Férfi kosár: Két helyen volt szakadás a combomban – Hanga Ádám

Vágólapra másolva!
2022.09.22. 18:11
null
Hanga Ádám szerint okozott némi ijedtséget a sérülése kiújulása (Fotó: Árvai Károly)
Ezúttal is győzelemre tör a Real Madrid a spanyol idényfelvezetőnek számító Szuperkupában, amelyen előreláthatólag a magyar válogatottban az Európa-bajnokságon megsérülő Hanga Ádám is pályára léphet.

– Hogy van a lába?
– Jobban vagyok, már a csapattal edzek – újságolta a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, a magyar válogatott és spanyol Real Madrid 33 éves játékosa, aki az Európa-bajnokságon szenvedett combsérülést, s csak a bosnyákok és a franciák ellen léphetett pályára a nemzeti együttesben. – A múlt hét a kezelések és erősítések jegyében telt, aztán hétfőn még kontakt nélkül tréningeztem, de keddtől kezdve már kontakttal. Ha minden rendben lesz, szombatra, a Szuperkupa elődöntőjére bevetésre készen állok.

– Mi volt a diagnózis?
– Két kisebb szakadást állapítottak meg a bal combhajlítómban, mindkettő egyes szintű, az egyiket az első, bosnyákok elleni, a másikat a harmadik, franciák elleni meccsen szenvedtem el. Szerencsémre a szalag nem sérült, csak az izom. Ez tíz-tizennégy napos rehabilitációt igényelt, kezeléssel. Az előző évadban is küzdöttem a combhajlítómmal, akkor háromszor szakadt be…

– A franciák elleni vereség után már másnap Madridba utazott, nagynak tűnt a baj.
– Valóban okozott némi ijedtséget a sérülésem kiújulása. Két lehetőségem volt: ott ülök még három napig, és a lábammal nem történik semmi, vagy visszamegyek, és azonnal megnéznek a Real orvosai, s elkezdik a kezelést. Szerettem volna ott lenni a fiúkkal a hátralévő napokban, segíteni és tanácsokat adni a kispadról, mint egy edző. Egyeztettem Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánnyal, s ő is arra biztatott, minél előbb menjek vissza Madridba. Ha nem most lenne a Szuperkupa, egyértelmű, hogy maradok Kölnben.

Tavaly győzelemmel mutatkozott be a Realban a magyar klasszis

A tavaly ősszel Tenerifén megrendezett Szuperkupán Hanga Ádám első tétmeccseit játszotta a Real Madridban, amely az elődöntőben a házigazdát 72–70-re, a fináléban az örök rivális Barcelonát 88–83-ra győzte le. Előbbiben Hanga a kezdő ötös tagjaként 24 perc alatt nyolc pontot dobott és volt egy-egy lepattanója és gólpassza, míg a fináléban 18 perc alatt három pontot, négy lepattanót szerzett és kiosztott egy gólpasszt. A döntő óriási fordulatot hozott, hiszen a Real a hajráig csak egyszer, 24–23-nál vezetett, majd a harmadik negyedben már 19 pontos hátrányban is volt. A madridi klub egyébként csúcstartó ebben a sorozatban, hiszen hétszer nyerte meg a serleget, a második – természetesen – a Barca öt sikerrel.

– Látta a litvánok és a németek elleni meccset?
– Félig. Vezetnem kellett, autóval indultam Madridba, ami majdnem kétezer kilométerre van Kölntől, ez beszakadt combhajlítóval nem volt könnyű. Többször megálltam, és figyeltem a mérkőzéseket, de ha nem tudtam nézni, hallgattam a közvetítést, s elképzeltem, mi történik a pályán.

– Hogyan értékeli a nyeretlenül záró magyar válogatott teljesítményét?
– Kihoztuk magunkból a maximumot. Ám attól is függ, honnan nézzük – szerintem nem kerültünk rossz csoportba, mert óriási volt a szlovénokkal, a franciákkal és a németekkel ilyen szintű tétmeccset játszani. Ha meg azt nézzük, nyilván jó lett volna egyszer győzni, de a bosnyákok mire mentek azzal, hogy kétszer nyertek? Így sem jutottak tovább… Ez nem fekete vagy fehér. A spanyolok úgy vélik, ők azért is lehettek Európa-bajnokok, mert a nagy négyes tagjai – az említett három csapat, kiegészülve Litvániával – kizsigerelték egymást a csoportban. A pozitívumban is van negatívum, hiszen fájó, hogy a bosnyákokat nem tudtuk legyőzni, mert arra nagyon kihegyeztük magunkat, de hiszem, hogy a vb-selejtezőkön elkapjuk őket, talán kétszer is. Sok magyar szurkoló jött el és buzdított minket, de ebben az is közrejátszott, hogy kikkel meccseltünk. Minden tiszteletem a finneké, akik remekül játszottak az Eb-n, ellenünk aligha nézték volna őket annyian, mint a franciákat… Ha még inkább elhisszük, hogy van keresnivalónk és megússzuk sérülés nélkül, talán továbbjuthattunk volna.

– No és mit szól a spanyolok sikeréhez?
– Őszinte leszek, az elsők közt voltam, akik azt mondták, felejtsék el őket, mint esélyesek, én is károgtam. Aztán ahogy haladt előre a torna, egyre jobban kirajzolódott, mennyire jó, nagybetűs csapatuk van. Egyénileg nem a legtehetségesebbek vagy a legképzettebbek, de mindenki tudta a helyét, aminek általában az a vége, hogy nyersz, ők pedig megérdemelten győztek. Maguk is úgy fogalmaztak később, hogy ez a legkevésbé várt sikerük.

– Sokan szidták a játékvezetést – ön mit gondol erről?
– Persze hogy volt bírózás, Tbilisziben még botrány is, de egyértelműen kiderült, hogy mekkora figyelmet kap az Eb, és milyen értéke van annak, ha ott vannak a sztárok! Ez a jövő, ha mindenki a legjobbjait viheti a tornára, minőségi kosárlabdát látnak a nézők. Nekünk azért volt némi szerencsénk, mert az összes helyszín közül Kölnben volt a legjobb a rendezés.

– Mire számít Sevillában?
– Egyelőre a sötétben tapogatózunk, nekünk csupán egy közös edzésünk volt, amióta megjöttek a franciák és a spanyolok. Tavaly is későn érkeztek meg az olimpián résztvevők, de győztünk, szóval nem tudom, mire számítsunk. Az első meccset meg kell nyerni a rendező Betis ellen, aztán a döntőt is. Mert a cél a győzelem – mindig.

A SPANYOL SZUPERKUPA SZOMBATI PROGRAMJA
ELŐDÖNTŐ
18.30.: Coosur Betis–Real Madrid
21.30.: Barcelona–Joventut Badalona

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik