Férfi kosár NB I: győzött a Falco Körmenden, jöhet az ötödik meccs

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.06.24. 20:32
Szoros első félidő után a harmadik negyedet 15 ponttal megnyerve győzött a Falco Szombathely Körmenden a férfi kosárlabda NB I döntőjének negyedik mérkőzésén, és kiegyenlítette az egyik fél ötödik győzelméig tartó párharc éllását. A bajnoki címet eldöntő meccs vasárnap 18.30-kor kezdődik Szombathelyen.
A fekete mezes szombathelyiek kiharcolták az ötödik meccset
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Szabó Miklós)
A fekete mezes szombathelyiek kiharcolták az ötödik meccset A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Szabó Miklós)

 

Négy-öt ember kivételével mindenkinek sikerült betartania a körmendi ultrák kérését, vagyis hogy az Egis Körmend–Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely férfi bajnoki döntő negyedik mérkőzésére piros felsőben érkezzenek meg a hazai táborba. A kezdés előtti órákban a vasi kisvárost járva számos olyan emberbe lehetett botlani, aki fontos szereplője a magyar kosárlabdának, érezhető volt a felfokozott várakozás, amit természetesen leginkább az táplált, hogy a jóval esélytelenebbnek tartott MTE 2–1-es vezetéssel várta a pénteki összecsapást, azaz egyetlen győzelem hiányzott neki az aranyéremhez.

Nem kell túlmagyarázni, őrületes hangulat várta a két felet, főként a vendéglátó drukkerei kerültek eksztázisba – nem nagyon akartak már visszamenni az Arena Savariába vasárnap... Öt magyarral kezdett a Falco, eggyel a Körmend, az első támadást az Egis vezethette, de nem járt szerencsével, a vendégeket edző Milos Konakov pedig igyekezett tüzelni a kispadot, hogy örüljön minden részsikernek. Épp a hazaiak egyetlen magyar játékosa, Takács Kristóf szerezte a találkozó első pontjait, az első triplát ugyanakkor Benke Szilárd jegyezte – kulcsfontosságúnak tűnt, hogy feljavuljon a bajnoki címvédő kinti dobószázaléka.

Gyorsan gyűjtögette a faultokat Andonisz Konsztandinidesz együttese, hamarabb jutott el öt hibáig, mint öt pontig. Az első hazai hármast természetesen Ferencz Csaba jegyezte, nem sokkal később meg figyelmeztették a Falco kispadját, hogy ne reklamáljon annyit. Maliek White fantasztikus találataival átvette a kezdeményezést a Körmend, s végül 22–21-es előnnyel zárta a nyitó negyedet.

A MECCS…
… zsákolása. Maliek White nem a „húzásairól” ismert, de a 8. percben hangrobbanást idézett elő az egyébként is elképesztően zajos csarnokban, amikor a 190 centiméter magas amerikai hátvéd egy labdaszerzést követően teljesen egyedül tört gyűrűre, majd óriásit zsákolt a hazai B-közép előtt.
… meglepetése. Váradi Benedek remek büntetőző (74%), ehhez képest pénteken az első negyedben már háromszor is rontott a vonalról, majd a második tíz perc végén még egyet mellédobott, ami egy olyan rutinos, tapasztalt kosarastól, mint a válogatott hátvéd, váratlan volt és óriási meglepetésnek számított.
...forráspontja. A 36. percben Durázi Krisztofer tört be, ám a gyűrű közelében Keller Ákos látszólag szabályosan blokkolta a dobását, ám ezt a közelben ülő hazai drukkerek nem így látták, s páran majdnem beszaladtak a parkettre, azonban a biztonsági személyzet résen volt, így nem lett galiba.

A második felvonás harmadik percében meg is kapta a technikait a vendégpad, majd hamarosan Marvin Clark döntötte fel Kamau Stokest, aki viszont rövidesen begyűjtötte harmadik személyijét. A nagyszünetre már a Falco ment hárompontos vezetéssel, ám a korábbi találkozók alakulásának ismeretében ez inkább a hazai gárdának kedvezett.

Az kevésbé, hogy fordulás után öt nullal kezdett a Falco, s az egyik kosár Váradi Benedek demoralizáló, a világ végéről eleresztett triplája volt (37–45). Keller Ákos távolijával aztán már tízzel ment a látogató, majd eladott labda után Benke zsákolt, s ezúttal úgy tűnt, nincs annyi a Körmendben, hogy csodát csináljon. Benke a triplavonalon túlról is kíméletlen volt, találata megforgatta a kést a körmendi szívekben (43–59).

A harmadik negyed végére gyakorlatilag eldöntötték a meccset a parádésan védekező szombathelyiek, a hazaiak hosszú percekig betalálni is képtelenek voltak. Maradt azért még némi izgalom, bő hat perccel az utolsó dudaszó előtt Perl Zoltán lebicegett a pályáról (később visszatérhetett), a Körmend meg húszról lefelezte a hátrányát, azonban Keller két duplával gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

77–62-re nyert a Falco, az MTE-nek így újabb győzelemre lenne szüksége Szombathelyen, ha 19 év után ismét szeretne felülni a honi élvonal trónjára. A lélektani előny egyértelműen a címvédőnél lesz, kérdés, sikerül-e ezt érvényesítenie a pályán, vagy következik egy újabb hihetetlen fordulat – vasárnap este megtudjuk!

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS

EGIS KÖRMEND–FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY 62–77
(22–21, 15–19, 7–22, 18–15)
Körmend, 2100
néző. V: Benczur, Földházi, Papp
KÖRMEND:
WHITE 17/3, Stokes 9/3, TAKÁCS K. 11, Szavics 2, W. GORDON 12. Csere: Ferencz 7/6, Durázi 2, Henry 2, Kiss M. Edző: Andonisz Konsztandinidesz
SZOMBATHELY: VÁRADI 15/6, Somogyi 5, Benke 10/6, Golomán, KELLER Á. 12/3. Csere: PERL 15/6, Clark, BARAC 17, Kovács B. 3/3, Verasztó. Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–1. 6. p.: 5–8. 10. p.: 22–17. 12. p.: 22–23. 15. p.: 28–29. 18. p.: 34–34. 22. p.: 37–45. 25. p.: 43–48. 28. p.: 44–64. 34. p.: 54–64. 37. p.: 54–72. 39. p.: 57–75
Kipontozódott: Ferencz (33. p.), Durázi (38. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–2
MESTERMÉRLEG
Andonisz Konsztandinidesz: – Óriási lehetőséget szalasztottunk el... Felkészültebb és jobb volt a Falco, fizikailag és fejben is. Rengeteg eladott labdánk volt, noha nem a kifogásokat keressük. Sajnálom a szurkolóinkat, hogy nem tudtunk bajnokok lenni itthon és örömet szerezni nekik. De van még egy esélyünk vasárnap, ezen a meccsen nem érdemeltünk többet. Barátsággal kérdezem a szövetséget, miért kell egy olyan bírót az eddig gyönyörű döntőre küldeni, mint Papp Péter?
Milos Konakov: – Korábban is mondtam, hogy a döntő az egy elég különleges sorozat. Ez az összecsapás is hasonló volt az előzőekhez, csak most amikor volt lehetőségünk, akkor eldöntöttük. Mindenki fáradt, nem lehet ugyanazon a szinten játszani minden negyedben, ez most is bebizonyosodott. Az agresszív védekezés hozta meg a győzelmet. Az előző meccs fájdalmas volt, mentálisan rendbe kellett tenni a srácokat, ám ez a csapat erős, ezt ebben a nehéz helyzetben is bizonyította.

NS-SZAKÉRTŐ

Boros Zoltán, korábbi 88-szoros válogatott játékos: – Úgy éreztem előzetesen is, a Falco tud annyira koncentráltan és összeszedetten játszani, hogy kiegyenlítse a párharcot. Az első félidőben fej fej mellett haladtak a csapatok, aztán a harmadik negyedben belejöttek a vendégek, beestek a hármasok, jöttek a könnyű kosarak, akkor uralták a mérkőzést, és el is döntötték – mindez alapvetően a koncentrált védekezésnek volt köszönhető. A Körmendnek szinte dobóhelyzete sem akadt, Gordont nem tudta megjátszani a palánk alatt, rendre becsapdázták őt a szombathelyiek, a hazaiak talán elfáradtak a hatalmas menetelésben. Ebben a periódusban úgy játszott a Falco, ahogy szokott, működtek a betöréskiosztások, megfelelő döntéseket hoztak a játékosai, többször megtalálták az üres embereket, osztálykülönbség mutatkozott a felek közt. Vasárnap nagy lesz a nyomás a címvédőn, de szerintem felszabadultabban kosárlabdázik majd, viszont biztos, hogy a Körmend is addig küzd, amíg meg nem hal a pályán. Ha bírja erővel és kreativitással, lehet némi sansza, de nagyon ismeri már egymást a két együttes, és a Falco lesz a favorit.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik