Golomán György szerint rendkívüli fegyelmezettségre lesz szükség a Tenerife ellen (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

Noha az utóbbi időben temérdek mérkőzés maradt el a férfi Bajnokok Ligájában és a női Euroligában (erre a sorsra jutott ezen a héten a cseh ZVVZ USK Praha és a lett TTT Riga mérkőzése, hasonlóan az UGMK Jekatyerinburg–MBA Moszkva orosz házirangadóhoz, amelyeket az Atomerőmű KSC Szekszárd csoportjában rendeztek volna), a FIBA, vagyis a nemzetközi szövetség a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathelynek nem engedte meg, hogy elhalassza BL-találkozóját a háromfelvonásos playin után a legjobb 16 közé jutó spanyol Lenovo Tenerife ellen. Jelen állás szerint a kedd esti mérkőzésen Milos Konakov vezetőedzőnek három játékosát kell nélkülöznie (nevüket nem írhatjuk le, de ketten meghatározó tagjai a keretnek), és csak reménykedhetnek a vasiak, hogy addig nem fertőződik meg még valaki. Akinek viszonylag biztonságos a helyzete a csapatból, az a magyar válogatott erőcsatár, Golomán György, hiszen ő nemrég, novemberben esett át a Covid19-fertőzés valamelyik variánsán.

OKORN NAGY EGYÉNISÉGE VOLT A KLUBNAK
Vasárnap bejelentette új klubja, a horvát KK Cibona, hogy a szlovén      Gasper Okorn      lesz a vezetőedzője, aki 2018 és 2021 között gardírozta a Falcót, majd szakmai tanácsadóként segített az együttesnek. A DEAC hétfőn közleményben cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint megállapodása van Okornnal a következő évadra.
„Nekem hatalmas meglepetés volt Gasper távozása, nem tudtam róla, péntek reggel jött be a csarnokba a hírrel, hogy távozik. Hiányozni fog, a legutóbbi három idényben nagyon sikeres volt a csapattal, én már csak akkor dolgoztam vele, amikor tanácsadóként tevékenykedett. Nagy egyénisége volt a klubnak, remélem, új állomáshelyén előrébb tud lépni a karrierjében” – kommentálta a 48 éves, valóban emblematikus szakember búcsúját Golomán György.

„Szerdán Pécsen játszottunk bajnokit, azután lett egy pozitív esetünk és néhány játékosnak tünetei voltak, őket tesztelték. Szombat reggel kaptuk meg az eredményeket, amelyek több esetben is koronavírus-fertőzésről árulkodtak” – számolt be Golomán a betegséghullám kezdetéről, ami miatt el kellett halasztani a címvédő szombati, kaposvári találkozóját.

A magyar válogatott erőcsatár hozzátette, senki sem tudja, mi lenne a megfelelő megoldás, úgy gondolja, a koronavírus okoz még gondokat ebben az idényben. Mivel a szombathelyieknek játszaniuk kell a Tenerife ellen, az előttük álló nehéz helyzeten is túl kell valahogy lépniük, nem rágódhatnak azon, mekkora bajban vannak.

„A spanyolok nagyon rendezett játékot játszanak, sok tehetséges kosárlabdázóval állnak ki  – mutatta be a riválist Golomán György. – Remek irányítójuk van a brazil Marcelo Huertas személyében, továbbá három kiváló dobót is pályára küldhetnek. Nagyszerű csapat érkezett Szombathelyre, és nagyon jó meccset játszunk. Mindenképp hatalmas kihívás lesz, de látok esélyt a győzelemre. Mivel kevesebben vagyunk, okosan kell játszanunk, nem követhetünk el olyan apró hibákat, amelyek egyébként beleférnének, mert tudjuk, hogy ezúttal nem jön a következő ember a padról, aki javít. Rendkívüli fegyelmezettségre lesz szükségünk, ám a Tenerife így is, úgy is rágós falat.”

Huertasról tudni kell, hogy már 38 éves, s igazán veretes karriert tudhat magáénak, megfordult a Barcelonában és a Baskoniában, valamint két évet lehúzott az NBA-ben, a Los Angeles Lakers kötelékében. A Tenerifében a 2017–2018-as idényben szerepelt magyar férfi játékos, Allen Rosco, a női csapatnál pedig jelenleg is két honfitársunk pattogtat, Krivacsevics Tijana és Raksányi Krisztina. A Falco január közepén megszerezte harmadik légiósát az amerikai Deontae Hawkins személyében, aki Golomán szerint egyre jobb állapotba kerül, megtanulta a gárda figuráit, beilleszkedett és látja, hogyan működik a szombathelyi együttes. Hangsúlyozta, rendes srácnak tartja, aki sok segítséget nyújthat az évad hátralévő részében. Erre azért is lesz szüksége az NB I listavezetőjének, mert az elmúlt több mint egy hónapban háromszor kikapott az élvonalban.

„Hogy mi lehet a vereségeink oka, nem tudom, az biztos, hogy ilyen hosszú idényt nehéz hullámvölgyek nélkül letudni – taglalta a 25 éves Golomán. – Mi a Bajnokok Ligájában is játszunk, a mentális fáradtság nagy, pláne azoknál, akik a válogatott meccsek miatti szünetben sem pihenhettek, akkor is játszottak. Az utóbbi időben ez kijött rajtunk, remélhetőleg hamar kilábalunk belőle.”

Az egyértelmű, hogy vesztenivalójuk nem lesz a sárga-feketéknek, s ez a javukra is válhat, hiszen sok európai csapat égett már meg az Arena Savariában.

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, KÖZÉPDÖNTŐ
L-CSOPORT
1. FORDULÓ
18.00:
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely–Tenerife (spanyol)
SZERDA
18.30: Rytas Vilnius (litván)–SIG Strasbourg (francia)