A legeredményesebb magyar: Perl Zoltán 16 ponttal (Fotó: fiba.basketball)

KOSÁRLABDAFÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ
F-CSOPORT (KIJEV)
Szlovénia–Magyarország 84–72
(23–15, 17–21, 25–22, 19–14)
Kijev, zárt kapuk mögött. V:
 Viator (francia), Marques (portugál), Kunellesz (ciprusi)
SZLOVÉNIA:
 RUPNIK 13/9, L. Lapornik 1, BLAZIC 24/18, Muric 11/3, Dimec 10
Csere:
 Span 3/3, HROVAT 12, Kosi 2, Hodzic, Macura, Mahkovic 2, M. Lapornik 6/6
Szövetségi kapitány:
 Aleksander Sekulic
MAGYARORSZÁG:
 Vojvoda 13/3, Váradi 15/6, Benke 2, Eilingsfeld 2, Keller Á. 4
Csere:
 PERL 16/6, Karahodzsics 2, Ferencz 6/6, Filipovity 9, Szabó Zs., Pongó Marcell 3/3, Horti
Szövetségi kapitány:
 Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc:
 12–2. 4. p.: 15–4. 8. p.: 19–12. 9. p.: 21–15. 14. p.: 25–22. 17. p.: 32–24. 19. p.: 37–34. 22. p.: 41–40. 23. p.: 46–40. 27. p.: 61–45. 30. p.: 65–58. 34. p.: 73–60. 37. p.: 75–69. 38. p.: 80–69
Kipontozódott:
 Karahodzsics (40. p.)

MESTERMÉRLEG
Aleksander Sekulic:
 – Nagyon jól reagáltunk arra, hogy csak kevés időnk jutott a felkészülésre. A csapatmunka, az energia, a játékosok elszántsága megmutatkozott a pályán, és ellensúlyozta a védekezésben és támadásban elkövetett hibáinkat. A védőlepattanók megszerzése terén végezhettünk volna jobb munkát, erre oda kell figyelnünk az ukránok elleni mérkőzésen.
Ivkovics Sztojan:
 – Szomorú vagyok, hogy nem nyertünk, de a hozzáállás rendben volt. Kevesebb, mint huszonnégy óránk maradt a következő meccsig, koncentrálunk rá. Sosem volt ilyen korábban, senki sem tudja, miként reagál a csapat arra, hogy másnap már játszanunk kell. A feladat egyet nyerni a maradék három mérkőzésből, megyünk tovább. Amikor két egyforma szintű csapat találkozik, a kimenetelt könnyen befolyásolhatja néhány vitatható döntés, vissza kell nézni a történteket.

A magyar válogatott négy sikerre tört hátralévő éppen ennyi Európa-bajnoki selejtezőjén, ám az első falat túl nagynak bizonyult, a címvédő felülmúlta a mieinket.

Húzóemberek hiányoztak mindkét oldalról, de ez egyrészt sajnos velejárója a két nemzetközi szervezet, a FIBA és az ULEB értelmetlen párviadalának, másrészt a szlovéneknél az NBA-faktor is szerepet játszott, az észak-amerikai profi liga nem áll le azért, mert Európában selejtező-mérkőzéseket bonyolítanak le a válogatottak.

A hatalmas kijevi csarnok üresen kongott, nézőket nem engedtek be, hiszen buborékba költözött a négy résztvevő csapat. A tavaly novemberi, ljubljanai fordulóban a mieinknek haza kellett jönniük anélkül, hogy egyetlen találkozót is lejátszottak volna, mert több játékos koronavírus-tesztje is pozitív lett – csupa olyan kosárlabdázóé, aki korábban, nem is túl régen átesett már a betegségen... Emiatt vár Ukrajnában kettő helyett négy fellépés a mieinkre, kezdés gyanánt az Európa-bajnokságra már kijutott Szlovéniával kellett tehát megküzdeni. Amely bizonnyal szeretett volna visszavágni a tavaly februári, szombathelyi vereségért, ennek megfelelően igen erősen, 12–2-vel startolt.

A pánik szerencsére nem uralkodott el együttesünkön, lassan magukra találtak a pályán lévők, s bár az első félidőben nem sikerült fordítani az eredményen (igaz, később sem), belátható távolságon belül maradt Ivkovics Sztojan legénysége. Filipovity Márkó jó formája nem szakadt meg, a VL Pesaróval Olasz Kupa-döntőt játszó erőcsatár bátran vállalkozott betörésekre, ebből gyarapította pontjait – ő az első két, tavalyi selejtezőn nem kapott lehetőséget, vagyis most debütált a kvalifikációs sorozatban. Délnyugati szomszédaink elsősorban a korábbi baskoniás és barcás Jaka Blazic tripláira, valamint Ziga Dimec palánk alatti jó helyezkedésére alapozva haladtak előre.

Ivkovics mester tizenkét fős rotációt választott, szokásához híven folyamatosan forgatta embereit. A kék mezes ellenfél túl sok különlegeset nem művelt, de azt elég jó hatásfokkal, miközben néhány elkerülhető hiba csúszott válogatottunk játékába, amire Ivkovics 53–45-ös szlovén előnynél kikért időkérése alatt fel is hívta a figyelmet.

Ez nem kimondottan a mi napunk volt, ettől függetlenül egyenes gerinccel haladtak előre Keller Ákosék, nem volt szó arról, hogy feladta volna a csapat, elengedte volna az összecsapást, noha azt mindenki pontosan tudta és tudja, elegendő egyetlen megnyert meccs az üdvösséghez, ami jelen esetben a 2022-es kontinensviadalra jutás kiharcolását jelenti.

A negatív végkimenetel a harmadik negyed derekán körvonalazódott, amikor Szlovénia 13–0-s futással egyértelműsítette, most nem törhetünk borsot az orra alá. Nemzeti csapatunk ugyanakkor mégis megpróbálta a csaknem lehetetlent, Perl Zoltán bravúros dudaszós hármasával hétre zárkózott.

A negyedik periódus negyedik percében ugyanakkor már 12 hárompontosnál tartottak a szlovének, igaz, többször dobtak rá kintről, mint a vonalon belülről... Kapaszkodjunk a pozitívumba, küzdöttek és harcoltak honfitársaink, Perl és Vojvoda Dávid kreatív megoldásokkal ismét behozta hétre a gárdát. Majd 75–69-re is felzárkóztunk, ám a vezetés egy pillanatig sem került legjobbjaink kezébe. Filipovity máskor oly' pontos triplái ezúttal nem ültek, és összegzésként el kell ismerni, teljesen megérdemelten nyert a Luka Doncic és Goran Dragic nélkül is nagyszerű szlovén együttes.

Egészen biztos, ennél lesz még élesebb a magyar válogatott, amelyre pénteken a nem lebecsülhető, kipihent, az utolsó szalmaszálba kapaszkodó Ausztria vár az erőltetett menetben.