Férfi kosár NB I: a Falco bírta jobban a végét, nála az előny

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.06.15. 21:09
A címvédő Falco hazai pályán 86–76-ra legyőzte a vártnál sokkal nagyobb ellenállást tanúsító Körmendet a férfi kosárlabda NB I döntőjének szerda este lejátszott első mérkőzésén. A vasi riválisok csatája az egyik fél harmadik győzelméig tart, a második felvonás szombaton Körmenden következik.
Perl Zoltán 28 ponttal vette ki a részét a szombathelyiek győzelméből (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Perl Zoltán 28 ponttal vette ki a részét a szombathelyiek győzelméből (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY–EGIS KÖRMEND 86–76 (16–13, 26–23, 22–22, 22–18)
Szombathely, 3070
néző. V: Benczur, Papp, Söjtöry
SZOMBATHELY: Somogyi 11, VÁRADI 13/6, Benke 4, Keller Á. 2, GOLOMÁN 10/6. Csere: PERL 28/3, BARAC 13, Clark 5/3, Hawkins, Kovács B., Verasztó, Sövegjártó. Edző: Milos Konakov
KÖRMEND: Stokes 6, White 13/3, Martinez, Szavics 3, GORDON 14. Csere: Takács, Henry 6, FERENCZ 12/6, DURÁZI 17/9, Kiss M. 5/3. Edző: Andonisz Konsztandinidesz
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–4. 7. p.: 10–6. 11. p.: 21–13. 17. p.: 34–27. 22. p.: 48–36. 25. p.: 51–41. 28. p.: 58–47. 29. p.: 58–55. 33. p.: 69–59. 37. p.: 82–69
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Falco javára
MESTERMÉRLEG
Milos Konakov:
– A mérkőzés atmoszférája fantasztikus volt, sok energiát kaptunk a szurkolóinktól. Sikeresen követtük az előzetes haditervet, játékosaim többnyire betartották az utasításokat, s kontrolláltuk a meccset. Negyedről negyedre haladtunk, ahogy szerettük volna, a térfélcsere után pedig még több energiával kosárlabdáztunk. Talán nem volt szép a meccs, de ez a döntő.
Andonisz Konsztandinidesz: – Megérdemelt hazai győzelem született, de nem tíz pont volt a csapatok közti különbség. Tudjuk, hogy egyszer győzni kell itt, ha bajnokok akarunk lenni, ez most nem sikerült. A Falco tapasztalt csapat, megbüntette a hibáinkat, de túlzónak érzem a különbséget, volt esélyünk szorosabb meccset is játszani. Az öltözőben is azt mondtam a srácoknak, elégedett vagyok, megtetettünk mindent, ami tőlünk telt.

A 3. HELYÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
Alba Fehérvár–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 90–70
(26–18, 16–26, 25–11, 23–15)

LÁTVÁNYOS FELVEZETÉS, két mindenre elszánt szurkolótábor – elsőrangú körítés övezte a férfiélvonal döntőjének első mérkőzését, amelyen két vasi együttes, a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely és az Egis Körmend mérte össze a tudását. A Himnuszt az Arena Savariában megszokott módon Danics Dóra énekelte, aztán kezdődhetett a finálé, amelyben a játékoskereteket tekintve jóval rutinosabbnak számít a házigazda, az edzői poszton viszont Milos Konakov kevesebb tapasztalattal bír Andonisz Konsztandinidesznél.

A vendégek ciprusi edzője rögtön váratlan húzásokkal nyitott, Martinez Ralfot a kezdő ötösbe jelölte (pillanatok alatt összeszedett három személyi hibát), míg Sztefan Szavics erőcsatárként őrizte a Falco irányítóját, Váradi Benedeket, legalábbis eleinte. Rengeteget faultolt a Körmend, és a rendre a büntetővonalra álló Boris Barac egyáltalán nem bizonyult kíméletlen ítélet-végrehajtónak. A kosárszegény első negyed után három ponttal állt jobban a Falco, aztán egypercnyi játékidővel később már nyolccal, jött is az összecsapás első időkérése a látogatótól. 24–20-nál Konakov mester is magához rendelte csapatát, de arra talán ő sem számított, hogy a Körmend 2001-es születésű hátvédje, Kiss Mátyás első két dobását kosárra váltja (31–27). Erőn felül harcolt az MTE, ennek köszönhetően mindössze hat pont volt a hátránya a félidőben.

Hamarosan viszont 12, mert elsöprő lendülettel viharzott ki az öltözőből a Falco. Perl Zoltán nagyon belejött, folyamatosan termelte a kosarakat, a harmadik negyed nyolcadik percére elérte a húsz pontot, majd egy büntetővel át is lépte, ekkor 58–47-re vezettek a szombathelyiek, amire létfontosságú triplával felelt Durázi Krisztofer, és Ferencz Csaba is bedobott két büntetőt. Durázi újabb kifogástalan hármasával háromra zárkózott a Körmend, a vendégtábor ugrált, ünnepelt. A 23 éves bedobó önkívületi állapotban játszva újabb kinti dobást pörkölt be, erre ugyanakkor három plusz egyes játékkal válaszolt a hazai kapitány, Váradi.

Noha nem hátráltak a körmendiek, Perllel nem bírtak, a válogatott hátvéd visszaállította a tízpontos differenciát a záró etap harmadik percére. Maliek White-nál elszakadt a cérna, ellökte Váradit, amiért sportszerűtlen hibával büntették, s ezt a videózás után helyben is hagyták a játékvezetők, de kiegészítették azzal, hogy Váradinak is adtak egy sportszerűtlent.

Az utolsó öt percre fordulva tíz pont körül állandósult a különbség, szűk két perccel később Váradi kinti találatával már 82–69-re vezetett a Falco, ekkor jelenthettük ki, hogy eldőlt a mérkőzés, a vége 86–76 lett.

Szombat délután biztosan kiélezett második felvonás következik Körmenden, s ha az Egisnek valamennyire feljavulnának a légiósai (no nem Wesley Gordon, ő kiválóan játszott), jócskán lenne reménye kiegyenlíteni a párharcot.

„A VÉDEKEZÉSÜNK RENDBEN VOLT, NAGYJÁBÓL A TÁMADÁS IS”
Perl Zoltán, a Falco hátvédje: – Úgy érzem, egész meccsen próbáltunk magas intenzitással játszani, s talán éppen emiatt fáradt el a meccs vége felé a Körmend, s emiatt hibáztak sokat az utolsó öt percben. A védekezésünk rendben volt, nagyjából a támadás is, szerintem zömében kontrolláltuk a mérkőzést. Persze a következő összecsapáson, Körmenden még jobban kell játszani a győzelemhez.
Maliek White, a Körmend hátvédje: – Nagyon fizikális meccset játszottunk, amelyen a Falco jobban vigyázott a labdára, míg mi sokszor eladtuk. Egy nulla oda, ennyi történt összesen.
NS-SZAKÉRTŐ
BOROS Zoltán, korábbi 88-szoros válogatott játékos: – Szenvedett a Falco, de mindig meg tudta tartani a néhány pontos lépéselőnyét, s amikor két-három pontra felzárkózott a Körmend, akkor sem tudta utána átvenni a vezetést. Gyakorlatilag végig a Falco vezetett, abszolút megérdemelte a győzelmet, a Körmendnél Durázi Krisztofert lehet dicsérni, aki kicsit visszahozta csapata esélyeit a második félidőben. Nagy kérdés, milyen állapotban van Kamau Stokes, a vendégek irányítója, nélküle egyértelműen szétesett a Körmend játéka, megszűnt a szervezettség a negyedik negyedben, ami egyúttal a fáradtság számlájára írható. Ha a hárompontosok sülnek, Wesley Gordon akciói összejönnek, akkor képes lehet nyerni a Körmend szombaton, de mindenképpen kulcskérdés Stokes szereplése.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik