Férfi kosár BL: Okorn szerint a Falco kiskölyökből tinédzser lett

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.12.24. 08:25
null
Gasper Okornnak nagy kő esett le a szívéről szerda este, miután a Falco legyőzte a Rigát, és csoportelsőként jutott be a Bajnokok Ligája következő körébe (Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor)
Gasper Okorn, a Falco kosárlabda-csapatának szakmai tanácsadója elárulta, négyes posztra keresnek még egy játékost az évad hátralévő szakaszára.

 

Októberben, a rigai repülőtéren történt: a Falco KC Szombathely kettőből a második győzelmét szerezte meg a Bajnokok Ligája D-csoportjában, a reggeli kávé mellett a Nemzeti Sport munkatársa és a vasiak stábjának több tagja arról beszélgetett, mi történik, ha a csapat négyesének második vagy harmadik helyén végez. Megérkezett azonban Gasper Okorn, aki azt mondta, hagyjuk a számolgatást, teljesen értelmetlen, mert a Falco megnyeri a csoportot, és ezt a megjegyzését a zárás után nyugodtan számon is lehet rajta kérni. A szakmai tanácsadó jóslata valóra vált.

„Szerettünk volna ezzel is segíteni a magyar kosárlabdának – szögezte le lapunknak csütörtökön Okorn. – Épp előttem van egy papír, amelyen az áll, hogy Magyarország többek között Olaszország, Görögország és Litvánia előtt hetedik a Bajnokok Ligája-ranglistán. A Falco a legutóbbi három idényben elég pontot gyűjtött ahhoz, hogy a következő évadban egy főtáblás és egy selejtezős klub is képviselhesse a magyar színeket a sorozatban. A semmiből kezdtünk el építkezni 2018-ban, akkor még senki sem hitte el, hogy eljutunk idáig, lépésről lépésre haladtunk, a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében kezdtünk 2019-ben, s már a legjobb 16 között járunk mindössze két légióssal – megmutattuk, hogy ez igenis lehetséges! A mostani idény előtt sokan feltették a kérdést: vajon ez a megfelelő csapat, Milos Konakov a megfelelő edző? Nagy felelősséget éreztem, hogy összerakjam a keretet, és Milos keze alá dolgozzak. Ha valami nem működött volna, mindenki rám mutogat, ezért szerda este hatalmas kő gördült le a szívemről. Kiváló együttesünk van tele tehetséggel, tökéletes az összhang, jók az eredményeink, de még csak az évad felénél járunk. Az egyik célunkat teljesítettük, de szeretnénk megvédeni a magyar címeinket is. Hatalmas elégtétel volt szerda este: kiskölykökként kezdtük el a Bajnokok Ligáját, most már talán eljutottunk a tinédzserkorba.”

Okorn kiemelte, az első BL-szezonban otthon a Besiktas ellen, a másodikban idegenben a Nyizsnyij Novgoroddal szemben buktak el sorsöntő mérkőzést, ám most volt annyi tapasztalatuk, hogy megoldják a legfontosabb feladatot. A szakember hangsúlyozta, a Riga elleni összecsapáson fantasztikus volt a szurkolótábor, a bajnoki döntőhöz hasonló hangulatot teremtett. Hozzátette, meg lehet nézni az elmúlt évek eredménysorát, odahaza nagyon magas százalékban nyerik meg a meccseiket, a nemzetközi porondon csupán a Besiktas, a Zaragoza és a Nyizsnyij Novgorod tudta legyőzni a szombathelyieket az Arena Savariában. Úgy érzik, mögöttük áll a város, és a szurkolók szerdán igazi kosárlabda-hangulatot varázsoltak a csarnokba. A további előrelépéshez azonban szükség lehet még valamire, Gasper Okorn erről is szólt.

„A Riga elleni találkozó után rögtön tartottunk egy megbeszélést, amelyen elmagyaráztam Gráczer György ügyvezetőnek és kollégáinak, hogy mivel az idény végéig szerda-szombat ritmusban játszunk, bizonyos időszakban hat magyar válogatott játékost is nélkülöznünk kell, ezért nagy kockázatot vállalunk, ha nem szélesítjük a keretet – taglalta a 48 éves szlovén szakember. – Megkaptuk a zöld jelzést, úgyhogy elkezdtük nézegetni a jelölteket. Nem rohanunk, fontos, hogy a kiválasztott illeszkedjen az együttesbe, ezért türelmesek leszünk. A vezetőedző hozza meg a végső döntést, de alapvetően úgynevezett »stretch four« játékost keresünk, aki a gyűrűtől távol is veszélyes erőcsatár. Ebben az esetben Marvin Clark kizárólag a hármas pozícióban szerepelhetne.”

A Falcót 2018-tól 2021-ig a frontvonalból irányító Okorn új szerepkörében sokkal több munkát végez a pályán kívül, és minden helyzetet más szemszögből lát. Jelen pillanatban tökéletesen működik a kommunikáció a stábtagok között, ami lehetővé teszi, hogy ezt az évadot is szépen fejezhessék be a sárga-feketék.

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe
Fotó: Unger Tamás/Vas Népe
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik