Gasper Potocnik szeretné élvezni
a szerinte favorit Falco elleni párharcot (Fotó: Árvai Károly)

Igazolódott a papírforma, mindkét esélyes 3–1-gyel abszolválta a honi élvonal elődöntőjét: a 2019-es bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a Naturtex-SZTE-Szedeák, az alapszakaszgyőztes Szolnoki Olajbányász a DEAC otthonában nyert, úgyhogy a szombaton 18.45 órakor startoló fináléban ők találkoznak.

„Az elődöntő mindkét párharcában hasonló erősségű gárdák mérkőztek, és teljesen jogos, hogy a Falco és a Szolnok jutott a döntőbe      – szögezte le Gasper Potocnik, az Olajbányász szlovén edzője.      – A DEAC jó csapat, tele tehetséges játékossal. Leginkább az első és a harmadik találkozón tudtunk a saját utunkon járni, így kerültünk pozícióba. Jól működött a védekezésünk, kontrolláltuk a lepattanók megszerzését, és támadásban igazi csapatként játszottunk.”

Az utolsó percben keletkezett némi zavar az Olaj gépezetében, ám Potocnik szerint korábban is követtek el hibákat, és előfordult, hogy nem tudták kézben tartani az eseményeket, ettől függetlenül nagyon elégedett együttesével. Nincs más hátra tehát, mint a döntő, amely valóban slágerpárosítást hoz.

„Szeretnénk élvezni a párharcot az ellen a csapat ellen, amely az évad előtt a fő favoritnak számított      – taglalta Potocnik.      – A hazai pálya előnye velünk lesz, a szurkolóinktól biztosan ugyanúgy megkapjuk a támogatást, ahogyan mindig. Nem akarok arra gondolni, ki az esélyes, megteszünk mindent, csakúgy, mint a korábbi összes meccsünkön. A Falco elleni korábbi mérkőzéseink sem számítanak, az évad más szakaszában járunk most, tiszta lappal kezdünk. Aktuálisan a felkészülés és még inkább a csapatok, pontosabban a csapatjáték ereje dönthet.”

A negyvenéves szakember hozzátette, ha lesz lehetőségük, gyorsan lezárják a párharcot, de egyelőre arra koncentrálnak, hogy az első felvonáson sikeresek legyenek. Mint elmondta, a Falco négy nagyon erős magyar válogatott játékosra épül, a csapat gerince évek óta együtt van, ráadásul a Bajnokok Ligája-szereplés révén tapasztaltabb abban, hogyan kell helytállni a magas hőfokú meccseken. Jól felkészített gárda, amely tudja, hol kell támadnia az ellenfelet, és hogyan kell védekeznie, szóval, nem könnyű a Szolnok előtt álló feladvány.

SENKI SEM MONDHATJA, HOGY ELRONTOTTAK VALAMIT – INTERJÚ GASPER OKORNNAL, A FALCO EDZŐJÉVEL
– Kemény ellenfél volt a Szeged az elődöntőben?
– Az egész idényben remekül szerepelt, a Szolnok és a Falco mögött zárta az alapszakaszt, hazai pályán csak négy vereséget szenvedett el: egyszer-egyszer győzte le a DEAC és a Szolnok, és kétszer mi. Kifejezetten támadó csapat, az egy-egyezésekre építi a játékát, amit nem könnyű levédeni, mentálisan is nehéz feladat. A Szeged már az elődöntőbe jutással történelmi eredményt ért el, nem volt vesztenivalója. Mindenki azt várta, hogy mi jutunk be a döntőbe, ami nyomást helyezett ránk, főleg, hogy a negyeddöntőben a legnagyobb riválisunkat, a Körmendet ütöttük ki. Örülök, hogy jól kezeltük.
– Rengeteg nehézségen ment keresztül az évadban a Falco…
– Igazából semmi sem ment jól, a Magyar Kupa megnyerése előtti tíz napot leszámítva folyamatosan hiányzott néhány játékosunk. Utána gyorsan elveszítettük De’Quon Lake-et, és napról napra meg kellett küzdenünk a problémákkal, nehogy eszkalálódjanak. Ha most visszanézek, nagyszerű évadot látok, beleértve a BL-szereplést, az MK-győzelmet és a bajnoki döntőbe jutást – senki sem mondhatja, hogy elrontottunk valamit, vagy a folyamatok irányítása kicsúszott volna a kezünkből.
– Érdekes lehet a finálé első mérkőzése Szolnokon. Mit vár tőle?
– Sokan mondják, hogy a két legjobb csapat játssza a döntőt, és nemcsak az alapszakasz eredményei miatt, hiszen mindkét fél megérdemelten jutott el ilyen messzire. A Szolnok a favorit, rajta lesz a teher, mi a második helyről érkezünk, és ezt szeretnénk az előnyünkre váltani – a pályahátrány ebből a szempontból megnyugtatólag hathat, és a mi együttesünk is jó minőséget képvisel.