Férfi kosár NB I: három trónkövetelő veszélyezteti a Falcót

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.09.21. 12:18
null
Idén egymást követő második bajnoki címének örülhetett a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, amely hat magyar válogatott játékossal és a segédből vezetőedzővé előrelépő Milos Konakovval igyekszik megvédeni a címét (Fotó: Árvai Károly)
A bajnoki címvédő csupán két légióst küld csatába, a Szolnok, az Alba és a DEAC masszív kerettel üldözi a vasiakat – kedden elkezdődik a 2021–2022-es évad.


Rendhagyó módon vág neki az új idénynek a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely kedden a PVSK-Veolia elleni nyitó összecsapáson. Az élvonalban és a Magyar Kupában is címvédő vasi alakulat csupán két légióssal kezdi el az évadot (megtartotta a horvát Boris Baracot és érkezett az amerikai Marvin Clark), ugyanakkor hat magyar válogatott játékost is foglalkoztat. Az U23-as szabály annyit szigorodott, hogy nemcsak az alapszakasz, hanem a rájátszás minden mérkőzésén is az első félidőben folyamatosan a pályán kell lennie egy hazai nevelésű fiatalnak.

A Falco reálisan bevethető kezdő ötösében így a 2000-es születésű Somogyi Ádámmal mindenképpen számolnia kell a segédből vezetőedzővé előlépő szerb Milos Konakovnak, a maradék négy helyre meg ott vannak öten, név szerint a csapatkapitány Váradi Benedek, Perl Zoltán, Benke Szilárd, Golomán György és Keller Ákos. Veretes névsor, és mivel azt mondják az okosok, hogy a bajnoki címhez legalább két-három jelentős játékerőt képviselő magyar kosarasra van szükség, a szombathelyiek kiindulási pozíciója remek. Ugyanakkor mindenképp bátor és értékelendő koncepció, hogy a nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában is felvállalja a klub, hogy nem tömi tele a keretét külföldiekkel.

A hazai kihívók más koncepcióban gondolkodnak (igaz, nem teheti meg mindenki, hogy a legjobb honi játékosok közül válogasson), a legerősebbnek ismét a Falcót az előző idényben ötmérkőzéses döntőre kényszerítő Szolnoki Olajbányász látszik közülük. A szlovén Gasper Potocnik három délszláv légiósát is megtartotta a gárda 2020–2021-es keretéből, őket egészítené ki a dominikai irányító, Gelvis Solano, aki üde színfoltja lehet az élvonalnak, ám hozzávetőleg két hónapos kihagyásra kényszerül. A pótlására a tiszaligetiek a 28 éves horvát válogatott Roko Rogicot szerződtették, aki a nyári olimpiai selejtezőn is szerepelt a nemzeti együttesben, átlagosan 18 percet kapott a három mérkőzésen.

Egyértelműen előrelépésre törekszik a legutóbb ötödik Alba Fehérvár és a negyedik DEAC is. Mindkettőnél új külföldi tréner próbál szerencsét, a szlovén Dejan Mihevc és a fantasztikus játékosmúlttal rendelkező szerb Milenko Topics. Az Albát a magyar magja emeli kicsivel a hajdúságiak fölé, Vojvoda Dávid mellé újabb két válogatott, Pongó Marcell és Szabó Zsolt érkezett, ők remek fiatalokkal és négy ütőképesnek látszó külföldivel játszhatnak együtt. A debreceni együttes magyar húzóembere a center Tóth Ádám, az egyesület szerződtette az előző évad egyik legjobbját, a szerb Djordje Dzseletovicsot Szegedről, és megtartotta honfitársát, a ponterős Djordje Drenovacot.

 

Vojvoda Dávid és az Alba Fehérvár is az egyik kihívója lehet a Falcónak (Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap)
Vojvoda Dávid és az Alba Fehérvár is az egyik kihívója lehet a Falcónak (Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap)
Az idény...
...FELFEDEZETTJE LEHET
BALSAY Ádám

Az Alba Fehérvár 2001-ben született, azaz 20 esztendős irányítójának a csapaton belül is sok riválissal kell megküzdenie a pályára kerülésért, hiszen rajta kívül több remek U23-as játékosa van a fehérváriaknak, gondoljunk csak Lukács Norbertre, Omenaka Godwinra vagy a Takács ikrekre. Ha az új szlovén edző, Dejan Mihevc bizalmat szavaz Balsaynak, és a rotáció stabil részévé válik, biztosan él a lehetőséggel az idén nyáron az U20-as válogatottban is szereplő játékos. A szlovákiai Komárno elleni győztes felkészülési mérkőzésen például 15 pontot szórt, ami a szempontjából biztató momentuma volt az előszezonnak.
...ÁSZA LEHET
Tayler PERSONS

A nyári időszak találkozói és a múltja miatt is úgy sejtjük, az amerikai Tayler Persons leteheti a névjegyét Magyarországon. A Naturtex-SZTE-Szedeákkal a FIBA Európa-kupában is induló 26 éves játékmester szórta a kosarakat az elmúlt hetekben, az öreg kontinensen újonc Keandre Cookkal együtt magas pontátlagra számíthatnak ebben az évadban. A Tisza-partiak az előző idényben négy remek légióssal a bronzéremig jutottak az NB I-ben, ránézésre most is jól sikerült a külföldiek kiválasztása. Persons korábban megfordult a német Bundesligában, míg a holland Leiden színeiben bekerült a FIBA Európa-kupa legerősebb ötösébe amellett, hogy a holland élvonal gólpasszkirálya volt.
...VISSZATÉRŐJE LEHET
GOLOMÁN György

A 25 éves magyar válogatott erőcsatár nem Tolnát-Baranyát járta meg az elmúlt években, hanem az Egyesült Államokat, Japánt és Belgiumot. 2013 nyarán hagyta el a Körmendet (ahol már 16 évesen lehetőséghez jutott az élvonalban), az amerikai Sagemont Lionshoz került, aztán az egyetemet a UCLA-n kezdte el és fejezte be, majd némi G-ligázás után két japán csapat és a Spirou Charleroi következett. Nyáron a Falco szerződtette, amely már korábban is érdeklődött iránta. Golománt nagyon csábította a BL-főtábla, és az biztos, hogy akárcsak a bajnokságban, a nemzetközi porondon is jelentős szerephez jut a magas­ember.

 

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
1–2. hely: Falco, Szolnok
3–4. hely: Alba, DEAC
5–6. hely: ZTE, Atomerőmű
7–8. hely: Sopron, Szeged
9–12. hely: Körmend, Oroszlány, Kaposvár, Pécs
13–14. hely: Kecskemét, Nyíregyháza

A fentebb megénekelt négy klub kiemelkedik a mezőnyből, utánuk viszont szabad a vásár, még csak rangsorolni sem nagyon lehet a választékból. A Zalakerámia ZTE KK-tól viszonylag sokat várunk, ennek egyik oka a veretlen előszezon, a másik a Magyarországon sok tapasztalatot szerző horvát mester, Teo Cizmic, a harmadik meg a jó szellemiségű légiósállomány. Ezzel szemben az Egis Körmend könnyen lehet, hogy nehéz hónapok elé néz, a Falco vasi riválisa esetében az sem egyértelmű, meglesz-e a playoffszereplés, noha hűséges és fanatikus szurkolóiban ezúttal is bízhat.

Nagyon egy szinten mozog az Atomerőmű SE, a Sopron KC, a Naturtex-SZTE-Szedeák, az OSE Lions és a Kaposvári KK, nem sokkal van tőlük lemaradva a Pécs és a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét sem – az újonc Hübner-BS Nyíregyházától hatalmas bravúr kellene a bennmaradáshoz, de ha az elején elkapja a fonalat, reménykedhet a meglepetésben.

TUDNIVALÓK

Az oda-vissza vágós, 26 fordulós alapszakasz befejeztével a csapatok az előző idényből kimaradó középszakasszal folytatják (ez az etap az április negyedikei héten veszi kezdetét, és május második hetében fejeződik be), amely a szokott módon három csoportra, öt-ötcsapatos felső- és középházra, valamint négycsapatos alsóházra bomlik. A playoff a szokásos mederben zajlik, előreláthatólag május közepén startol, és ha ötmérkőzéses lesz a finálé, akkor június végéig tart.

Az 1–8. helyezett csapatok vesznek benne részt, a negyeddöntőben az 1–8., a 2–7., a 3–6. és a 4–5. helyezett kerül párba, s abban a fázisban, majd az elődöntőben és a fináléban is az egyik fél harmadik győzelméig tartanak a párharcok (a harmadik helyért zajló csatában csak a másodikig). A középszakasz után a 13. és a 14. helyen végző csapatok az egyik fél második győzelméig tartó párharcot vívnak a bennmaradásért. A Magyar Kupa nyolcas döntőjét előreláthatólag április első hétvégéjén rendezik. Az élvonal mérkőzéseit az M4 Sport és az M4 Sport+ csatorna tűzi műsorára.

 

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
KEDD

18.00: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–PVSK-Veolia
SZERDA
17.30: Zalakerámia ZTE KK–Egis Körmend (tv: M4 Sport)
18.00: Atomerőmű SE–Alba Fehérvár,
18.00: DEAC-Tungsram–Hübner-Nyíregyháza BS
18.00: Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–Kaposvári KK
18.00: Szolnoki Olajbányász–Naturtex-SZTE-Szedeák
19.00: Sopron KC–MVM-OSE Lions

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik