Benke Szilárd úgy véli, az ismét Kecskeméten rendezendő szlovákok elleni mérkőzésből sem kell majd messzemenő következtetéseket levonni (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

 

A harmadik tesztje következik pénteken a magyar válogatottnak, amely Szlovákiát látja vendégül Kecskeméten – a találkozóra ezer forint a belépő, a diákok és a nyugdíjasok fél áron válthatják meg jegyüket. A mieink a múlt héten kétszer csaptak össze Grúziával, előbb 89–88-ra nyertek, majd négy negyed után 78–75-re vezettek (aztán az ötperces, előre megbeszélt ráadásban fordítottak a vendégek). A tapasztalatokról és az Európa-bajnoki felkészülés folyamatáról a nyáron a Falcótól Franciaországba igazoló bedobót, Benke Szilárdot kérdeztük.

„Minden rendben van és a terv szerint halad – szögezte le Benke. – Sok pihenő nem jutott az idény vége és az edzőtábor között, emiatt fizikailag nincsenek nagy problémáink. A héten leginkább a taktikai elemeken dolgozunk, az edzőtábor elején a fizikai felkészítés kapott nagyobb hangsúlyt, mert vannak, akik valamivel több pihenő után érkeztek. Az ilyenkor megszokott edzésmetódus kemény, úgyhogy hagyunk időt a regenerációra, nem szakít meg minket a szakmai stáb. A grúzok elleni két meccsen rosszabbra számítottam, jó volt látni, hogy jól muzsikáltunk együtt, és kezdünk összeszokni. Pénteken a szlovákokkal találkozunk, abból a mérkőzésből sem szabad levonni messzemenő következtetéseket, nekik ez lesz az első meccsük, nem tudjuk, milyen edzésmunkából érkeznek, de az biztos, hogy náluk csak erősebb ellenfeleink lesznek az Európa-bajnokságon.”

Exklasszis a padon
Korábbi nagyszerű játékos vezeti a szlovák válogatottat, a szövetségi kapitány a horvát Aramis Naglic, aki kétszeres BEK-győztes a spliti Jugoplastikával, emellett 1992-ben olimpiai bajnoki ezüst­érmet szerzett a horvát válogatott tagjaként. Az 56 éves szakember terjedelmes interjút adott a szlovák szövetség honlapjának, amelyben felidézte a barcelonai ötkarikás játékokat, beleértve a legendás amerikai Dream Teammel szemben elveszített finálét. A múltba révedés mellett szóba került, hogy a játékoskeret erőssége valószínűleg nem teszi lehetővé, hogy a szlovákok kijussanak a 2025-ös Európa-bajnokságra, és az sem könnyíti meg a helyzetüket, hogy többen nem veszik elég komolyan a válogatottságot.

 

Benke úgy véli, a legjobb gyakorlás mindig az éles mérkőzés, mert ott sokkal könnyebben kijönnek a hibák, mint az egymás közti játék során, így lehet elemezni és javítani. Hozzátette, a felkészülésben megfigyelhető a fokozatosság, ezzel összefüggésben az utolsó „barátságos” találkozó lesz a legnehezebb, hiszen a jövő héten a masszív keretű Horvátországnál szerepel Ivkovics Sztojan legénysége.

„A szlovákokról néztünk meg videókat, de legfőképpen a saját dolgainkkal foglalkozunk, igyekszünk letisztítani, pontosítani a játékelemeinket – hangsúlyozta a 27 éves játékos. – Az eredmény most másodlagos, a magunk játékát kell fejlesztenünk, hogy felelevenítsük, amivel az évad közben kevesebb idő van foglalkozni. Hanga Ádám jelenléte nagy segítség, ő a legmagasabban jegyzett magyar kosárlabdázó, vele ütőképesebbek lettünk, nagyon örülünk, hogy velünk van. Nem is kell beilleszkednie, tudja, mit játszunk, nem kell neki megmutatni semmit, mert ha pályára nem is tudott lépni, az elmúlt években is figyelemmel kísérte a válogatott szereplését.”

Apró sérüléseket leszámítva mindenki egészséges a magyar keretben, jól érzik magukat a játékosok – ahogy Benke Szilárd fogalmazott, „jó kis brigád ez”. A társaság a kevés szabadidejét is együtt tölti, s természetesen nagyon várja a tétmérkőzéseket, amelyekből hét biztosan jut a válogatottra a következő egy hónapban.

Új névadó szponzor az Albánál
Pongó Marcell, Somogyi Ádám, Szabó Zsolt és Vojvoda Dávid személyében négy játékost ad a válogatottba az Alba Fehérvár, amely – mint csütörtökön kiderült – a következő két évadban Arconic-Alba Fehérvár néven szerepel. A klub sajtótájékoztatóján Balássi Imre elnök közölte, mindig jelentős esemény, ha a gazdasági élet fontos szereplője és egy sport­egyesület szorosra fűzi az együttműködést. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, az egész közösségnek fontos, hogy legyenek sikeres egyesületek és olyan példaképek, akikre a gyerekek felnézhetnek. A megállapodást Varga Zsuzsanna, a székesfehérvári székhelyű fém­ipari cég ügyvezetője, valamint Simon Balázs, az Alba ügyvezetője látta el kézjegyével.

 

KOSÁRLABDA
Férfi felkészülési mérkőzés, Kecskemét
17.00:
Magyarország–Szlovákia