Férfi kosár: egypontos magyar győzelem Grúzia ellen

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.08.05. 19:44
A vb-selejtezőkre és az Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott – szinte végig vezetve – 89–88-ra legyőzte a szintén Eb-résztvevő Grúziát a két csapat péntek esti kecskeméti találkozóján. A mieink hétfőn kezdték a közvetlen ráhangolódást a közelgő tétmeccsekre, ez volt az első felkészülési mérkőzésük.
Hanga Ádám hosszú idő után lépett újra pályára a magyar válogatottban (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Hanga Ádám hosszú idő után lépett újra pályára a magyar válogatottban (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

VÉLEMÉNYEK

Vojvoda Dávid, a magyar válogatott hátvédje: „Ahhoz képest, hogy tulajdonképpen három napja dolgozunk együtt, egész jól játszottunk. Mi, játékosok rosszabbra számítottunk, főleg a védekezésben érződött, hogy nincs meg a lábunk ahhoz a teljesítményhez, amire képesek vagyunk általában. Újra össze kell szoknunk, Hanga Ádámnak is újra meg éreznie a csapatot. Az érdemi munka a következő két héten lesz, alapozunk az Európa-bajnokságra.”

Tornike Sengelija, a grúz válogatott erőcsatára: „Nekünk is ez volt az első felkészülési meccsünk, amelyen rengeteg hibát követtünk el, főleg védekezésben. Ezen a területen sokat kell javulni. Hanga Ádámmal jó volt újra találkozni és jó volt ellene játszani, ő egy remek kosárlabdázó, de még fantasztikusabb ember.”

Hanga Ádám öt éve, a 2017-es Európa-bajnokságon lépett pályára legutóbb a magyar válogatottban, nem csoda, hogy ő volt pénteken a honi szövetség által szervezett, Grúzia elleni felkészülési találkozó előtt megtartott sajtótájékoztató kiemelt szereplője. A Real Madrid 33 éves, kétszeres spanyol bajnok hátvédje nem titkolta, mennyire örül, hogy újra együtt lehet a nemzeti együttessel, hiszen hiába alakult szépen a klubkarrierje, keveset lehetett a válogatottal, és hogy a szeptemberi férfi Európa-bajnokságon minden alkalommal a maximumot próbálja meg majd együttesünk kihozni magából a roppant erős csoportban (a mieink Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Németország, Litvánia és Szlovénia csapatával kerültek egy hatosba). Pár perccel később Szalay Ferenc MKOSZ-elnök fejtette ki, hogy a tisztes helytállás a cél, majd közölte, a gárdát 2013 óta irányító Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerződését 2025-ig meghosszabbították.

Stílszerűen Hanga szerezte az első magyar duplát, a magyar válogatott pedig ponterősen és dinamikusan kezdett, jól is céloztak a fehér mezes hazaiak, akik 31–24-re megnyerték az első negyedet, melynek végén a pár hete a francia élvonalbeli Gravelines-hez szerződő Benke Szilárd dobott dudaszós triplát.

De térjünk még vissza Hangára, akit nagyon jó volt újra válogatott mezben látni – az előző szezonban Spanyol Szuperkupát és bajnoki címet nyerő klasszisunk minden megmozdulásán érződött, noha nem ment neki igazán a játék, hogy hétről hétre Európa legprímább kosárlabdázói ellen bizonyít. A második negyed végére belelendültek a grúzok is, három pontra kapaszkodtak a palánkok alatt jól dolgozó, magasságát (216 centiméter) jól kihasználó Giorgi Sermadini vezetésével. Grúzia is az Eb-re készül egyébként, Tornike Sengelija – aki Hangával együtt játszott a spanyol Baskoniában, s nagy öleléssel köszöntötték egymást – és társai Tbilisziben Montenegró, Spanyolország, Bulgária, Belgium és Törökország legjobbjaival játszanak majd a csoportkörben.

Fordulás után kevesebb pont esett, de akadt olyan két perc a negyed derekán, amikor a magyar együttes három egymást követő támadást fejezett be hárompontossal, sorrendben Benke, Perl Zoltán és Ferencz Csaba triplája landolt a vendégek gyűrűjében. Így aztán utóbbi harmadik hármasa után újra tíz ponttal meglépett a vendéglátó. A piros mezesek rendre visszajöttek a meccsbe, ám amikor újra lőtávolba kerültek volna, akkor mindig jött egy magyar tripla.

Egészen a 37. percig ez volt a forgatókönyv, ekkor azonban Duda Szanadze hármasával egyenlő lett az állás. Ennek ellenére sem kellett izgulni, az egész mérkőzésen üldözőszerepre kényszerített grúzok végül egy ponttal alulmaradtak, mert a végjátékban több jó védekezés mellett kétszer villant Vojvoda Dávid. Szombaton zárt kapuk mögött újra összecsap a két gárda, majd jövő pénteken a mieink a szlovákokat fogadják Kecskeméten, végül augusztus 18-án a horvátokkal csapnak össze Opatiján.

FÉRFI KOSÁRLABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–GRÚZIA 89–88 (31–24, 16–18, 21–19, 21–27)
Kecskemét,
1500 néző. V: Benczur, Papp P., Ádám.
MAGYARORSZÁG:
HANGA 13, BENKE 13/6, VOJVODA 17/9, KELLER Á. 15/6, Allen 3/3. Csere: Váradi 2, Eilingsfeld 6/3, Perl 7/3, Karahodzsics 4, Ferencz 9/9, Szabó Zs. Edző: Ivkovics Sztojan
GRÚZIA: McFadden 4, SZANADZE 16/6, Cincadze 5, SENGELIJA 19, SERMADINI 18. Csere: Bokolisvili 3/3, Andronikasvili, Londaridze 4, Burzsanadze 9/6, Zsincsaradze 10/6, Bekauri. Edző: Iliasz Zurosz
Az eredmény alakulása. 3. perc: 10–2. 5. p.: 15–6. 8. p.: 24–15. 12. p.: 33–29. 17. p.: 43–33. 19. p.: 43–40. 25. p.: 55–51. 28. p.: 66–56. 34. p.: 77–72. 37. p.: 82–82. 40. p.: 89–88
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan:
– Támadásban egész jó dolgokat csináltunk, míg védekezésben voltak hibáink. A meccs megmutatta, hogy milyen fizikális játékot játszik Grúzia, de az Európa-bajnokságon ennél is keményebb ellenfeleink lesznek, szóval fel kell erre készülnünk.
Iliasz Zurosz: – A találkozó remekül szolgálta mindkét együttes felkészülését, kemény, harcos és éles meccset játszottunk a magyarokkal. Elsősorban a védekezésünkön kell dolgoznunk, nekünk azonban nem az eredmény számít, hanem hogy játsszunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik