Férfi kosár: az Ivkovics-csapat két meccsre összpontosíthat az Európa-bajnokságon

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.08.02. 09:07
null
Ivkovics Sztojan nem szolgál majd nagy meglepetéssel, amikor kihirdeti az Európa-bajnokságra utazó szűk keretet (Fotó: Magyar Nemzet: Mirkó István)
Hétfő este találkoztak a magyar férfi kosárlabda-válogatott tagjai Kecskeméten, és hivatalosan is megkezdődött a felkészülés az augusztusi vb-selejtezőkre, illetve a szeptemberi Európa-bajnokságra. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt arról, hogy miért nem tagja a keretnek Filipovity Márkó, hogy mikor kapcsolódik be a munkába Hanga Ádám, és hogy miért a bosnyákok elleni meccs lesz a kulcs a szeptemberi Eb-n.

 

– Milyen hangulatban várta az edzőtábor kezdetét?
– Mindenki nagyon izgatott, hiszen a ránk váró kontinensviadalt úgy is titulálják, mint azt az Európa-bajnokságot, amely a valaha volt legerősebb, legszínvonalasabb lehet – kezdte az interjút Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Alig van válogatott, amelyben ne lennének NBA-játékosok, és sokuknál az Euroligánál van meghúzva a vonal, szinte csak a legerősebb európai sorozatban, vagy Észak-Amerikában szereplő kosárlabdázók lépnek parkettre. Mi az egyes pályán indulunk, nem tudjuk, mi lehet a maximumunk. Öt éve, Kolozsváron és Isztambulban találkoztunk hasonlóan erős ellenfelekkel, csak akkor, mondjuk, a spanyol és a szerb volt a legmagasabb szint, ezúttal viszont már a csoportunkban van négy hasonló együttes.

– Ilyen ellenfelekkel szemben mit lehet remélni, milyen esélyeink vannak?
– Szeretném még idesorolni az augusztus végi két világbajnoki selejtezőnket, a Litvánia elleni hazait és a Csehország elleni idegenbelit. A papírforma szerint kevés az esélyünk, de ez a válogatott lépett egyet előre, jobb csapat, mint Kolozsváron volt, de azt tényleg nem tudjuk, hogy a fejlődés mire elegendő. Történelmi eseményeket élünk meg, egymás után másodszor utazhatunk Európa-bajnokságra, és szintén másodszor jutottunk el egymást követő világbajnoki selejtezőn a harmadik körig. Utóbbi annyit tesz, mintha még kétszer szerepeltünk volna egy 24 csapatos kontinensviadalon. Apró érdekesség, hogy a vb-kvalifikáció harmadik szakaszát olyan nemzetek nem élték most meg, mint a lengyelek és a horvátok, egyébként más erős válogatottak is kiestek. Szeretném olyan irányba terelni a hajónkat, hogy a srácok élvezzék az utazást, mert már most nagy sikert értek el. A célunk az volt, hogy valahogy beférkőzzünk a „nagy csapatok” közé, ez teljesült, minden más ráadás.

– Ez a siker elégedettséget is szül?
– A magyar férfiválogatottnak és utánpótláscsapatainknak is a 20–27. pozícióban van a reális helyük az európai rangsorban. Most talán kicsit jobban állunk ennél, de ehhez szerencse is kell, kedvez nekünk az évközi selejtezős rendszer, hiszen az NBA-játékosok ilyenkor hiányoznak az ellenfelek soraiból. Nem egészen tíz éve azonban a lényegében jegyzett játékosok nélkül felálló osztrákok és portugálok is megvertek minket tétmérkőzésen. Játékosaink most megérdemlik a tiszteletet és azt, hogy nyugodt körülmények között és olyan környezetben tudjanak egy olyan viadalon játszani, amely azért más kávéház...

– Úgy néz ki, az öt évvel ezelőttihez képest valamivel nagyobb a merítési lehetősége, és mintha többen pályáznának reális eséllyel az Eb-kerettagságra.
– Én ezt kicsit másképp látom. Az előző Európa-bajnokságon szerepet kapó játékosok érettebbek lettek, Hanga Ádám és Vojvoda Dávid hozza ugyanazt a szintet, a kiegészítő szereplők még több rutint és tapasztalatot szereztek, a fiatalok beértek. Egetrengető változás, meglepetés nem lesz a keretben. Az egyedüli nehézséget az okozza, hogy Filipovity Márkó nem lehet velünk az Európa-bajnokságon, hiszen új csapata, a német Chemnitz 99ers csak úgy szerződtette, ha a felkészülés első napjától edzésbe áll a klubnál. Márkó végig korrekten járt el velem és a válogatottal szemben, felhívott, és rám bízta a döntést, mert fontos lett volna neki az Eb is. Nem akartunk az egzisztenciájával, szakmai előmenetelével játszani, ezért elengedtük azzal a feltétellel, hogy az évad közben a klubja tesz majd kedvezményeket nekünk. Filipovity fontos láncszem lett volna, mert ilyen atletikus magasbedobó nincs a keretünkben, de mérlegeltük, hogy vélhetően vele sem lennénk Európa-bajnokok, és így döntöttünk.

– Eldöntötte már, ki lesz tagja a szűk, tizenkettes keretnek?
– Kevés nyitott kérdés van, azt kell kitalálnunk, hogy hat-hat mezőny-, illetve magas poszton bevethető játékossal utazzunk-e, vagy legyen ez az arány hét–öt.

– Miként tervezte meg a felkészülést?
– Az első napokban beállítunk néhány új elemet a játékunkban, és pénteken, illetve szombaton a grúzok elleni mérkőzéseken kapunk ezekről képet. Ezt követően két hét kemény munka következik, a jövő heti, szlovákok elleni edzőmeccsen például arra leszek kíváncsi, hogy fáradtan miként teljesítenek a játékosok. Aztán Horvátországba utazunk tesztelni, előtte két nap pihenőt kapnak a játékosok, s az ottani összecsapás után megkezdjük a formánkat csiszolni.

– Milyen stratégiával lehet bravúrt elérni Kölnben az Európa-bajnokságon?
– Hasonló lehet a recept, mint öt éve, Kolozsváron csak a csehek és a románok elleni csoportmeccsre koncentráltunk. Ezúttal a bosnyákok elleni nyitányon kell ki-ki mérkőzést játszanunk és nyernünk, utána pedig kiválasztani még egy meccset, amelyen lehet némi esélyünk. De a legfontosabb, hogy valahogy elsőre Bosznia-Hercegovinát legyűrjük...

– Mindenki a fedélzeten van?
– Hanga Ádám kedden csatlakozik, Mikael Hopkins pedig augusztus 8-án, vele lesz teljes a keret.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Allen Rosco, Benke Szilárd, Eilingsfeld János, Ferencz Csaba, Golomán György, Hanga Ádám, Karahodzsics Kemal, Lukács Norbert, Mikael Hopkins, Keller Ákos, Perl Zoltán, Pongó Marcell, Somogyi Ádám, Szabó Zsolt, Váradi Benedek, Vojvoda Dávid

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK  
Augusztus 5.:  
Magyarország–Grúzia, Kecskemét, 18
Augusztus 6.:   Magyarország–Grúzia, Kecskemét, 16
Augusztus 12.:   Magyarország–Szlovákia, Kecskemét, 17
Augusztus 18.:  Horvátország–Magyarország, Opatija

VB-SELEJTEZŐ 
Augusztus 24.:  
Magyarország–Litvánia, Szombathely, 18
Augusztus 27.:   Csehország–Magyarország, Chomutov, 18.15

EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖLN 
Szeptember 1.: 
   Magyarország–Bosznia-Hercegovina, 14.30
Szeptember 3.:    Magyarország–Szlovénia, 20.30
Szeptember 4.:    Magyarország–Franciaország, 20.30
Szeptember 6.:   Magyarország–Litvánia, 17.15
Szeptember 7.:    Magyarország–Németország, 20.30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik