elé, és „Nyomjátok! Veletek vagyunk! Itthon vagyunk!” kiáltások kíséretében pacsiztak le az öltözőbe igyekvő játékosokkal.

Ahogy arra számítani lehetett, a csütörtökön még Euroliga-mérkőzést vívó, és a Maccabi Tel-Avivot legyőző Olimpia Milano két kosárlabdázója, Jeff Brooks és Andrea Cinciarini is ott volt a keretben az olaszoknál, akik ezzel is jelezték, hogy mennyire fontos nekik ez a találkozó.

Mindkét csapat abban a tudatban léphetett pályára, hogy tisztában volt vele, Lengyelország nyert Horvátországban és kijutott a kínai világbajnokságra, vagyis a mieink számára tényleg egyetlen út maradt: valahogy hét ponttal nyerni az olaszok ellen.

Öt perc után nem úgy tűnt, hogy ez sikerülhet, hiszen 10–0-val kezdtek a remekül védekező hazaiak, a mieink pedig nem találtak fogást rajtuk és egyébként ritmust sem. Ehhez képest a negyedből visszalévő időben sokkal jobban játszott a magyar csapat, amelynek összeállt a védekezése, s bár nem csillogott támadásban, már voltak biztató momentumai.

Ezek azonban elfogytak a második tíz percre, ezúttal nem volt senki a mieinknél, aki a vállára tudta volna venni a társaságot, átlendítette volna egy-egy bravúrral a holtponton. Az olaszok szedték a támadólepattanókat, sokkal magabiztosabbak voltak, repesztettek is egy 15–0-s rohanást és húsz fölé nőtt a különbség. Az első félidő után mindössze 15 dobott pont állt együttesünk neve mellett, ez pedig mindent elmond a támadójátékról és a dobásteljesítményről.

Szerencsére a nagyszünetet követően, elsősorban Vojvoda Dávidnak és Benke Szilárdnak köszönhetően megmutatta a vendégcsapat, hogy képes pontokat is szerezni, de mindez csak arra volt elég a harmadik negyedben, hogy ne nőjön a hátrány az utolsó tíz percre.

Aztán az utolsó játékrész megint az első kettőre hasonlított – a sorozat legrosszabb meccsét játszotta a magyar csapat. Súlyos vereség lett a vége és a elszálltak a vb-remények is, míg az olaszok ott lesznek Kínában.

Ne feledjük, van még egy forduló hétfőn, Szombathelyen: a világbajnokságról szintén lemaradó horvátok elleni mérkőzés becsületbeli ügy.

KOSÁRLABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
5. FORDULÓ, J-CSOPORT
OLASZORSZÁG
MAGYARORSZÁG 75–41 (15–9, 19–6, 18–18, 23–8)
Varese, 5300 néző. V: Conde, Calatrava (mindkettő spanyol), Straube (német)
OLASZORSZÁG:
DELLA VALLE 15/9, Vitali 4, GENTILE 9, Brooks 5/3, Biligha 8. Csere: ABASS 8/6, Ricci 6/6, Cinciarini 2, ARADORI 11/3, Pascolo 4, Filloy 3/3, Flaccadori. Szövetségi kapitány: Romeo Sachetti
MAGYARORSZÁG: Váradi, VOJVODA 15/3, BENKE 14/6, Eilingsfeld 4, Keller Á. 1. Csere: Jones 2, Ferencz 3/3, Perl 2, Juhos, Ruják, Somogyi Á., Filipovity. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 5. p.: 10–0. 8. p.: 13–6. 12. p.: 19–9. 14. p.: 24–13. 19. p.: 34–13. 24. p.: 39–23. 27. p.: 50–26. 29. p.: 50–31. 33. p.: 59–36. 37. p.: 66–39.
MESTERMÉRLEG:
Romeo Sachetti:
– Nagy teljesítmény az együttestől, hogy kijutottunk a vébére. Az első félidőben kiválóan védekeztünk, a magyarok csak 15 pontig jutottak. A csapaton belül is megvolt az egyensúly. Minden játékos remek munkát végzett, sok támadólepattanót szedtünk, igazi csapatjátékot játszottunk.
Ivkovics Sztojan:
Nyolcéves szövetségi kapitányi munkám alatt egyértelműen ez volt a legrosszabb mérkőzésünk. Van olyan, hogy semmi sem sikerül. Ha még jól is játszottunk volna, szerintem akkor is erősebbek az olaszok, de talán szórakoztatóbb lett volna a meccs.

Benke Szilárd, a magyar válogatott kiscsatára

Gratulálok az olaszoknak a mérkőzéshez, és hogy kijutottak a világbajnokságra. Egyértelműen élesebbek voltak nálunk, nagyon sok támadólepattanót szedtek. Mi tíznél több labdát adtunk el, így nem lehet eredményesnek lenni egy ilyen erős csapat otthonában.

6. (UTOLSÓ) FORDULÓ (HÉTFŐ)
18.30:
MAGYARORSZÁG–Horvátország (tv: M4 Sport)
18.30: Litvánia–Olaszország
20.30: Lengyelország–Hollandia

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Litvánia 21 pont, 2. (és továbbjutott) Olaszország 19, 3. (és továbbjutott) Lengyelország 18, 4. MAGYARORSZÁG 16, 5. Horvátország 15, 6. Hollandia 14

A KERET
Benke Szilárd, Vojvoda Dávid (mindkettő Szolnoki Olaj KK), Eilingsfeld János, Ruják András (mindkettő Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (Alba Fehérvár), Jones Jarrod (AS Monaco, francia), Juhos Levente (Naturtex-SZTE-Szedeák), Keller Ákos (Pau-Lacq-Orthez, francia), Perl Zoltán, Váradi Benedek (mindkettő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Somogyi Ádám (Aquimisa Laboratorios Zamorano, spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik