Férfi kosár: „Részemről nem volt kérdés” – Ivkovics marad

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.07.18. 07:39
null
Ivkovics Sztojan (Fotó: Szabó Miklós)
Sohasem gondolt arra, hogy kenyértörésre kerülhet sor a szövetség és közte – véli a magyar nemzeti együttes élén szövetségi kapitányi munkáját folytató Ivkovics Sztojan.

 

– Mondhatjuk, hogy az lett volna a meglepő, ha nem ön marad a férfiválogatott szövetségi kapitánya?
– Részemről nem volt kérdés – válaszolta Ivkovics Sztojan, aki 2013 óta irányítja a magyar férficsapatot, és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) péntek délutáni bejelentése alapján július végén lejáró szerződését meghosszabbítva, a jövő szeptemberről 2022-re halasztott Európa-bajnokság végéig biztosan marad is a válogatott élén. – Kissé szerencsétlenül alakult a helyzet, mintha az én és a szövetség kezéből is kicsúsztak volna a dolgok, de most már minden normális mederben zajlik. Örülök, hogy sikerült megállapodnunk. Ez nem az én válogatottam vagy a szövetségé, hanem egész Magyarországé. Az elmúlt években rendre telt ház előtt léptünk pályára itthon, én is és a szövetség is felelősséggel tartozunk a drukkereknek és a csapatnak.

– Az MKOSZ közleménye leszögezi, hogy az előző idény közben Kaposváron vezetőedzőként vállalt klubfeladata miatt a szövetség felbontotta a szerződését, de miután leköszönt a kaposvári edzői posztról, megszűnt az összeférhetetlenség, újra tárgyalni kezdtek a folytatásról. Könnyen sikerült megegyezniük?
– Abszolút. Eddig sem volt anyagi kérdés vagy feltétel a munkával kapcsolatban, a szerződés feltételei ugyanazok, mint korábban, és a szakmai stáb összetétele sem változik. Kicsivel jobb és hatékonyabb kommunikációt igényel mindkét fél a továbbiakban, ezt is megbeszéltük, tisztáztuk.

Ivkovics második családja a magyar férfi válogatott (Fotó: Nemzeti Sport)
Ivkovics második családja a magyar férfi válogatott (Fotó: Nemzeti Sport)

 

– A kerettagok is kinyilvánították korábban a véleményüket, kiálltak ön mellett. Milyen tanulságokkal szolgált az elmúlt néhány hónap és a szerződése körüli fejlemények?
– Azt nem gondoltam, hogy kenyértörésre kerülne sor a szövetség és köztem. Mindkét oldal megtanulta, hogy jobban kell kommunikálnunk. Bodnár Péter főtitkárral és Szalay Ferenc elnökkel sohasem volt gondom, ahogy a játékosokkal sem, ez a legfontosabb. Hála istennek lezárultak a nyitott kérdések, aminek örülök.

– Mikor folytatják a munkát?
– Augusztus 2. és 9. között az U20-as válogatott, a reménységek és a felnőttkeret Kecskeméten, a már megszokott bázison közösen edzőtáborozik. A fő cél, hogy a fiataloknak megmutassuk, milyen elvárásoknak kell megfelelniük a felnőttválogatottnál. Emellett kicsit már megkezdjük a ráhangolódást az Ausztria és a Szlovénia elleni november végi Európa-bajnoki selejtezőre is.

– Mennyiben lesz más a következő összetartás?
– Hosszú volt a szünet, nem edzettek rendesen a játékosok, fizikailag rá kell hangolni őket a következő idényre. Kell egy hét felhozó munka, bevezető mozgás a kerettagoknak, sérülésmegelőző jelleggel is. Nem iszonyatos intenzitású munkát kell elképzelni, inkább azzal kezdünk, hogy felmérjük, ki, milyen állapotban van. Alig várom, hogy újra találkozzunk a csapattal, mert ez az együttes igazi család, mindenki örömmel jön és örül, hogy együtt vagyunk, s nem csak a kosárlabdapályán. A csapategység a mi igazi erőnk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik