Férfi kosár NB I: Ivkovics leül a Kaposvár kispadjára

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2020.01.01. 19:55
null
Ivkovics Sztojan (Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap)
Nem szerepelt eddig fényesen a Kaposvári KK, amelynél a továbbiakban Ivkovics Sztojan szakmai igazgatóként a kispadról próbál segíteni, hogy a somogyi férfi kosárlabdacsapat harcban legyen a playoffhelyekért.

 

Az óév utolsó és az új év első napjaiban a változások szele fúj az NB I-es férfimezőnyben.

Vasárnap Csirke Ferenc vezetőedzőtől vált meg a PVSK-Veolia klubvezetősége, és azon melegében kinevezte Dragan Alekszicset a helyére, míg 2020 azzal kezdődik, hogy Kaposváron is módosul a felállás a szakmai stábban: a kormányrúdnál valamelyest hátrébb lép az eddigi mester, Fekete Ádám, és az általános menedzser, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan szakmai igazgatóként leül a kispadra.

„Amikor tavaly elvállaltam, hogy segítek Kaposváron, úgy terveztem, hogy a 2019–2020-as évad végére tiszta helyzetet teremtünk a nehéz örökség után, de arra nem gondoltam, hogy ennyire nehéz dolgom lesz – kezdte Ivkovics Sztojan. – Az első tizenhárom forduló szereplésével még csak nem is lehetünk elégedetlenek, mert nagyjából ilyen eredményekkel számoltunk, ám a második kör sorsolása sokkal nehezebb. Talán egyedül a Jászberény elleni hazai vereséggel nem kalkuláltunk. Amíg eddig a közvetlen riválisok többsége hozzánk jött, és mi idegenben az élcsapatokkal játszottunk, ez most megfordul. Sohasem voltam az a vonyítós fajta, nem akartam másra tolni a felelősséget, és ezt most sem teszem. Úgy érzem, be kell szállnom a harcba, mert nehéz menetelés vár ránk.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Ivkovics szakmai igazgatóként leül a kispadra, ami természetesen azt hozza magával, hogy lényegében az ő elképzelései érvényesülnek a mérkőzések közben, a felkészítésben is sokkal nagyobb szerepet vállal magára. Fekete Ádám edző is marad a stáb tagja, dolgozik tovább a felnőttcsapattal is, de több feladata lesz az utánpótlásban.

„A játékoskeretben egyelőre nem lesz változás, megyünk tovább úgy, ahogy vagyunk. Tavaly úgy gondoltam, egy hároméves koncepció keretében emeljük vissza méltó helyére a kaposvári kosárlabdát, de tényleg sok nehézséggel szembesülünk, így egyelőre csak nyárig tervezek, aztán meglátjuk, mi történik – mondta a szakember. – Szakmailag talán már nem kell bizonyítanom, azt hiszem, korábban Kaposváron, Pécsen vagy Kecskeméten is mindig sikerült elérni a célokat, a civil életem rendben, szép családom van, de egy ötven feletti embernek mindig el kell gondolkodnia, mit érdemes megtennie, és mit nem. Eddig mindegyik csapatommal bejutottam a legjobb nyolc közé, nyilván ezt most is megcélozzuk, de a legfontosabb, hogy többségében jó kosárlabdát játsszunk, és a nyártól tényleg tiszta lappal lehessen továbbindulni.”

A Kaposvár az előző két idényben lemaradt a playoffról, és bár a jelen évadban nagyon sűrű a középmezőny, most sem lesz könnyű dolga. Igaz, ez már nagyjából a nyáron körvonalazódott, amikor a klub vezetői arról beszéltek, hogy csökkentett büdzséből, észszerű gazdálkodással kell csapatot építeni, ami – úgy látszik – ennyire elég. Ebben a szituációban lép előre Ivkovics, és most kiderül, képes-e olyan hatással lenni a csapatra, hogy harcban legyen a rájátszásért az alapszakasz második felében és a középszakaszban.

EDZŐVÁLTÁSOK AZ NB I-BEN, 2019–2020
Jászberényi KSE: Nikola Lazics helyett Lo Elhadji Malick
Naturtex-SZTE-Szedeák: Andjelko Mandics helyett Szrecsko Szekulovics
Sopron KC: Sabáli Balázs helyett Kosztasz Flevarakisz
Szolnoki Olaj: Dragan Alekszics helyett Gasper Potocnik
PVSK-Veolia: Csirke Ferenc helyett Dragan Alekszics
Kaposvári KK: Fekete Ádám helyett Ivkovics Sztojan (szakmai igazgató)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik