Férfi kosár NB I: harminc évvel ezelőtt tett csodát és lett bajnok a Szolnok

Vágólapra másolva!
2021.04.11. 10:57
null
Szolnokon mindig fantasztikus volt a hangulat (Fotó: Origo)
Harminc évvel ezelőtt nyerte meg első bajnoki címét a Szolnoki Olaj a magyar férfi kosárlabda bajnokságban. Az Origo a sporttörténelmi tettet véghezvivő bajnokcsapat egykori játékosait és edzőit kérdezte a felejthetetlen idényről, a bajnoki címig vezető útról, és a szolnoki kosarasok közötti kiváló játékkapcsolat gyökereiről.

 

A negyeddöntőben a Paks volt a Szolnok első ellenfele, akik ellen mindhárom meccset megnyerte a csapat. Az elődöntőben a Körmend következett, ahol öt meccsen dőlt el a továbbjutás a Szolnok javára. A bajnoki döntőben a címvédő Zalaegerszeg volt a szolnokiak ellenfele. A Szolnok 3–1-es összesítéssel nyerte meg a klub első bajnoki címét, és nem is akárhol: a Tisza-partiak Zalaegerszegen egy hihetetlenül izgalmas meccs után 74–72-re nyertek, és a csapat történelmet írt – írja az Origo.

„A kosárlabda akkoriban nagyon más volt. Az irányító poszton mellettem még Horváth Imre és Judik Béla is szerepet kapott. Az 1-es és a 2-es poszton lehetett cserélgetni az embereket. A rotációnak 7–8 állandó tagja volt, és a kezdő ötös ritkán változott meg” – árulta el az Origónak a klub korábbi irányítója, Tóth Zoltán.

A szolnoki kosárlabda hírnevét az 1991-es bajnoki aranyat követően évtizedeken át sikerek fémjelezték, hiszen a Szolnoki Olajbányász Magyar-Kupa elsőségeket, bajnoki arany, ezüst-és bronzérmeket is szerzett. Az 1991-es bajnoki aranyat szerző csapat (Berkics László, Andrej Tyubin, Tóth Zoltán, Tóth Attila, Rasid Abeljanov, Kmézics Zorán, Judik Béla, Horváth Imre, Bede Miklós, Kis Péter, Takács Attila, Mérész Tamás) meccsei valószínűleg a mai napig felejthetetlen élmények maradnak minden kosárlabdát kedvelő ember emlékezetében a Tisza-parti városban.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik