Férfi kosár NB I: A Falco kiemelkedik a mezőnyből – Lóránt Péter

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.08.21. 10:54
null
Lóránt Péter szerint biztos, hogy előbb-utóbb a kosárlabdázóknál is megjelenik a vírus (Fotó: Nemzeti Sport)
Lóránt Péter, az Atomerőmű SE klasszis centere szerint még a zárt kapus meccsrendezés is jobb, mintha egyáltalán nem indulna el az új idény.

 

– Hogy haladnak a felkészüléssel?
– Augusztus harmadikán kezdtünk el dolgozni, az első két hétben csak a magyar kerettagokkal, de már megérkeztek az amerikai légiósaink is, akik átestek a koronavírusteszten, és néhány napja együtt készülünk – válaszolta Lóránt Péter, a paksi Atomerőmű SE 34 éves, 206 centis centere. – Jól haladunk, pénteken az első edzőmeccsünket is lejátsszuk a Vasas ellen, utána pedig szinte minden hétre jut egy felkészülési torna.

– Milyen játékerőt képvisel a négy amerikai légiós?
– Justin Jackson már az előző idényben is nálunk játszott, Winston Sheparddel pedig korábban Székesfehérváron kosárlabdáztam együtt, őket már ismertem. Mindenképpen pozitívum, hogy mellettük Kevin Capersnek és Ian Bakernek is van európai tapasztalata, hozzászoktak már az európai kosárlabdához, így azért könnyebb a közös munka. Már csak a megfelelő kohéziót kell megtalálnunk. Idő kell ehhez, de jól néz ki a csapat.

– Ön milyen állapotban kezdte el az alapozást?
– Március közepétől, amikor visszaköltöztünk Budaörsre, folyamatosan edzettem otthon és a pici lányunk is mozgásban tartott. Júliustól pedig egy korábbi edzőmnél, Bácsalmási Gábornál labdás tréningeken is részt vettem.

ELVETTÉK A SPORTOT TŐLÜK

Tavasszal, amikor március közepétől Európában és hazánkban is „bedurrant” a koronavírus-járvány, a paksiak rutinos klasszisának egyre inkább kezdett hiányozni a játék és a hétvégi meccsdrukk.

„Az ember felkelt és a politikai-közéleti híreken kívül más információt nem is nagyon olvashatott – mondta a korábban Belgiumban, Spanyolországban és Olaszországban is légióskodó Lóránt. – Úgymond hónapokra el lett véve tőlünk a sport, ezzel szerintem nem csak én voltam így, hiszen egy sporteseményről, egy meccsről utána is sokat lehet beszélgetni, szóval örülök, hogy újra van NBA, Formula–1 és foci BL is, ezek mind pluszt adnak a mindennapokhoz.”

– Mint a játékosok érdekvédelmi szervezetének elnökét is kérdezem: mennyire tartja reálisnak, hogy október elején elrajtoljon az új bajnoki idény? Korábban úgy nyilatkozott, hogy ha zárt kapuk mögött is, de induljon el ősszel a bajnokság.
– Mindenképpen emellett vagyok. Mondanom sem kell, a legszebb álom az lenne, ha mindenhol telt ház előtt rendezhetnének mérkőzéseket és ugyanúgy menne tovább az élet, mint a járvány előtt. Ezzel szemben alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez, szóval ha csak csökkentett nézőszám vagy zárt kapuk mögött engedélyeznék a meccseket, az is jobb lenne, mintha egyáltalán nem lenne idény.

– Az egy helyszínen, zárt kapuk mögött, buborékban újraindított észak-amerikai bajnokság, az NBA minta lehet itthon is?
– Szerintem nem lehet hónapokra elzárni a csapattagokat a családjuktól, a szeretteiktől, de néhány hétre, tornarendszerben, ahogy azt Hanga Ádámék is csinálták a spanyol ligában, működhet. Biztos vagyok benne, hogy a sportágon belül dolgoznak a különböző lehetőségeken. Az igazán nagy kérdés a nemzetközi kupák lebonyolítása a sok utazással, reptéri átszállással. Országon belül azért jobban kordában lehet tartani a vírust.

– Mennyire riasztóak az elmúlt hetek hírei, hogy futballban, jégkorongban, kézilabdában és vízilabdában is több pozitív teszteredményt mutattak ki a vizsgálatok?
– Követem a híreket és az eseményeket, más csapatsportágakból több játékossal és szakemberrel is tartom a kapcsolatot. Biztos, hogy a kosárlabdában is előbb-utóbb megjelenik a vírus. Óvatos vagyok, lehet, jobb lenne minél több kockázati tényezőt kiszűrni és már a felkészülési meccseket is nézők nélkül lebonyolítani – erről majd a szövetség és a klubok döntést hoznak. Bízom benne, hogy hamarosan részletes tájékoztatást kapunk, egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy október harmadikán elkezdjük a bajnokságot.

– Érdekvédelmi vezetőként milyen pluszfeladatok hárulnak önre ebben a speciális helyzetben?
– A szövetség elnökével, Szalay Ferenccel már többször egyeztettünk telefonon. A tavaszi törlés után, az idényből még hátralévő hónapok függvényében a klubokra bízták, miként döntenek a játékosszerződésekről. Egy kisebb költségvetésű csapattól nem lehet elvárni, hogy a szerződésben foglalt minden ellentételezést odaadja a játékosnak, főleg úgy, hogy a megszorítások miatt a csapatokat segítő önkormányzatoktól és szponzoroktól is kevesebb támogatás érkezik. Ezért vetettem fel, hogy a szövetség is segítséget és támogatást nyújthat az együtteseknek az új kiírás során. A jobb játékosoknak értelemszerűen magasabb a fizetésük, ezért ők könnyebben átvészelhetnek egy leállást, de a fiatalabbak és a kevésbé jó szerződéssel rendelkezők anyagi szempontból is nehezebben bírnak ki hosszú hónapokat játék nélkül, hamarabb fordulnak a civil munkák felé, például azért, hogy valahogy ki tudják fizetni az albérletet. Rajtuk segíthetne a szövetség egy bizonyos értékhatárig. Megpróbálnak megoldást találni, pozitív visszajelzéseket kaptam az elnök úrtól ez ügyben.

– A vírushelyzet és a megváltozott anyagi lehetőségek átrendezhetik az erőviszonyokat a férfi élvonalban?
– Úgy látom, hogy az elmúlt években kialakult erősorrend csak minimálisan változhat meg, nagyjából hasonló lesz. A Falco kiemelkedik a mezőnyből, a Fehérvár is nagyon jól igazolt és az évről évre szépen építkező debreceniek is tovább erősödtek. A Falco, Alba, Debrecen, Szolnok négyes továbbra is erős. A Körmend is mindig odaér az élbolyba, és azért velünk is számolni kell, mi is ott leszünk az említett négy klub mögött. Szerintem a Szeged lehet a meglepetéscsapat, de a Sopront, a Jászberényt és a Zalaegerszeget sem lehet leírni a középmezőnyben. Ha rendben elindul, érdekes bajnokság lesz, mert már most látni lehet, hogy mindenki jól rakta össze a keretét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik