Férfi kosár BL: hosszabbítás után győzte le a Falco a listavezetőt

FAZEKAS ZOLTÁN, TÓTH GÁBOR (SZOMBATHELY)FAZEKAS ZOLTÁN, TÓTH GÁBOR (SZOMBATHELY)
Vágólapra másolva!
2019.12.10. 20:08
null
A Falco legyőzte a listavezető Dijont (Fotó: Unger Tamás)
A Falco Szombathely hosszabbítás után 82–81-re legyőzte a francia Dijont a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörének 8. fordulójában.

 

Most valójában ott kellene kezdeni a keddi esti mesét, hogyan került a labda Filipovity Márkóhoz a 45. (!!!) perc végén, mielőtt bevágta a győztes hárompontost, de azért a Bajnokok Ligája komolysága megkívánja, hogy foglalkozzunk azzal, ami mindezek előtt történt.

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, amely története során először szerepel a BL-ben, a csoportkör 8. fordulója előtt élen álló Dijont fogadta, amely a nyitó napon alaposan elverte a magyar bajnokot (87–68). Ugyanakkor a sárga-feketék masszív erőddé alakították a Savaria Arénát, amelyben a szezonban még veretlenek maradtak, noha öt BL-meccset – közte két selejtezőt – és öt bajnokit is játszottak. Kikapott a csarnokban a román Nagyvárad, a lett Ventspils, a görög PAOK, a német Bonn és a litván Klaipeda is, vagyis tekintélyes skalpokat szerzett már a hazai gárda.

Amely ezúttal is ragyogóan, dinamikusan kezdte a meccset, s Benke Szilárd középtávolijával 20–10-re elhúzott, így időt is kért Laurent Legname vezetőedző. Aki aztán a második negyed közepén már olyan ideges volt, hogy addig nem hagyta abba a reklamálást, amíg a bírók megunták az elegáns öltözékű szakember szövegelését, hogy technikai hibával fegyelmezték. Legname frusztrációja érthető volt, hiszen a Falco remekül játszott, uralta a meccset, s magabiztosan vezetett. Perl Zoltán például zsákolt, ami nem túl gyakori a hátvéd esetében, ám a válogatott kitűnősége egy szóló végén eme látványos megoldás mellett döntött, amikor észlelte, hogy egy dijoni magasember lohol a nyomában.

Aztán a 16. perctől egy csapásra megváltozott minden, ami elsősorban LaMmonte Ulmernek volt köszönhető. A vendégek gazellaléptű amerikai magasbedobója elkezdte szórni a pontokat, labdákat szerzett, s ragyogó gólpasszokkal hozta helyzetbe bemelegedő társait. A Falco védekezése felpuhult, a magyar együttes tagjai egyre nagyobb teret adtak a kék mezeseknek, akik a félidőre egálra hozták a találkozót.

Rasheed Sulaimon zsákolt egy hatalmasat a 3. negyed elején, ezzel először vezetett a Dijon, amely nagyon felpörgött, így 40–47-nél Gasper Okornnak, a szombathelyiek mesterének kellett magához rendelnie együttesét. Gyorsan, pontosan járatta a labdát a vendéggárda, s láthatóan a csoportelső önbizalma is megjött. Zónavédekezéssel próbálkozott a hazai csapat, amelynek szekerét elsősorban Perl tolta. A harmadik negyed vége pocsékul sikerült a szombathelyieknek, ugyanis előbb Váradi Benedek, majd Perl ellen ítéltek sportszerűtlen hibát, s ezeket négy ponttal büntette a Dijon.

Fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a csapatok a végjáték felé, s amikor öt ponttal megléptek a vendégek, akkor már Perl is elhibázott egy büntetőt, mutatva, idegesek a legjobbak is. Feszült lett a vége, a nézők sokszor a játékvezetőket, akiknek tényleg voltak vitatható ítéleteik, érezték a legnagyobb ellenségnek. 55 másodperccel a vége előtt David Holston triplája behullott, de meg kellett nézni videón, időben esett-e a kosár – szerencsére nem. A Falco a győzelemért támadhatott, de Perl nem tudta befejezni az akciót, így jöhetett a hosszabbítás.

A túlórában kevés pont esett, nem véletlenül, borzasztóan izgultak a játékosok, de Ulmer higgadt maradt, 28 másodperccel a ráadás letelte előtt mind a három büntetőjét bedobta. Úgy tűnt, elúszik a meccs és a hazai veretlenség, ám ezután jött Filipovity, akihez úgy került a labda – és visszatérhetünk a nyitáshoz – hogy Perl leszedte a lepattanót a saját elrontott büntetője után, majd kilőtte válogatottbeli társának, aki nem hibázott, s a győzelemmel a Falco versenyben maradt a továbbjutást érő első négy hely egyikéért!

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
8. FORDULÓ
D-CSOPORT
FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY–JDA DIJON (francia) 82–81 (21–12, 15–24, 23–26, 12–9, 11–10) – hosszabbítás után
Szombathely, 2810
néző. Vezette: Cici (albán), Maricsics (szerb), Suslov (észt)
FALCO: HOOKER 9/6, CURRY 12/6, Benke 2, WASHINGTON 11/6, REDDIC 14. Csere: Váradi 6/3, FILIPOVITY 9/6, PERL 16/3, Lake 3. Edző: Gasper Okorn
DIJON: Holston 8/3, SULAIMON 15/9, ULMER 25/6, Loum 2, CHASSANG 16. Csere: JULIEN 7, Leloup 4, Solomon 4. Edző: Laurent Legname
Az eredmény alakulása. 5. perc: 10–4. 8. p.: 20–10. 13. p.: 25–14. 17. p.: 32–28. 19. p.: 33–33. 24. p.: 40–47. 27. p.: 53–54. 30. p.: 59–62. 34. p.: 65–64. 37. p.: 69–70. 40. p.: 71–71. 43. p.: 76–77
Kipontozódott: Benke (33. p.)
Kiállítva: Solomon (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Gasper Okorn: –
Elismerésem a fiúknak és köszönöm a szurkolók támogatását! Ezt a meccset az a csapat nyerte meg, amelyiknek nagyobb volt a szíve. Végig kiélezett volt a csata, hol itt, hol ott volt a néhány pontos előny – az utolsó pillanat döntött. A lepattanókat jól kontrolláltuk, összességében rendben volt a védekezésünk is, hiszen sok eladott labdára késztettük ellenfelünket. Fontos győzelmet arattunk, így versenyben maradtunk a továbbjutásért. De most már a Körmend elleni szombati meccsre koncentrálunk!
Laurent Legname: – Nagyon nehéz, kemény meccset vívtunk – de erre is számítottunk, hiszen tudtuk, hogy a Falco hazai pályán roppant veszélyes ellenfél. Sok hibával kosaraztunk, sok tiszta dobást rontottunk, ami megbosszulta magát. Nem volt szerencsénk a végén, de ilyen a kosárlabda.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik