Férfi kosár MK: a Szolnok és az Alba is nyert, egymás ellen folytatják

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2018.02.16. 15:01
null
Munkában a fehérvári védelem (Fotó: Dömötör Csaba)
Volt visszaút a félidei húszpontos hátrányból, fordított a Körmend, mégis kikapott: a Lóránt Péter és Trevis Simpson játékára építő Alba Fehérvár 86–82-re megnyerte a férfi kosárlabda Magyar Kupa pénteki debreceni negyeddöntőjének talán leginkább várt mérkőzését. A fehérváriak következő ellenfele a Szolnoki Olaj lesz, amely 89–78-ra verte a Kecskemétet. A Falco tizenöt pontos hátrányt ledolgozva énekelte ki a sajtot a PVSK szájából, míg a véghajrában figyelmesebben játszó Atomerőmű SE 61–58-ra legyőzte a ZTE-t egy feledhető negyven perc után.

 

A FOLYTATÁS
Szombat, elődöntő
15.30:
Falco–Atomerőmű
18.00: Alba Fehérvár–Szolnoki Olaj
Vasárnap
15.00:
a 3. helyért
17.30: döntő

ALBA FEHÉRVÁR–KÖRMEND 86–82

A 2017-es Magyar Kupa-győztes Alba Fehérvár a 2016-os MK-győztes Egis Körmenddel játszott a negyeddöntők leginkább várt találkozóján. A két fél előélete ismert: a bajnokságban odahaza negyvenet vert az Alba a Körmendre, a FIBA Európa-kupa második csoportkörében pedig oda-vissza elpáholta. A fehérvári mérkőzésen annak ellenére sem ismertek könyörületet Dzunics Braniszlav akkor már a 16 közé lépett tanítványai, hogy a Körmendnek szüksége lett volna a sikerre a továbbjutás miatt – aztán így is összejött a dolog.

Trevis Simpson az első negyedben bevert négy triplát, noha igyekezett a vasi együttes, az elszántságára nem lehetett panasz, hátránnyal kezdte a meccset. A tendenciát nem sikerült visszafordítani, 18 perc után 16 egységnyi volt a differencia, egyszerűen képtelen volt fogást találni Gasper Potocnik gárdája a lendületes Albán.

A második félidőben azért nekirugaszkodott a lehetetlennek a Körmend, mínusz húszról visszamászott egyre (56–55). Nem vitás, küzdeni tudásból jelesre vizsgázott az „MTE", de a vezetést ekkor még nem volt képes átvenni.

„JOBBAN AKARTUK A GYŐZELMET”
Keller Ákos, az Alba centere: – Jól kezdtünk, az első félidő végére magabiztos, húszpontos előnyt építettünk ki. Ennek tudatában kicsit elkényelmesedtünk, a Körmend pedig visszajött a mérkőzésbe. A harmadik negyedben átrohantak rajtunk, elképesztő pontossággal dobtak a triplavonalon kívülről. Úgy érzem, jobban akartuk a győzelmet, amit végül megérdemelten be is húztunk.

Nem úgy a negyedik negyedben! Justin Tuoyo előbb egyenlített, majd újabb triplája után a Körmend került előnybe (68–65). A kosárlabda minden szépségét felvonultatta a mérkőzés, fordulatos és helyenként színvonalas is volt – több nézőt érdemelt volna.

Az Alba találataira folyamatosan érkezett a körmendi válasz, nem volt esély arra, hogy idő előtt eldőljön a továbbjutó kiléte. Másfél perccel a vége előtt Eric Fanning lebicegett, de a piros-feketék nem zavarodtak meg, tartották a lépést.

Simpson két büntetőt és egy hármast is elrontott, Lóránt Péter azonban kétszer is visszaszedte a labdát, a második után kipasszolta Alandise Harrisnek, aki nem hibázott (84–80). Steven Davis-Smith kettese után Lóránt mindkét büntetőjét helyre tette. Óriási izgalmakat követően az Alba örülhetett, s várhatja szombati ellenfelét.

FÉRFI KOSÁRLABDA MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ (DEBRECEN)

ALBA FEHÉRVÁR–EGIS KÖRMEND 86–82 (25–19, 23–9, 17–32, 21–22)
Debrecen, 500
néző.V: Földházi, Benczur, Török
ALBA FEHÉRVÁR: HILL 7, SIMPSON 23/18, Harris 10/6, LÓRÁNT 19/3, Keller Á. 9. Csere:Horton 5, Pointer 11, Kovács Ákos, Filipovity 2. Edző: Dzunics Braniszlav
EGIS KÖRMEND: DILLARD 18/12, WRIGHT 17/9, Ferencz 8/6, TUOYO 12/6, Csorvási 4. Csere: Horti 6, Halász, Fanning 7/3, Davis-Smith 10/3, Németh Á. Edző:Gasper Potocnik
Az eredmény alakulása. 3. perc: 12–7. 8. p.: 18–17. 13. p.: 32–21. 18. p.: 43–27. 23. p.: 51–36. 28. p.: 56–55. 33. p.: 65–68. 38. p.: 81–79
MESTERMÉRLEG
Dzunics Braniszlav:
–Ellentétes félidőket láthatott a debreceni publikum. Az első játékrészben megmutattuk, hogy miért tartozunk a bajnokság élcsapatai közé. A harmadik negyedben a Körmend szerkezetet váltott, amire nem tudtunk megfelelően reagálni. A végjátékban kulcsfontosságú támadólepattanókat szereztünk, ami felénk billentette a mérleg nyelvét.
Gasper Potocnik:– Az első húsz percben puhán, hit nélkül kosárlabdáztunk. A félidőben rendeztük a sorainkat, ezután teljesen másik csapat futott ki a pályára. Energiával telve, magabiztosan játszottunk, ami meglátszott a dobószázalékunkon. A végén sajnos apró technikai elemeken múlt, hogy nem mi örülhettünk.

Támadásban a szolnoki Vojvoda Dávid (Fotó: Dömötör Csaba)
Támadásban a szolnoki Vojvoda Dávid (Fotó: Dömötör Csaba)

 

SZOLNOK–KECSKEMÉT 89–78

A KTE-Duna Aszfalt igyekezett megnehezíteni a favorit Szolnoki Olaj dolgát. Az első félidőben ez maradéktalanul sikerült is, Wittmann Krisztián, a korábban éppen az Olaj sorait erősítő volt válogatott irányító az első negyed utolsó pillanataiban a saját térfeléről dobott dudaszós hármast, aztán a nagyszünet előtt kicsit közelebbről… A harmadik negyed végén hibázott!

Kellemetlen ellenfél a Kecskemét, nem nagyon engedi kibontakozni a másik felet. Ezúttal ez a tézis annyiban nem igazolódott, hogy a ponttermés meglehetősen bőséges volt, masszív 43–43 állt az eredményjelzőn félidőben.

Mivel a nyolc résztvevő közül Szolnok van a legközelebb Debrecenhez, nem meglepetés, hogy több száz drukker kísérte el az Olaj együttesét. A publikum örömmel konstatálhatta, hogy a harmadik negyed derekán meglépett a 2016-os év magyar bajnoka (60–51).

Küzdött a KTE, de ahogy a ZTE-nél James Kinney nem tudott hozzátenni csapata játékához, úgy Forray Gábor együttesében Marko Djeraszimovics sem. Talán ha a szerb bedobó nem lesz rosszul a bemelegítés során, lett volna némi esély felülmúlni a Szolnokot.

Így azonban összejött az „álompárosítás” az elődöntőben, vagyis Alba Fehérvár–Szolnoki Olaj KK mérkőzést rendeznek szombat 18 órakor a Főnix Csarnokban.

SZOLNOKI OLAJ KK–KTE-DUNA ASZFALT 89–78 (17–22, 26–21, 23–17, 23–18)
Debrecen, 600
néző.V: Cziffra, Kapitány, Farkas G.
SZOLNOK: PERRY 19/15, VOJVODA 12/6, MILOSEVICS 10/3, FORD 14/6, Andric 10. Csere: Kovács P. 3/3, Browning 8/6, Tóth Á.11, Polyák 2. Edző:Dragan Alekszics
KECSKEMÉT: Pongó Máté 11/3, THOMPSON 18/12, Djeraszimovics, DRAMICSANIN 19/15, Karahodzsics 8. Csere: WITTMANN 16/12, Molnár M., Horváth K.6/3. Edző:Forray Gábor
Az eredmény alakulása. 3. perc: 8–5. 8. p.: 13–12. 13. p.: 24–24. 18. p.: 35–36. 23. p.: 53–49. 28. p.: 60–53. 33. p.: 70–68. 38. p.: 84–74
MESTERMÉRLEG
Dragan Alekszics:
–Álmosan kezdtünk, de gyorsan felvettük a mérkőzés ritmusát. Extrán dobtunk, végig nyomás alatt tartottuk ellenfelünket. Fokozatosan építgettük az előnyünket, és Djeraszimovics kiválása után végleg eldöntöttük a találkozót.
Forray Gábor:– Sajnos a bemelegítésnél Djeraszimovics rosszul lett, és ugyan elvállalta a játékot, nem mertünk kockáztatni azzal, hogy pályán tartjuk. Harmincöt percig megfelelően pótoltuk, le a kalappal fiatal játékosaink előtt, akik, habár ritkán kerülnek hasonló szituációba, nem vallottak szégyent. Úgy gondolom, nem okoztunk csalódást a szurkolóinknak.

 

A sárga-feketében játszó Falco felülkerekedett a PVSK-n (Fotó: Dömötör Csaba)
A sárga-feketében játszó Falco felülkerekedett a PVSK-n (Fotó: Dömötör Csaba)

 

PVSKFALCO 83–92

Le a kalappal a szombathelyi szurkolók előtt! A vasi drukkerek közül nagyjából ötven utazott el Debrecenbe, hogy biztassa csapatát, amely nagyon vágyik végre egy Magyar Kupa-győzelemre. A pécsiek tízen sem voltak, de lelkesedésük hasonlóképp elismerésre méltó.

Mivel a beteg Aliakszandr Pusztahvar és Perl Zoltán el sem utazott a hajdúsági megyeszékhelyre, nem volt könnyű helyzetben a tavalyi bajnoki döntős Falco. A fordulatos és pontgazdag első negyedben Demeter Attila sportszerűtlen hibát érően lökte meg hátulról Tóth Norbertet, míg a Falcónál bemutatkozott az újonnan igazolt center, Steve Taylor – nem túl meggyőzően. A Supola Zoltánt nélkülöző PVSK 34–25-ös, masszív előnyt épített ki az első felvonás után, igaz, győzte már le a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttesét. A december 9-i, pécsi találkozón két hosszabbítás után diadalmaskodott 110–106-ra Csirke Ferenc gárdája.

„EZ A SIKER ÓRIÁSI ERŐT ADHAT”
Váradi Benedek, a Falco válogatott hátvédje: – Ilyen időpontban nem nagyon játszottunk még mérkőzést, próbáltunk a héten erre készülni, ennyire volt elég. Csapatként tudtuk megnyerni a mérkőzést, ehhez óriási erőket kellett mozgósítanunk. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy ilyen messzire is ennyien eljöttek! Szombattól nyilván a hétvége miatt még többen lesznek. Szerettünk volna végre továbbjutni az elődöntőbe, nálunk két, sokszor kezdő játékos is hiányzott, ez a siker óriási erőt adhat nekünk a Magyar Kupa és a bajnokság további részére. Mást kellett játszanunk és a rotációs lehetőségünk is leszűkült, a fiatal játékosainkat is ki kell emelnem, akik bejöttek, maximálisan jól teljesítettek a védekezésben. A negyedik negyedre úgy jöttünk ki, hogy élet vagy halál! Kihasználtuk, hogy a Pécs kicsit megingott az elején, és agresszívabb is lett a védekezésünk.

Most is érett a meglepetés, különösen Perl ötletes megoldásai és lendülete hiányzott nagyon a szombathelyieknek. A helyzetet súlyosította, hogy a 18. percben már négy faultnál járt Darrin Govens, a magyar válogatottnál is számításba vett irányító. A nemzeti csapat másik kiválósága, Váradi Benedek vitte a hátán a csapatot, a pécsieknél elsősorban Veljko Budimir remekelt.

Antóni Csanád is kitett magáért, fontos hárompontosokat szerzett, a Falco nem tudott közelebb lopózni, sőt, tovább nőtt a differencia (71–56). Egy 10–0-s sorozattal közeledett a vasi együttes, a helyzet élesedett. Két hibája után a volt falcós Simon Kristóf fejét alaposan leordította Budimir, a csapatkapitány. Aki aztán összeszólalkozott Tóth Norberttel, szóval zajlott az élet, felpezsdült a hangulat.

A visszatérő Govens triplájával egyenlített a Falco (79–79), majd a vezetést is átvette az irányító újabb kosaraival. Váradi hárompontosa után hárommal mentek a szombathelyiek egy perccel a vége előtt, a csapatkapitány 2+1-es akciójával aztán el is döntötte a továbbjutás kérdését (92–83).

PÉCSI VSK-VEOLIAFALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 83–92 (34–25, 16–20, 21–14, 12–33)
Debrecen, 150
néző.V: Papp, Győrffy, József
PVSK:
DURHAM 18/3, Harazin 2, Demeter, BUDIMIR 18/9, Dukics 7/3. Csere: Sarlija 9, Simon 2, ANTÓNI 20/18, Bíró O.7/3. Edző:Csirke Ferenc
SZOMBATHELY:
VÁRADI 21/12, GOVENS 26/18, Norfleet 12/6, Boriszov 14/6, TÓTH N. 15. Csere:Taylor 4, Kovács B., Dancsecs. Edző:Szrecsko Szekulovics
Az eredmény alakulása. 3. perc:
9–15. 8.p.: 24–19. 13.p.: 38–27. 18.p.: 47–35. 23.p: 58–50. 28.p.: 66–54. 33.p.: 71–66. 38.p.: 81–82
Kipontozódott: Durham (40.p.)
MESTERMÉRLEG

Csirke Ferenc:
–A különbséget a negyedik negyedben még friss Govens jelentette, akivel szemben hiába próbálkoztunk többféle védekezéssel, nem tudtuk megfogni. A szokásosnál többször játszottunk magas szerkezetben, mégis túl sok támadólepattanót engedélyeztünk a Szombathelynek. A gyors indításokat sem sikerült megakadályoznunk, nálunk pedig nem volt, aki a kulcspillanatokban hátára tudta volna venni a csapatot.
Szrecsko Szekulovics:
– Nagyon büszke vagyok a csapatomra. Megmutattuk a karakterünk, hiszen fontos játékosaink hiányában és faultproblémáink ellenére is képesek voltunk nagy hátrányból fordítani.

A paksi Jabarie Hinds (balra) és Ivica Radic párviadala (Fotó: Dömötör Csaba)
A paksi Jabarie Hinds (balra) és Ivica Radic párviadala (Fotó: Dömötör Csaba)

 

ATOMERŐMŰ–ZTE 61–58

Két, nagyjából azonos játékerejű csapat mérkőzött a második párban. Bencze Tamás Zalakerámia ZTE KK-ja és Teo Cizmic Atomerőmű SE-je egyaránt reménykedhetett, hogy szombaton is lesz feladata Debrecenben.

„BOLDOGOK VAGYUNK”
Eilingsfeld János, a Paks erőcsatára: – Nagyon büszke vagyok a csapatra. Tudtuk, hogy ezen a meccsen csak a védekezés fog számítani, ebben a szellemben kosárlabdáztunk az első perctől fogva. Sikerült is megvalósítani az előre eltervezetteket, semlegesítettük ellenfelünk kulcsjátékosait. Boldogok vagyunk, de innentől kezdve a Falco elleni meccsre kell összpontosítanunk, amit szintén megpróbálunk megnyerni. Nem mi vagyunk az esélyesek, de az biztos, hogy holnap is kitesszük a lelkünket a pályára, és küzdeni fogunk a döntőbe jutásért.

A paksiak új szerzeménye, Ricky Tarrant még nem volt bevethető, így négy légióssal vágott neki a találkozónak a Paks. Zalaegerszegről és a Duna-parti városból is érkeztek drukkerek, a jelek szerint legalább minimális létszámban minden résztvevőt elkísérnek a leghűségesebbek. Az izgalmak ugyan elmaradtak a PVSK–Falco mérkőzésen tapasztaltaktól, de azért volt mit nézni.

Példának okáért R. T. Guinn teljesítményét, az ASE erőcsatára néha úgy mozgott, mint Jim Carrey az Ace Venturában, egyébként meg nagyon hasonlít a korábbi remek magyar kosaras (jelenleg edző és szakkommentátor) Puskás Artúrra. Az amúgy neves csapatokban megforduló Guinn hamar összeszedett három faultot, így nem nagyon tudott érvényesülni. Félidőben Deonta Vaughn két kései büntetőjével 36–35-re vezetett a ZTE.

A harmadik negyed elején aztán néhány ponttal elszivárogtak a zalaiak, de a tízperces periódus végére utolérte őket az Atom. A negyedik negyedben át is vette az irányítást Cizmic mester csapata, a ZTE-nél James Kinney terített betlit produkált, ezt nem bírta el csapata.

A pontszegény összecsapáson Eilingsfeld János és Jabarie Hinds húzta az Atomerőmű szekerét, a paksi gárda az elődöntőben a Falcóval találkozik – a ZTE–Falco slágermeccsre tehát nem kerül sor.

ATOMERŐMŰ SE–ZALAKERÁMIA ZTE KK 61–58 (18–18, 17–18, 13–12, 13–10)
Debrecen, 200
néző.V: Pálla, Praksch, Söjtöry
ATOMERŐMŰ SE: Ruják 3/3, HINDS 19/6, Barnies 5/3, EILINGSFELD 19/3, Guinn 6. Csere: Ogunyemi 7, Medve, Garamvölgyi 2. Edző:Teo Cizmic
ZALAEGERSZEG: Kinney, VAUGHN 15/6, BENKE 16/3, Radic 8, Szabó Zs 16/6. Csere: Mikovics, Horváth Á. 3/3, Mohácsi. Edző:Bencze Tamás
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–6. 8. p.: 13–15. 13. p.: 23–21. 18. p.: 30–31. 23. p.: 39–44. 28. p.: 46–48. 33. p.: 54–52. 38. p.: 56–52
Kipontozódott: Szabó Zs. (40.p.)
MESTERMÉRLEG
Teo Cizmic:
– Ahogy a kupameccseken általában, itt is a játék küzdő jellege dominált. Kemény csata folyt a pályán, amiből ma mi kerültünk ki győztesen.
Bencze Tamás: –A Paks elleni legutóbbi győzelmünket a gyors indításokból szerzett kosarainknak köszönhettük, ezek ma elmaradtak. A hatvanegy kapott ponttal elégedett vagyok, nem úgy, mint a gyengén szervezett támadásainkkal. Mindezek mellé alacsony százalékkal dobtunk, így pedig nem lehet meccset nyerni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik