Férfi kosár NB I: Marjan Cakarun örül az új kihívásnak

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.08.03. 09:29
null
Cakarun (fehérben) úgy érzi, itt volt az ideje a továbblépésnek (Fotó: Néplap/Nagy Balázs)
Két és fél szolnoki év után két körmendi esztendő vár az élvonal egyik legjobb magasemberére, Marjan Cakarunra, aki mindent mérlegelt meglepő klubváltása előtt.


Nem lehet vitás, hogy a nyár egyik legnagyobb port felverő átigazolása Marjan Cakaruné. A 2019 végén a Szolnoki Olajbányászhoz szerződő horvát magasember két és fél évet húzott le a Tisza-partiaknál, mígnem két évre az Egis Körmendhez szerződött. Abból a szempontból persze nem indokolatlan a váltás, hogy – ellentétben az Olajjal – az idei NB I-es finalista vasiak megmérethetik magukat a nemzetközi porondon.

„Nehéz volt szembesülni vele, hogy többé nem vagyok a Szolnok játékosa, de az élet megy tovább – mondta a Nemzeti Sportnak Cakarun.  – A Körmend nagyszerű, jól szervezett klub, örülök az új kihívásnak. Különleges időszakot töltöttem Szolnokon, köszönöm a szurkolóknak és mindenki másnak, de itt volt az ideje a továbblépésnek. Mindent mérlegeltem a váltás előtt, és úgy gondoltam, a Körmend lesz a legjobb választás. Közel van az otthonomhoz, igazán versenyképes csapat, rendre jó eredményeket ér el, miért is ne próbálhatnám ki magam ott? A drukkerek a szolnokiak mellett a legjobbak a magyar élvonalban, és sokkal könnyebb hazai pályán játszani akkor, ha a lelátóról nagy erővel tolnak előre.”

A kiváló center a nyáron szülővárosa, Zadar és jelenlegi lakhelye, Rijeka között ingázott, és napi kétszer edzett – merthogy nem 18 éves már, fel kell készülnie a keménynek ígérkező következő idényre. Arról is beszélt, miért játszik szívesen Magyarországon.

„A magyar bajnokság évről évre egyre erősebb lesz – szögezte le. – Az előző két évadban azt tapasztaltam, hogy fokról fokra fejlődik a liga, jó munkát végez a szövetség és a csapatok is, nagyszerű játékosok igazolnak ide. Hét-nyolc évvel ezelőtt meg sem fordult volna a fejemben, hogy Magyarországra szerződjek, de most azt kell látnom, hogy a világ többi részéhez képest ebben a bajnokságban biztosak a körülmények.”


A Körmend ütőképességéről még korai beszélni, az biztos, hogy a magyar mag java együtt maradt, ugyanakkor az öt légiós mindegyike új ember. A 32 éves délszláv kiválóság szerint meccsről meccsre fognak haladni, meg akarják nyerni az összeset, aztán megnézik, mire lehetnek képesek – ő szívesen előrelépne a gárdával, vagyis megcélozza a bajnoki címet!

„Ez lesz az első évadom Andonisz Konsztandinidesz irányításával, aki egyértelműen kiváló munkát végzett Körmenden – felelte Cakarun, amikor a körmendi sikeredzőről kérdeztük. – Beszéltem már vele telefonon, az általa képviselt görög-ciprusi felfogás nagyban hasonlít a balkáni kosárlabdastílusra, vagyis hamar megtaláljuk a közös hangot, kétlem, hogy problémákba ütköznénk.”

Az ősszel a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. csoportjában szerepel az együttes, és a szeptember 21–25. között rendezendő kieséses rendszerű málagai minitorna első napján a szlovákiai Léva ellen kell győznie. Cakarun természetesen örült a tavasszal a Szolnokkal megszerzett Magyar Kupa-győzelemnek, nagyon sokat küzdöttek a trófeáért, de már a tavalyi bajnoki döntőben is csak egy kis szerencse hiányzott nekik, hogy célba érjenek. Az előző idényben rengeteg sérülés sújtotta a csapatot, amely csalódást keltve esett ki az NB I negyeddöntőjében, ám Marjan Cakarun szerint kiadták magukból a legtöbbet, és el kell ismerniük, hogy a Kecskemét megérdemelte a továbbjutást. Az biztos, hogy jó sportemberhez híven Cakarun étvágya Körmenden is hatalmas lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik