Keller Ákosék ismét megtréfálnák a szlovénokat (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

Mindenki a fedélzeten Kijevben, legalábbis aki el tudott utazni oda. A japán Albirex Niigatában légióskodó Allen Rosco a szigorú járványügyi korlátozások miatt nem tehette meg, ami szomorú, hiszen éppen az ő kosarával győzött a magyar válogatott tavaly Ukrajnában, igaz, akkor Zaporizzsjában játszottuk a mérkőzést.

A helyén a Németországban pattogtató magasember, Fazekas Máté lesz ott a keretben, amelyből Hanga Ádám euroligás kötelezettségei, Golomán György saroksérülés, míg Govens Darrin fegyelmi okokból került ki. A vasárnap még Olasz Kupa-döntőt játszó Filipovity Márkó Milánóból egyenesen Kijevbe repült, s ott várt a többiekre hétfő este a buborékban.

Kisebb-nagyobb sérülések természetesen a 16 aktuálisan bevethető játékos közül néhánynál előfordulnak, de egyik sem tűnik vészesnek, ahogyan azt is örömmel konstatáltuk, hogy a friss koronavírustesztek – a szakmai stáb tagjait is beleértve – mindenkinél negatív eredményt hoztak, így semmi akadálya a mieink részéről a szlovénok elleni összecsapásnak. Az Európa-bajnoki címvédőnél a stábhoz tartozó egyik személy tesztje pozitív lett, ám ez jelen állás szerint nem befolyásolja a találkozó megrendezését. Nemzeti csapatunknak egyetlen selejtező mérkőzést kell megnyernie a négyből, ha ez sikerül, biztosan kijut a 2022-es Európa-bajnokságra.

„Nem volt gond a reptéren, mindenkit simán átengedtek az útlevél-ellenőrzésen, nem úgy, mint amikor Oroszországban jártunk a Falcóval és két órán át várakoztunk  – ecsetelte Keller Ákos, a magyar válogatott centere és csapatkapitánya. – A hotel száz méterre van a csarnoktól, de a szabályok miatt busszal megyünk át, ami így két perc séta helyett negyedóra keringés. Eleinte elég hideg volt az arénában, amely jó nagy, szerencsére azóta ez változott. Készültünk már a szlovénok mellett az osztrákokra is, egyszerűsítette a helyzetünket, hogy a két csapatnak több közös játéka is van. Minden meccsünket meg akarjuk nyerni!”

Keller hozzátette, nagyon jó a kedvük, és a szállodával is meg vannak elégedve, igaz, kicsit kacifántosan lehet eljutni az étkezdéhez és a videós teremhez. Keller a szlovénokkal kapcsolatban kijelentette, hiába vannak hiányzóik, így is nagyon erősek, főként, hogy náluk a kosárlabda nemzeti sport.

„Nagyon szeretnének visszavágni, hiszen Szombathelyen kikaptak tőlünk – így Keller Ákos.  – Mi ugyanakkor meg akarjuk mutatni, nem véletlenül győztük le őket. Az osztrákok az utolsó szalmaszálba kapaszkodnának, csak ránk kell készülniük, nyilván mindent megtesznek, hogy kétszer is megverjenek minket. A saját játékunkat kell játszanunk, nem engedhetünk nekik támadólepattanókat és indításgólokat.” 

MINIINTERJÚ: Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány

– Egy győzelem a buborékban, vagy legyünk ennél merészebbek?
– A válogatottnak nem is lehet más a célja, mint négy győzelem. Kicsit a rendszer áldozatai vagyunk, hiszen a hat meccsből ötöt idegenben kell lejátszanunk, ha az utolsó két találkozón az osztrákok és az ukránok ellen otthon léphetnénk pályára, nem lenne kérdéses a továbbjutás. Nem érdemes azonban ezzel foglalkozni, aki itt van, mindent megtesz – jó hangulatban készülünk, hogy ötven év után ismét kvalifikáljunk két egymás utáni Európa-bajnokságra és büszkék lehessünk a válogatottra!

– Ha sikerülne ismét felülmúlni az Európa-bajnoki címvédő Szlovéniát, igazolná, hogy előrelépett a nemzetközi mezőnyben a magyar válogatott?
– Nem, mert az utóbbi négy évben tizenhat között voltunk az Eb-n és a világbajnoki selejtezőn is, ennél nem tudom előrébb vinni a csapatot, nagyon örülök, ha megtartjuk ezt a pozíciót. A szlovénoknak sokkal erősebb hiányzóik vannak, reálisnak kell lennünk, számomra ugyanakkor Hanga Ádám egyenlő Luka Donciccsal, míg Allen Rosco Goran Dragiccsal. Ha megnyerjük a mérkőzést nem leszünk helyettük Európa-bajnokok, de úgy érzem, az elmúlt nyolc évben sikeresek voltunk, elindultunk felfelé, becsületesen harcolunk. Tisztában vagyok azzal, ha eredményesek vagyunk, az a játékosaim érdeme, viszont a kudarc az én felelősségem. Boldog vagyok és magabiztos, hogy jó úton haladunk együtt. Az elvek és a szabályok eddig is működtek, a sport sajátossága, hogy sosem zárható ki egy rossz hét, ám nem hiszem, hogy ez most következik majd be.

– A továbbjutás korai véglegesítése jelentheti azt, hogy a torna későbbi fázisában több szerepet kapnak a kevésbé rutinos játékosok?
– Mindenre van forgatókönyv, ám egyelőre nem gondolunk másra a szlovénok elleni meccsen kívül. Szeretnénk minél hamarabb megnyerni azt az egy mérkőzést, ami kell. Az osztrákok sokkal erősebbek a tavalyi csapatuknál, felvonultatják Thomas Klepeiszt és Rasid Mahalbasicot, két jó Bundesliga-játékost, ők nem jöttek volna, ha nem hinnének a győzelemben ellenünk, tehát óvatosnak kell lennünk.

A KERET
Benke Szilárd, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek (mind Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Fazekas Máté (Orange Academy Ulm – Németország), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (VL Pesaro – Olaszország), Horti Bálint, Karahodzsics Kemal (mindkettő Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert, Vojvoda Dávid (mindkettő Alba Fehérvár), Pongó Marcell (Nürnberg Falcons – Németország), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Somogyi Ádám (Debreceni EAC), Szabó Zsolt (Zalakerámia ZTE KK) 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK
F-csoport (Kijev)
Csütörtök

20.00: Szlovénia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
 Péntek
18.15: Ausztria–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
 Szombat
15.00:
Ukrajna–Szlovénia
Vasárnap
19.00: MAGYARORSZÁG–Ausztria (Tv: M4 Sport)
 Hétfő
18.00:
MAGYARORSZÁG–Ukrajna (Tv: M4 Sport)