Férfi kosár NB I: Potocnik szerint a csapategység és a fegyelmezettség miatt lett első a Szolnok

Vágólapra másolva!
2021.03.30. 11:30
null
Gasper Potocnik tudja, miért végzett élen a Szolnok (Fotó: Csabai István/Új Néplap)
Az alapszakaszgyőztes Szolnok szlovén edzője örül a részsikernek, de tudja, ezért még nem osztanak érmet, és nulláról indul a rájátszás áprilisban.

 

– Mi a véleménye az alapszakaszgyőzelemről? Szrecsko Szekulovics, a Szeged edzője úgy véli, nagy meglepetés, hogy a Szolnok végzett az élen, a Szeged pedig harmadik lett, mert van a mezőnyben ennél a két csapatnál jó néhány tehetősebb, erősebb kerettel gazdálkodó gárda.
– Mielőtt válaszolnék, engedje meg, hogy gratuláljak a játékosaimnak, a stábnak, a szponzoroknak, a szurkolóknak és a klub alkalmazottainak, mert ez az ő sikerük is – mindez csak együtt sikerülhetett. Nagyszerű, amit elértünk, ez egyfajta elismerése a munkánknak, de ezért még nem jár érem, csak az idény felénél vagyunk. Részben egyetértek Szekuloviccsal, a rajtnál a nyolcba kerülés volt a célunk, de nekünk az első naptól kezdve nem a végeredményen járt az eszünk, napról napra, edzésről edzésre koncentráltunk, és csak az előttünk álló feladatra figyeltünk. Véleményem szerint a profi hozzáállás és a sok munka a siker alapja, a játékosok ennek megfelelően is dolgoztak. Most minden a nulláról kezdődik, célunk, hogy ebben a szellemben folytassuk, és ha szerencsénk lesz, a betegségek és a sérülések is elkerülnek minket.

– Volt-e olyan pillanat, amikor azt érezte, az élen végezhet a csapata?
– Őszintén mondom, nem foglalkoztam ezzel. Tudom, sokan számolgattak és latolgatták az esélyeket menet közben, de én nem. Nekem az a dolgom, hogy csak a következő meccsre készítsem fel a csapatot, hogyan lehetünk még jobbak, mert az az igazság, jó érzés elsőként zárni, de amint elkezdődik a rájátszás, már senkit sem érdekel az alapszakasz-helyezés, és egy év múlva már senki sem emlékszik arra, ki volt a felénél az élen. Én elsősorban azon munkálkodom, hogyan tudunk sikeresek lenni, meccseket nyerni.

– Miben emelkedett ki a Szolnok a mezőnyből?
– Egyszerű a válasz: a játékosok hozzáállása; a munka, amit elvégeztünk; a koncentráció, aminek minden edzésen és minden meccsen meg kell lennie. Ez különbözteti meg a jó csapatot az átlagostól. Ahogy edzünk és játszunk, az számít, a miénk lett a legjobban védekező együttes, csapatként kosárlabdázunk, szisztéma szerint, egységesen. Sok remek gárda van a mezőnyben, de szerintem a csapategység és a fegyelmezettség az, amiben a többiek fölé emelkedtünk.

– Ha bejutnak a döntőbe és a Falcóval találkoznak, lehet-e jelentősége, hogy az alapszakaszban oda-vissza legyőzték a szakma szerint legerősebb játékosállományú, a bajnoki címre legesélyesebb csapatot?
– A médiának és a szurkolóknak ez roppant érdekes kérdés, ezt aláírom, mégsem szeretnék rá válaszolni. Nonszensz erről most beszélni, messze van, és meglehet, egyik gárda sem jut be a fináléba. Meccsről meccsre gondolkodunk, butaság lenne ezzel foglalkozni. Engem és a csapatot jelenleg semmi más nem érdekel, csak az Alba Fehérvár elleni Magyar Kupa-negyeddöntő, mert az a következő találkozónk.

– A koronavírus előtti világban az alapszakasz-elsőséggel járó pályaelőny óriási fórt jelentett, főleg egy olyan csapat esetében, mint a Szolnok, amelynek fanatikus tábora szurkolása bénítólag hatott az ellenfelekre, és pluszmotivációt és -energiát jelentett az Olajbányásznak. Így mit ér a pályaelőny, ha elképzelhető, az idény nézők nélkül ér véget?
– Magyarországon a hazai pálya nagy előnynek számít, ha vannak szurkolók, sok csapat képes a buzdításnak köszönhetően plusz­energiákat mozgósítani. Nemigen hiszem, hogy visszatérhetnek ebben az idényben a drukkerek, egyfajta csodának kellene történnie ahhoz, hogy ismét nézők előtt játszhassunk. Szerintem ebben a bajnokságban a pályaelőnynek nem lesz akkora jelentősége, ugyanakkor én úgy látom, a nyomás jóval nagyobb lesz az első négy helyezetten, hogy jó eredményt érjenek el, mint akik lejjebb zártak.

– Néhány nappal az elsőség megszerzése után újabb egy évre aláírt a klubhoz. Volt összefüggés a kettő között?
– Minden klubalkalmazottnak hálával és elismeréssel tartozom, mert nélkülük az én munkám sem lehetne olyan, amilyen. Nem volt megtervezve, a vezetők szóltak, szeretnék, ha jövőre is én lennék az edző. Nekem a folytonosság fontos, jól érzem magam Szolnokon, a családom is szeret itt élni, s a csapat teljesítménye is közrejátszott, hogy aláírtam. Igyekszünk együtt tartani a mostani keretet, ezért is maradok szívesen, no meg a klub tradíciói miatt, megtiszteltetés nekem egy ilyen klubnál dolgozni, köszönettel tartozom a lehetőségért. Ugyanazt ígérem, mint amikor idejöttem, azaz minden tőlem telhetőt megteszek a sikerért, minden nap keményen dolgozom.

– Jövő szerdán az Albával játszanak a Magyar Kupában. Mit vár a tornától?
– Egy meccsen bármi lehet, az aktuális napi forma dönt, lehetsz te esélyes, ha rossz napot fogsz ki, kiestél. Jó csapat az Alba, de reméljük, továbbjutunk, valószínűleg apróságok dönthetnek.

– Az amerikai Shane Gibsont februárban szerződtették, de sérülés miatt még egy meccsen sem játszhatott. Ő lehet a titkos fegyverük, mivel az ellenfelek így nem tudtak felkészülni a játékából?
– Minden játékos fontos ebben a csapatban, ő is, és szerencsére egyre jobb állapotban van, már a többiekkel edz. Remélhetőleg mostantól rendelkezésre áll, de hogy mit várhatunk tőle, azt még én sem tudom, hiszen élesben nem játszhatott, ami nem ideális, s ha bekerül a rotációba, akkor nyilván másképpen oszlanak el a játékpercek. Magasabb minőséget adhat a csapatnak, remek dobó, jó srác, várjuk, hogy pályára léphessen.

A FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS PROGRAMJA

Szolnok (1.)–Sopron (8.), Falco (2.)–Körmend (7.), Szeged (3.)–Paks (6.), Debrecen (4.)–Alba (5.) – az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcok április 14-én, szerdán kezdődnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik