Férfi kosár NB I: legyűrte a Szolnokot, így harmadszor bajnok a Falco

BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁNBOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.05.26. 21:52
A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely lett a férfi kosárlabda NB I 2020–2021-es kiírásának a bajnoka, miután a döntő párharc 5. mérkőzésén 74–53-ra legyőzte a Szolnoki Olajbányászt.
Szolnokon lett bajnok a Falco (Fotó: Árvai Károly)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Szolnokon lett bajnok a Falco (Fotó: Árvai Károly) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


A meccs...

...vendégei:a legnépesebb különítménnyel a női bajnokság ezüstérmese, az Atomerőmű KSC Szekszárd érkezett Szolnokra, a hattagú társaságban mások mellett ott volt a tolnaiak ügyvezetője, Szabó Gergely és két válogatott játékos,Studer Ágnes és Bálint Rékais.

...blokkja:a harmadik percben Keller Ákost Roko Badzim sapkázta le, a horvátnál egy fejjel magasabb center hárompontosra készült, de nem számított a hátulról érkező kisemberre.

...dudaszós dobása:az első negyed végén Roko Badzim állt bele egy dobásba, éppen a tízedik perc leteltekor, és bevágta – a horvát légiós jegyezte a szolnokiak győztes hárompontosát is a párharc első, szolnoki összecsapásán is.

A Tankcsapda zenekar „Üdvözöl a pokol” slágere szólt az Olaj Klub teraszán fél hétkor, azaz másfél órával a férfibajnokság döntőjének ötödik, mindent eldöntő összecsapása előtt Szolnokon. A Tiszaligeti Sportcsarnok tényleg pokoli hangulatot árasztott a feldobáskor, legalábbis a vendég szombathelyieknek mindenképpen, hiszen több mint kétezer fanatikus szurkoló előtt kezdődött az aranyéremről döntő találkozó.

A finálé mindenképp a magyar kosárlabdasport klasszikusai közé emelkedett, hiszen a sorozat a vártnál izgalmasabb, érdekesebb és feszültebb meccseket hozott: volt kiállítás, hosszabbítás, pályán kívüli üzengetés, feljelentés, s szakmailag jócskán erőn felül teljesítő Szolnok, amely a jóval erősebb játékoskeretű, 2019-ben bajnok Falcót váratlanul nagy csatára késztette. A piros-feketék éppen tíz éve majdnem hasonló helyzetben várták a sorsdöntő meccset, akkor az Albacomp ellen 0–2-ről fordítva lettek bajnokok.

A két szlovén edző, Gasper Potocnik és Gasper Okorn – ilyen sem volt még a férfibajnokság döntőjében – mosolyogva fogott kezet, s kívántak egymásnak jó meccset a feldobás előtt, tudván, itt már nem feltétlen a tudás számít, hanem az, ki őrzi meg jobban a higgadtságát, merthogy az ilyen jellegű összecsapásokon bizony még a legharcedzettebb játékosok keze is megremeg. Bojan Szubotics jegyezte az első kosarat, miközben roppant feszült volt mindkét csapat, még az ötödik percben is elemi hibákat követtek el a játékosok, büntetők maradtak ki.

Vélemény
Boros Zoltán,

korábbi 88-szoros válogatott:

„A Szolnok fizikailag kipukkadt, alig lehetett látni valamit abból, amit játszik a csapat. Elsősorban támadásban, mert védekezésben a hajtás vitte előre a játékosokat. A Falcónak minden bejött a második félidőben, a magyar kosarasok és Barac kitettek magukért, míg a Szolnok teljesen elfáradt mentálisan, sorozatban hozott rossz döntéseket, sok rossz passz csúszott be. Az előző meccsen közel járt az Olaj, nagy esélye volt a bajnoki címre, ám a Falco jött ki végül pozitívan abból az összecsapásból, ez is közrejátszott abban, ami ezen a napon történt. A meccs egyébként úgy kezdődött, hogy halál ideges és pontatlan volt mindkét csapat, aztán a Falco felállt ebből, míg a Szolnok még jobban belesüppedt az állapotába, próbált menni a rivális után, de nagyon nehéz, ha nincs energia és kreativitás, csak szellemi és fizikai fáradtság – ehhez hozzájárult az is, hogy a harmadik találkozón nagyon nagy erőtartalékokat kellett mozgósítania Cakarun hiánya miatt. Megérdemelt a vasiak bajnoki címe annak ellenére, hogy hullámzó volt a teljesítményük, mégiscsak döntőt nyertek Szolnokon...”

Ki nyugszik meg előbb? – volt a nap kérdése, s erre a vendégeknek volt nagyobb esélyük, mert a szolnokiak hibáztak többet, vezetett is a fekete mezes vendéggárda, de a 9. percben Zsíros Péter büntetőivel fordított a Szolnok.

Kevés pont esett, annál több szabálytalanság és pontatlanság jellemezte a játékot, no és persze reklamáló kosarasok. Egyik gárda sem tudott megkomponált akciókat vezetni, többnyire improvizációs játékból adódtak dobóhelyzetek, amelyek zöme kimaradt. Az előző két találkozón összesen két pontot szerző Váradi Benedek összekapta magát és először érte el a tíz pontot a mezőnyben, amikor a 18. percben második hárompontosát küldte a helyére. Egy perccel később Szuboticcsal ütközött és újra hanyatt vágta magát, majdnem úgy, ahogy a második felvonáson, ám ezúttal ellene fújtak.

Egyenlő állásról folytatódott a csata a fordulást követően, s Keller Ákos kosarára Shane Gibson felelt. Felváltva estek a pontok, nem tudott egyik csapat sem jelentős előnyre szert tenni, egészen a 25. percig, ekkor robbantott a vendéggárda: Benke Szilárd triplájával héttel meglépett a Falco.

Hullámvölgybe került a hazai együttes, s már tizenhárom pont is volt a vendégelőny a 30. percben. Egyértelműen a szombathelyiek irányították a meccset, a szolnokiak megrekedtek támadásban és a védekezésük sem működött.

A 26–13-as harmadik negyed döntőnek bizonyult, mert innen már nem tudott talpra állni a Szolnok. Fogyott az idő, a különbség nem csökkent, sőt, egyre reménytelenebb helyzetbe kerültek a hazaiak, újra önbizalommal telve játszott a vendégcsapat, főleg, amikor Evan Bruinsma triplájával 63–45-re meglépett.

Aztán a 35. percben húsz lett közte, s eldőlt a meccs: egyszer nyert idegenben a fináléban a Falco, ez elég is volt az összességében megérdemelt aranyéremhez. A szombathelyiek történetük harmadik bajnoki címét szerezték meg, s visszavágtak a 2018-as szolnoki győzelemért, amikor az Olajbányász Szombathelyen lett bajnok és vághatta le a hálót a rivális csarnokában, ahogyan most Benke Szilárd és Gasper Okorn tette. Aztán mindenféle tárgyak, söröspoharak repültek a vendégjátékosok felé, Okorn pedig kimutatott a hazai B-középnek, így majdnem botrány kerekedett, de megérkeztek a a biztonságiak, és rendben lezajlott az eredményhirdetés.

KOSÁRLABDA
FÉRFI NB I, DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 53–74 (19–16, 10–13, 13–26, 11–19)
Szolnok, 2100 néző.  V:  Kapitány, Benczur, Papp P.
SZOLNOK:  Warner 10/6,  Kovács P.   4,   Badzim 12/6, Szubotics  13,  Cakarun 4.Csere:  Gibson 5/3, Zsíros 5/3, Pongó Máté, Taiwo, Juhos, Rudner, Pallai.Edző: Gasper Potocnik
FALCO:  Váradi 17/9, Anderson 1,  Benke 15/3,  Bruinsma 7/3,  Keller Á. 7/3.Csere:  Barac  13,  Perl 14/3, Doktor, Dancsecs, Sövegjártó, Kovács B.Edző:  Gasper Okorn
Az eredmény alakulása. 2. perc:   2–4. 4. p.:  5–10. 7. p.: 17–14. 13. p.:  22–21. 15. p.:   22–24.   19. p.:  29–27.  25. p.:  35–42. 26. p.:   35–44. 28. p.:   37–48.  33. p.: 45–63. 35. p.:   47–67. 38. p.:   52–71
MESTERMÉRLEG
Gasper Potocnik:
– Gratulálunk a Falcónak a bajnoki címhez, jobb volt ezen a mérkőzésen. Összességében nagyszerű döntőt játszottunk, kevesen várták tőlünk, hogy ennyire pariban leszünk a címvédővel. Nagyon büszke vagyok a csapatom egész évben elvégzett alázatos és nagyszerű munkájára. Ilyen a sport, Szombathelyen már majdnem megnyertük a döntőt.
Gasper Okorn:– Nagyon boldog vagyok, hogy történelmet írtunk: ez a Falco fennállásának legeredményesebb évadja a bajnoki címmel és a Magyar Kupa-győzelemmel. Hittem benne, hogy megnyerjük az ötödik mérkőzést, az előző két szolnoki összecsapás is nagyon kevésen múlt – háromból egyszer kellett itt nyernünk. Nem búcsúztam a Falcótól, csak az utolsó hazai mérkőzés után köszöntem meg a szurkolók támogatását.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye:  3–2 a Falco javára

A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
Bajnok:
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (Kyan Anderson, Boris Barac, Benke Szilárd, Dancsecs András, Doktor Péter, Evan Bruinsma, Keller Ákos, Kovács Benedek, De'Quon Lake, Perl Zoltán, Sövegjártó Ábel, Váradi Benedek. Vezetőedző: Gasper Okorn), 2. Szolnoki Olaj, 3. Naturtex-SZTE-Szedeák, 4. DEAC, 5. Alba Fehérvár, 6. Atomerőmű SE, 7. Egis Körmend, 8. Sopron KC, 9. Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, 10. OSE Lions, 11. PVSK-VEOLIA, 12. Kaposvári KK, 13. Zalakerámia ZTE KK, 14. Jászberényi KSE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik