Férfi kosár: Ivkovics egyeztet, még sok a bizonytalanság

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2018.08.17. 18:54
Jó egy hét múlva megkezdi a felkészülését a szeptemberi világbajnoki selejtező mérkőzésekre a magyar férfi kosárlabda-válogatott, de még erősen kérdéses, kik állnak a szövetségi kapitány rendelkezésére.

Kérdőjelekből akad bőven a magyar férfi kosárlabda-válogatott háza táján.

Az ugyan biztos, hogy a mieink szeptember 14-én, majd 17-én is világbajnoki selejtezőt játszanak, de az azokra való felkészüléssel kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

EZ A TÉMA MÉG NINCS LEZÁRVA
Jan PAVLÍK, az ASE szakosztályvezetője: – Egyelőre nem szeretnék hosszabban beszélni a témáról, mert még zajlik az egyeztetés klubunk és a szövetség között, egy-két napon belül végleges megoldás születik. Új edzővel új csapatot építünk, nem tartanánk szerencsésnek, ha a felkészülés közben a válogatottjaink kiesnének a közös munkából, mert visszatérésük után kezdhetnénk mindent elölről. De még egyszer mondom, ez a téma nincs még lezárva.

„Ahogy eddig megszoktuk, a hazai klubok zöme ezúttal is minden támogatást megad a válogatottnak, és mi is akceptáljuk a kéréseiket, ezért módosítottuk a felkészülés kezdetét augusztus 20-ról 27-re – mondta Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Sőt, további gesztus a részünkről az egyesületek felé, hogy szeptember első hétvégéjén elengedjük a játékosokat csapataikba, ha edzőmérkőzést játszanak, segítve a csapatépítést.”

Ez eddig tiszta beszéd, de akkor hol a probléma? Ivkovics szerint a szövetséghez két klub fordult kéréssel a felkészüléssel kapcsolatban.

„A Szolnok három nappal a második vébéselejtezőnk után már Bajnokok Ligája-selejtezőt játszik az olasz Cantu ellen, vagyis tényleg indokolt, hogy a csapat a lehető legtöbbet együtt gyakoroljon, ezért alkalmazzuk az úgynevezett »Hanga-szabályt«, ami annyit jelent, hogy akkor is számítunk az Olaj kosarasaira, ha azok egy órával az első selejtezőnk előtt csatlakoznak a válogatotthoz, így voltunk ezzel Ádámmal is tavaly, az Európa-bajnokság előtt. Az Atomerőmű SE képviselői udvarias levélben fordultak hozzánk, hogy ők csak később engednék el játékosaikat, mert nem tartják indokoltnak a válogatott ilyen hosszú felkészülését. Ezt nem szeretném kommentálni, azonban a jelenlegi meghívottak között paksi játékosok nem szerepelnek, ezzel őket védjük, mert ha a hivatalos meghívó ellenére a FIBA által előírt szabályok szerint nem idejében csatlakoznak hozzánk, akkor büntetést kaphatnak.”

Ivkovics akceptálja a kéréseket (Fotó: Szabó Miklós)
Ivkovics akceptálja a kéréseket (Fotó: Szabó Miklós)

Úgy tudjuk, a jelenlegi szabályozás szerint a válogatottba behívott játékosokat legkésőbb augusztus 30-ig el kell engedniük a kluboknak (így a paksi Eilingsfeld Jánost és Ruják Andrást is), ha nem teszik, következhetnek a szankciók. Természetesen indokolt esetben – lásd szolnoki kupaszereplés – az adott egyesület megegyezhet a szövetséggel a játékos kerethez való csatlakozásának időpontjáról, az MKOSZ-nél például folyamatosan egyeztetnek a külföldön szereplő magyarok együtteseivel.

„Ezek a megbeszélések jól haladnak, minden klub rugalmas, talán csak az Allen Roscót foglalkoztató japánokkal nehezebb a kommunikáció – folytatta Ivkovics. – Szeptember első napjaiban a többiekhez hasonlóan Govens Darrin is csatlakozik hozzánk, de van, akinél engedményt is tettünk, hogy pár nappal tovább maradjon a csapatánál, és esetleg még egy felkészülési mérkőzésen részt vehessen.”

A válogatott szeptember 8-án az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerbek otthonában vendégeskedik edzőmérkőzésen, ezen a találkozón a kapitány főként olyan játékosokat szeretne élesben tesztelni, akik korábban kevesebbszer jutottak szóhoz a válogatottban.

„Olyan szempontból sajnálom, hogy ezúttal szűk háromhetes a felkészülés, hogy nem tudunk több edzőmeccset játszani, a tavalyi Eb előtt is jól sült el, hogy Váradi Benedek és Benke Szilárd sok időt tölthetett parketten, így a beépülésük zökkenőmentesen alakult a világbajnoki selejtezőkre. A jelenlegi keret képlékenysége miatt elképzelhető, hogy ismét számítani kell az »öregekre«, azaz Ferencz Csabára, Wittmann Krisztiánra és Tóth Norbertre, akik jelezték, ha szükség van rájuk, a rendelkezésünkre állnak.”

A magyar csapat szeptember 14-én Hollandia ellen idegenben, 17-én itthon, Debrecenben Olaszország ellen folytatja a világbajnoki selejtezősorozatot. A hatos csoport első három helyezettje jut majd el a 2019-es kínai vb-re.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Allen Rosco
(Simane Szuszano Magic, japán), Benke Szilárd, Kovács Péter, Vojvoda Dávid (mind Szolnoki Olaj), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (Alba Fehérvár), Golomán György, Meleg Gergő (mindketten klub nélküliek), Govens Darrin (Cmoki Minszk, fehérorosz), Horti Bálint (PVSK-Veolia), Juhos Levente (Naturtex-SZTE-Szedeák), Karahodzsics Kemal, Molnár Márton (mindketten KTE-Duna Aszfalt), Keller Ákos (Pau Orthez, francia), Perl Zoltán (Estudiantes, spanyol), Somogyi Ádám (Aquimisa Laboratorios Zamorano, spanyol), Takács Milán (Alba Fehérvár), Tóth Norbert, Váradi Benedek (mindketten Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Wittmann Krisztián (KTE-Duna Aszfalt)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik