Férfi kosár NB I: Most szerénynek kell maradni – Flevarakisz

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.01.11. 08:31
null
Kosztasz Flevarakisz szerint a magyarok merészebbet álmodhatnak most, mint korábban (Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba)
A novemberben a Sopron KC-hez visszatérő görög vezetőedző, Kosztasz Flevarakisz romokban lévő együttesből épített olyan gárdát, amely a regnáló bajnokot és ezüstérmest is legyőzte idegenben.

 

A bajnok Falco tizenkét győzelemmel kezdte az idényt, mielőtt kikapott Debrecenben. Csapata már nyolc egymást követő sikernél jár – hogyan értékeli ezt a sorozatot?
Ugyanolyan elfoglalt vagyok most, mint máskor, végzem a napi rutint, de nyilván az átlagosnál jobb hangulatban – válaszolta a Nemzeti Sportnak Kosztasz Flevarakisz, a férfibajnokságban november 14. óta veretlen Sopron KC görög vezetőedzője.

Visszatérése – hiszen korábban másfél idényen keresztül irányította már a soproniakat – első meccsén a legutóbbi ezüstérmes, addig veretlen Szolnok otthonában arattak nagy győzelmet. Izgult a mérkőzésen?
Nem izgultam, de nyilván tisztában voltam vele, hogy fontos lenne nyerni. Sikerült, jó játékkal, ez nagy lökést adott a folytatáshoz.

Ezután sorban győzték le a riválisokat, köztük a Körmendet és a címvédő Falcót, utóbbit ráadásul 13 pontos hátrányból fordítva…
Mivel alapvetően pozitív beállítottságú vagyok, hiszem, hogy jó eredmények jönnek, ha megdolgozunk érte. Ez nemcsak a mérkőzésekre, hanem a tréningekre, sőt a videózásokra is igaz. Nem a véletlen műve ez a sorozat. Legutóbb, a Szombathely ellen szinte rájátszást idéző hangulatban, remek csapatjátékot bemutatva győztünk, a csapat és a soproni közönség nagyon egymásra talált.

Mi a titka? Hiszen megrogyott, szét­eső, sérülésektől tizedelt gárdát vett át.
A csapatmunkában hiszek, ehhez a játékosok és a stáb közötti összhangnak is meg kell lennie. Emellett azt sulykolom, a csapat mindenekfelett áll, az egyén csak utána jön. Elengedhetetlen, hogy kellemes atmoszférát kell teremteni, s elhitetni a srácokkal, hogy nagy dolgokat érhetünk el együtt. Érkezésem után eleinte a túlélés, a tabella aljáról elkerülés volt a cél, de sikerült megváltoztatni a mentalitást, amihez persze kellettek a jó eredmények is. A legfontosabb, hogy mindig versenyképesnek kell lenni, minden napból, edzésből, találkozóból a legjobbat, legtöbbet kell kihozni. Ha így dolgozol, optimista lehetsz, mert megtalál a siker.

Az előző évad végén a negyeddöntőben búcsúztak a bajnokságban, majd ön is elköszönt.
Közös megegyezést követően távoztam, hazamentem, pihentem egy kicsit. Időnként egyéb, nem szakmai tényezők is befolyásolják a döntéseinket, nem csak a kosárlabda, de ennél többet nem szeretnék mondani. Voltak ajánlataim, mégis kivártam, aztán hívtak, én pedig megint jöttem. Jó érzésekkel, ismerősként tértem vissza, mert tudtam, olyan helyre érkezem, ahol értékelik a munkámat.

Hogyan motiválja a játékosait?
Fontos hozzáigazítani a filozófiádat a játékosaidhoz. Én általában hangsúlyozom az erősségeiket, s amikor egy nálunk erősebb csapattal játszunk, megpróbáljuk leplezni a hiányosságokat. A munkamorált megkönnyíti, ha közben nyerünk is, ezért is volt fontos az első közös, szolnoki győzelem.

Legyőzték már az éllovasokat, aligha kell bárkitől tartaniuk…
Most szerénynek kell maradni és továbbra is elszántan, motiváltan játszani, bárki is az ellenfél. Még sok van hátra az idényből, tudni kell helyén kezelni a győzelmet és a vereséget egyaránt. Tisztában vagyunk vele, hogy nem a miénk a mezőny legerősebb kerete és ismerjük a hiányosságainkat.

Görögországban a PAOK és az AEK edzője is volt, dolgozott Németországban, Lengyelországban, Kazahsztánban is. A mostani NB I-et hová tenné az európai rangsorban?
Nem könnyű sorrendet felállítani, de úgy látom, ez egy olyan időszak, amikor a magyarok merészebbet és nagyobbat álmodhatnak. Egyre jobb játékosok jönnek ide, a válogatott is újra Európa-bajnokságra készül, a Falco vitézkedik a Bajnokok Ligájában, vagyis jó irányba halad a liga.

Két magyar kosaras, Juhos Levente és Supola Zoltán hónapok óta nem játszhat sérülés miatt. Rájuk mikor számíthat újra?
Hamarosan, a februári válogatott szünetig megtudjuk, mikor térhetnek vissza. Én nem vagyok az a típus, aki sietteti a sérültek visszatérését, de nyilván jól jönne, ha mihamarabb számolhatnánk velük is.

Következő ellenfelük az immár közvetlen vetélytárs DEAC lesz.
Újabb erős gárda, amelynek nagyszerű légiósai vannak, akik közül többen játszottak Görögországban. Szeretnénk tovább nyújtani remek sorozatunkat ellene is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik