Már az első franciaországi mérkőzésen rendkívül bátran játszott Benke Szilárd (Fotó: bcmbasket.com)

– Gratulálunk a bemutatkozáshoz és a győzelemhez!
– Köszönöm szépen, mindig jó sikerrel kezdeni az idényt, most pláne − válaszolta a Nemzeti Sportnak a 27 éves Benke Szilárd, aki a nyáron a bajnok Falcóból a francia élvonalbeli BCM Gravelines Dunkerque együtteséhez szerződött és a Metropolitans 92 elleni győztes bajnoki nyitányon (85−73) 19 perc alatt nyolc pontot és hét lepattanót szerzett.

– Milyen volt élete első bajnoki tétmeccse légiósként?
– Jól sikerült, de azért az összeszokottság hiánya még érezhető volt a csapaton és rajtam is. Kell azért még idő ahhoz, hogy megszokjam, megismerjem az új csapattársakat, s felvegyem a gárda ritmusát.

– Feltehetően az Európa-bajnokság miatt nem volt erre eddig sok ideje…

– Nem, a kontinensbajnokságot követően pihentem néhány napot, aztán kiutaztam Gravelines-be, majd családi okokból visszajöttem Magyarországra, így a pénteki rajt előtt mindössze hat napot dolgoztam a többiekkel.

– Telt ház, háromezer néző és jó hangulat fogadta önöket az előző évad alapszakaszának harmadik helyezettje ellen, s tulajdonképpen simán győztek.
– A környezet és a hangulat nagyszerű, ez tetszik, nagyon optimista és ösztönző a közeg, ami körülveszi a klubot. A keret gyorsan összecsiszolódott, a lengyel center, Dominik Olejniczak és én érkeztünk kissé később az Eb-szereplés miatt, ám ez nem jelent gondot a csapatnál, amely összetartó és az edzések után is sok időt töltünk egymással.

– Játékban milyen volt a bajnoki rajt?
– Gyors, dinamikus, a magyar élvonalnál pörgősebb, leginkább a Bajnokok Ligájában lejátszott meccseinkhez hasonlítanám. A csapat stílusa is ilyen, néha már az első fél dobóhelyzetből jön a próbálkozás, kevés a hosszabb akció. Az NB I-eseknél magasabb, erősebb és gyorsabb játékosok alkotják a csapatokat s nagyobb az iram is.

– Saját teljesítményével elégedett volt?
– Nem teljesen, lesz ez még jobb is, bele kell szoknom ebbe is, de menni fog, mert amúgy is tetszik ez a stílus. Meg kell ismernem a társaimat, ki hogyan és merre mozog, honnan szeret dobni, ilyesmik. Ha ez meglesz, akkor én is jobb teljesítményre leszek képes.

– Említette a beszélgetés elején, hogy utaznak − máris?
– Igen, vonatozunk, aztán buszra szállunk, s elmegyünk Roanne-ba. Pénteken volt a nyitó meccs, kedden jön a második forduló, az eleje sűrű, de aztán kiegyenesedik.

– Belakta már a lakását, megismerte a várost?
– Folyamatban van, de a csapat nagy része közel lakik egymáshoz. Egyelőre még keresem a helyem, szokom az új környezetet, de az életritmusom nemigen különbözik a szombathelyitől. Általában napi egy edzésünk van, emellett vannak a különfoglalkozások. Angolul mindenki beszél, úgyhogy ezzel sincs gond.

Maradt a FIBA Európa-kupa a Chemnitznek
Az utolsó akadályt már nem tudta venni a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Niners Chemnitz együttese, Filipovity Márkó új csapata, amely 82−78-ra kikapott a török Tofas Bursától vasárnap este Szkopjében. A német gárda az 1. fordulóban a házigazda macedón TFT ellen 96−77-re, a második fordulóban a svájci Fribourg ellen 93−70-re győzött, ám a harmadik meccsén szoros csatában alulmaradt a győzelmével a Falcóval azonos csoportba kerülő Bursával szemben. A magyar erőcsatár az első két találkozón remekelt új csapatában, előbb 24, majd 17 pontot szerzett, a törökök ellen már neki sem ment, öt pontja mellett négy lepattanóig jutott. A Chemnitz így a FIBA Európa-kupában folytatja a nemzetközi kupaszereplését, ahol az A-csoportban a német Bamberg, az izraeli Hapoel Elion és a koszovói Golden Eagle Ylli csapatával mérkőzik.