Férfi kosár BL: Méltóképpen képviseltük Magyarországot – Konakov

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.12.23. 10:03
null
„Kellett egy kis idő, hogy elkapjuk a ritmust, és a helyes útra térjünk – amelyen most járunk” (Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor)
A sorozattól a csoportkörben búcsúzó Falco szerb-magyar edzője, Milos Konakov nem szeretne utólag okos lenni, de tudja, a Bursa elleni hazai mérkőzésen úszott el csapata továbbjutása.

 

Noha nem volt már esélyük a következő csoportkörbe jutni, fontos, hogy legyőzték a Strasbourgot?
–Alapvetően elvárom, hogy adjunk ki magunkból mindent az összes meccsen – felelte Milos Konakov, a Bajnokok Ligája A-csoportjának záró fordulójában a SIG Strasbourgot 89–71-re felülmúló, ám négyesének küzdelmeit így is sereghajtóként befejező Falco-Vulcano Energia KC Szombathely szerb-magyar mestere. – Ebben a tekintetben természetesen ez a mérkőzés is fontos volt, arról nem beszélve, hogy rangsorolási pontokat szereztünk a következő idényre a magyar csapatoknak, aminek a jelentőségét nem kell magyaráznom. Mindig így kellene játszanunk, a srácok a végsőkig követtek engem, és energiájuk száz százalékát beletették a találkozóba.

Korábban itthon az Alba Fehérvárt és a Körmendet is felülmúlták. Jó úton halad a csapatépítés?
–Ahogy a nyáron is mondtam, nekem és mindenkinek nehéz lesz ez az évad, hiszen hatvan százalékban átalakult a keretünk. Kellett egy kis idő, hogy elkapjuk a ritmust, és a helyes útra térjünk – amelyen most járunk. Néhány apróságban még tudunk javulni csapatként, az edzéseken és a mérkőzéseken dolgozunk majd rajta.

Ez a BL-négyes hasonló nehézségű volt, mint az előző idény második csoportköre?
–Igen, erre utaltam is, amikor a sorsolás után beszélgettünk. A játékoskerete alapján a Tofas volt a favorit az első helyre, aztán problémák jelentkeztek a klubban, és érkezett egy magasember. A törököknél és a Murciánál is korábbi euroligás edző dolgozik, a Strasbourg nemrég váltott a kispadon, és hozott egy szintén Euroliga-tapasztalattal felvértezett, válogatottnál is dolgozó szakembert. Látható, mindannyian jelentős célokat tűztek ki az európai porondon, vagyis ez top 16-os erősségű négyes volt. Ahogyan mi, az ellenfeleink is túljutottak az első körön az elmúlt idényben, a Tofas és a Strasbourg a nyolc közé került. Még erősebbnek is érzem ezt a kvartettet, mint a legutóbbi, második körös csoportunkat, ám ez semmi esetre sem lehet kifogás részünkről.

A Falco és a szakmai stáb tagjaként ön is a negyedik Bajnokok Ligája-idényén van túl. Mit gondol, egyre masszívabb a mezőny?
–Igen, olyannyira, hogy már nem érzek különbséget, ha összehasonlítom az ULEB Európa-kupáéval, a kettő többé-kevésbé hasonló szintet képvisel. A Kolozsvár legutóbb negyeddöntős volt a BL-ben, s most a továbbjutásért harcol a másik sorozatban. Egyre jobb a Bajnokok Ligája, s hogy ez a folyamat miképpen alakul, attól is függ, milyen irányt vesznek a FIBA és az ULEB tárgyalásai.

Tud bármit a következő évadról? Lehet ismét két helye a magyar csapatoknak a BL-ben?
–Nem kérdeztem erről még senkit. Ahogy nézegetem az eredményeket, annyit tudok, hogy az átlagos pontszámokat tekintve Magyarország a tizenhatodik helyet foglalja el a kontinensen, ami arra biztosan elégnek tűnik, hogy a bajnok ismét főtáblás legyen. A bajnoki második helyezett státusát nem ismerem pontosan.

Összességében min múlott, hogy nem jutott a következő csoportkörbe a Falco?
–Nem szeretek utólag okosnak látszani, de a képlet a következő: a Murciát és a Strasbourgot is legyőztük egyszer, egymás elleni eredményben mindkettőnél jobbak voltunk, rossz szájízem a Tofas Bursa elleni mérkőzések miatt van. Idegenben a legrosszabb meccsünket játszottuk, teljesen esélytelenek voltunk, míg otthon rengeteg üres dobást hibáztunk, s bár védekezésben jól tettük a dolgunkat, támadásban sokat rontottunk – holott tudtuk, azon a találkozón múlik a tizenhat közé jutásunk. Strasbourgban hosszabbításban maradtunk alul, Murciában csaknem egylabdás meccset játszottunk. Francia élvonalbeli és ACB-ligás csapatot is le tudtunk győzni, tehát nem akarok semmit számon kérni az együttesen, a maximumot nyújtottuk. Korrekt idényt zártunk a nemzetközi porondon, méltóképpen képviseltük Magyarországot – az általunk felülmúlt Strasbourg három nappal korábban sokáig szoros meccset játszott az euroligás Lyonnal. Csúsztak be hibák, de minden alkalommal teljes erőbedobással harcoltunk, amivel meg vagyok elégedve.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik