Férfi kosár NB I: „Borzalmasan nehéz Körmenden játszani”

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.05.20. 10:09
null
Idegenbeli győzelemmel kezdte a negyeddöntőt Körmenden Sebastjan Krasovec (középen) csapata (Fotó: Bálizs Zsuzsa)
A férfi kosárlabda-bajnokság rájátszása három, kissé váratlan idegenbeli sikerrel kezdődött, a legnagyobb meglepetést az Oroszlány magabiztos körmendi sikere jelentette.

 

Három idegenbeli sikerrel kezdődött el szerdán a férfibajnokság érdemi része, vagyis a középszakasz után előrébb rangsorolt együttesek 75 százaléka bukta el máris a pályaelőnyét. Egyedül a címvédő Falco tudott saját csarnokában nyerni, bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy a playoffnak az élről nekivágó szombathelyiek is csak a második félidőben kapcsoltak nagyobb sebességi fokozatra a Szeged ellen.

A második Szolnokot tudatos és szervezett játékkal verte meg a Tiszaligetben a Kecskemét; az Alba végig kiélezett találkozón győzött egy ponttal Sopronban; az OSE pedig esélyt sem adott a harmadik Körmendnek. Nem véletlen, hogy az oroszlányi együttes edzője, Sebastjan Krasovec elégedetten, de nem elbizakodottan beszélt a szerdai nyitó meccsről.

„Borzalmasan nehéz Körmenden játszani, a szűk csarnokot megtöltő drukkerek miatt óriási nyomás van az ellenfél játékosain és a bírókon is   – mondta a Nemzeti Sportnak Sebastjan Krasovec, az oroszlányiak szlovén edzője a mérkőzés másnapján.  – Nekünk mégis sikerült győznünk a roppant fontos mérkőzésen, a párharc első, kulcsfontosságú felvonásán. Ennek oka, hogy olyan játékosaink vannak, akik elbírják ezt a terhet, tudják kezelni a légkört, másrészt pedig nagy önbizalommal kosaraztunk. A mérkőzés elején több könnyű kosarat kaptunk, de amikor a második negyedben megtaláltuk a jó ritmust, elhúztunk, és a nagyszünetre már nagyobb előnnyel mehettünk. Vigyáztunk, hogy ne adjuk el a labdát, s ne tudjon ebből a hazai csapat rendezetlen védelem ellen lefutásgólokat szerezni. Az alapszakaszt két fájdalmas vereséggel zártuk, mert a Szolnoktól az utolsó másodpercekben kapott büntetőkkel, az Albától egy félpályás triplával kaptunk ki. Megbeszéltük a srácokkal, hogy nálunk jobban senki sem tudja, benne van a munka a csapatban, s hogy ez majd kijön belőlünk. A középszakaszban így is lett, nyolcból hét meccset megnyertünk, az önbizalmunk megnőtt, főleg a DEAC elleni, hosszabbításban kicsikart siker jelentett sokat nekünk. Mindez kellett a szerdai, körmendi győzelemhez is.”

No meg Blaz Mesicek, aki 29 ponttal szomorította a vasi drukkereket... A 24 éves szlovén bedobó januárban érkezett Oroszlányba, s rögtön meghatározó szerepe lett az együttesben, amelyben azóta 20.9 pontot átlagol.

„Blaz már tizenhét évesen Euroliga-szintű játékos volt   – folytatta Krasovec az új gólfelelősről. – Óriási karakter, az a típus, aki nem fél a kulcspillanatoktól, sőt, kedveli a kihívásokat. Körmenden a második negyedben átvette az irányítást, hatalmas szerepe volt a sikerünkben. Kellett is, hiszen Mario Ihring, másik alapemberünk meghúzódott, és csak tíz percet játszhatott. Nagyon fontos lenne, hogy szombaton pályára léphessen, mert nyilván újból kemény meccset vívunk a Körmenddel. Ellenfelünk minden bizonnyal a szerdainál is agresszívabban fog kosárlabdázni, és megpróbálja visszaszerezni a pályaelőnyt. A playoffban nem lényeges, hogy egy vagy ötven ponttal nyered-e meg a találkozót, egy győzelmet ér mindkettő, és a következőn újabb fejezet kezdődik. Szeretnénk ismét jól játszani és megduplázni az előnyünket, de ehhez a szerdaihoz hasonlóan koncentrált és jó játékra lesz szükség.”

VÉLEMÉNYEK
Durázi Krisztofer, a Körmend bedobója: – Nem értem, hogy lehet így játszani, az edzésen megbeszéltekből semmi sem valósult meg, a motiváció is hiányzott, ennél sokkal többet kellene mindenkinek letennie az asztalra ahhoz, hogy nyerni tudjunk. Mindenképp vissza akarjuk szerezni a pályaelőnyt.
Blaz Mesicek, az OSE bedobója: – Csapatom már kétszer kikapott a Körmendtől ebben az idényben, ezért extra motivációval jöttünk, és nyerni is tudtunk. A folytatásban azonban szükségünk lesz még két győzelemre. Ennek eléréséhez megtettük az első lépést.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, FÉRFIAK, RÁJÁTSZÁS
NEGYEDDÖNTŐ

FALCO KC SZOMBATHELY (1.)–NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK (8.)
Az összesített állás: 1–0

Május 18.
Falco–Szeged 105–86
Május 21.
19.15:
Szeged–Falco
Május 24.
19.45:
Falco–Szeged
Május 27. (ha szükséges)
18.00:
Szeged–Falco
Május 29. (ha szükséges)
18.00:
Falco–Szeged

SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ (2.)–DUNA ASZFALT-DTKH KECSKEMÉT (7.)
Az összesített állás: 0–1

Május 18.
Szolnok–Kecskemét 75–86
Május 21.
18.00:
Kecskemét–Szolnok
Május 24.
17.45:
Szolnok–Kecskemét
Május 27. (ha szükséges)
18.00:
Kecskemét–Szolnok
Május 29. (ha szükséges)
18.00:
Szolnok–Kecskemét

EGIS KÖRMEND (3.)–MVM-OSE LIONS (6.)
Az összesített állás: 0–1

Május 18.
Körmend–Oroszlány 74–90
Május 21.
19.00:
Oroszlány–Körmend
Május 24.
18.00:
Körmend–Oroszlány
Május 27. (ha szükséges)
18.00:
Oroszlány–Körmend
Május 29. (ha szükséges)
18.00:
Körmend–Oroszlány

SOPRON KC (4.)–ALBA FEHÉRVÁR (5.)
Az összesített állás: 0–1

Május 18.
Sopron–Fehérvár 90–91
Május 21.
17.00:
Fehérvár–Sopron
Május 24.
19.00:
Sopron–Fehérvár
Május 27. (ha szükséges)
18.00:
Fehérvár–Sopron
Május 29. (ha szükséges)
18.00:
Sopron–Fehérvár

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik