Férfi kosár: Ivkovics Sztojan a franciák ellen visszatérhet a kispadra?

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2021.11.29. 10:48
null
Váradi Benedek (25), a magyar válogatott irányítója a portugálok ellen jól mozgatta a nemzeti együttest, amelyre hétfőn nehezebb meccs vár a somogyi megyeszékhelyen (Fotó: fiba.com)
Az egyik legnehezebb feladat vár a magyar férfi kosárlabda-válogatottra a világbajnoki selejtezőben, a második fordulóban a tokiói játékokon második helyen záró francia csapat lesz az ellenfél Somogy megye székhelyén.

 

ÍGY IS BOMBAERŐS A VENDÉGCSAPAT
Ahogy már említettük, a tokiói olimpián ezüstérmet szerző francia válogatottból egyetlen játékos, Andrew Albicy érkezett meg a kerettel Kaposvárra, az NBA-ban és az Euroligában szereplő legnagyobb sztárok, Nicolas Batum, Evan Fournier, Frank Ntilikina vagy éppen a Real Madridban pattogtató Hanga Ádám két csapattársa, Thomas Heurtel és Vincent Poirier klubkötelezettségei miatt nincs itt. Ezzel együtt a franciáknál szinte csak olyanok szerepelnek, akik az ULEB Európa-kupában, illetve topbajnokságokban edződnek. Isaia Cordinier      és Mouhammadou Jaiteh például az olasz sztárcsapat Virtus Bologna légiósa, Albicy a spanyol Gran Canaria kosárlabdázója, Louis Labeyrie a Valencie erőssége. Őket kell tehát megfékezni…

A csoportelső fogadja a másodikat. Jó ezt kimondani a francia válogatott hétfői, kaposvári vendégjátéka előtt, de azzal persze mindenki tisztában van, hogy egy fordulót rendeztek meg eddig a világbajnoki selejtezősorozatban, a mieink az E-csoportban 81–75-re verték meg Portugáliát, míg a franciák 73–67-re győzték le Monte­negrót, s a több dobott pont rangsorol a két gárda között. Az első játéknapon két győztes csapat csap össze egymással, de mielőtt bárki azt gondolná, hogy a magyar együttes az esélyes, nem árt megemlíteni, hogy a legutóbbi vb 3., illetve olimpia 2. helyezettje lesz az ellenfél, és ez még akkor is tiszteletet parancsoló, ha az idei nyári játékokon ezüstérmet szerző keretből mindössze Andrew Albicy van itt, ráadásul ő csak epizódszereplő volt Tokióban.

„Tudjuk, hogy nem ez a csapat tündökölt az olimpián, de így is remek ellenféllel találkozunk  – mondta Váradi Benedek, aki kiválóan mozgatta a magyar együttest Portugáliában, erről tanúskodik hat gólpassza is. – Igyekszünk becsülettel felkészülni a franciákból, vasárnap is videóztunk, az biztos, hogy fizikailag erős, gyors együttes vár ránk, de bízunk abban, hogy a szakmai stáb ezúttal is megtalálja azt a taktikát, amellyel lehet esélyünk nyerni.”

Az mindenképpen örömteli, hogy a nyitányon sikerült nyerni, hiszen egy sorozat első meccse a papíron leggyengébbnek tartott ellenfél otthonában sohasem leányálom.

VÉLEMÉNY

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány:
„Portugáliában kiderült, hogy az a rendszer és hierarchia, amit évek óta építünk, működik, és ez fontosabb volt, mint a győzelem. Természetesen szeretnék ott lenni a hétfői mérkőzésen, de mi is folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy az előírásokat és ajánlásokat folyamatosan betartva küzdünk a vírus ellen, így hiába lesz még egy negatív tesztem, csak akkor utazom Kaposvárra, ha az egészségügyi hatóság erre engedélyt ad.”

„Talán jobb is volt a csapatjáték, mint vártuk, az évad közben tartott selejtezők nehézsége az, hogy előtte nem lehet sokat együtt készülni – folytatta a Falco karmestere. – Ezért fontos, hogy évek óta együtt vagyunk, ugyanaz a rendszerünk, és kiváló a hangulat a válogatottnál. Nyilván nem esett jól szombaton a hosszú hazaút, de már aznap este volt Kaposváron egy átmozgató edzésünk, és minden adva van ahhoz, hogy hétfőn a lehető legjobb állapotban vegyük fel a harcot a franciákkal. Tudjuk, hogy szinte az összes jegy elfogyott, nagyszerű hangulat várható, ez is feldob minket.”

És persze az sem mindegy, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett Ivkovics Sztojan ott lehet-e hétfőn a kispadon. Ez még nyitott kérdés, de a szövetségi kapitány szombaton negatív tesztet adott, és a FIBA szabályai szerint ha hétfő estig még egyet „mellé tesz”, nincs akadálya a visszatérésének. Igen ám, de a hatályos magyar szabályozás szerint a karantént csak kedd reggel hagyhatná el, így a hivatalos magyar szervtől kell engedélyt kérni, hogy előbb „szabadulhasson”.

A franciák ellen az ő fanatizmusára, karizmájára is szükség lenne a győzelemhez, no meg szinte tökéletes teljesítményre a játékosoktól a parketten. Az akarattal vélhetően ezúttal sem lesz baj.

FÉRFI KOSÁRLABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ

E-CSOPORT
2. FORDULÓ, KAPOSVÁR
18.00:
Magyarország–Franciaország (Tv: M4 Sport)
18.30: Montenegró–Portugália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik