Férfi kosár: Átszakadt a gát, a szurkolóink megnyugodhatnak – Hanga Ádám

Vágólapra másolva!
2021.02.16. 11:17
null
Hanga Ádám pontosan az ilyen eredményekért írt alá <br />négy évvel ezelőtt a Barcelonához, s reméli, a folytatásban <br />sem maradnak el a trófeák (Fotó: Getty Images)
Hanga Ádám, a Barca magyar válogatott klasszisa szerint a Spanyol Kupa-győzelem azért volt fontos nekik, hogy elhiggyék, nagyon erősek és sokra hivatottak.

– A döntő volt a tökéletes mérkőzés, amit álmaikban elképzeltek?
– Főleg az első félidő – válaszolta Hanga Ádám, az FC Barcelona magyar válogatott hátvédje, aki 2018 és 2019 után újra Spanyol Kupa-győzelmet ünnepelhetett a katalán csapattal. – Tanulva az első nap tapasztalataiból, amikor nem kezdtük jól az első negyedet az Unicaja Málaga ellen, a Real elleni első két negyedünk szinte hibátlan volt. Ez megalapozta magabiztos sikerünket, nagyon örülünk a győzelemnek – még szebb úgy, hogy a madridiak ellen nyertük meg a kupadöntőt!

– A harmadik negyed közepén volt egy zaklatottabb perió­dus, akkor felzárkózott a Real. Hogyan vészelték át ezt az időszakot?
– Két évvel ezelőtt mi nyertük meg a kupát csaknem húszpontos félidei hátrányból, ezért az öltözőben nem nagyon volt miről beszélnünk, tudtuk, menni kell tovább és hogy nagyon kemény folytatás elé nézünk. Ezért szép sportág a kosárlabda, ekkora előny két-három perc alatt elillanhat, ráadásul a Real az ACB-liga és az Euroliga egyik legjobb csapata, ettől függetlenül kontrolláltuk a mérkőzést.

– Már másodszor nyertek kupát Madridban – fokozta ez a boldogságukat?
– Nyilvánvalóan ez mindig különleges esemény, ám nagyon sajnálatos, hogy nézők nélkül kell játszani, így elvész a kupagyőzelmek igazi szépsége, hiszen nem ünnepelhetünk a szurkolóinkkal. A siker ugyanakkor nagyon fontos volt a csapatnak, kellett, hogy elhiggyük, nagyon erősek és sokra hivatottak vagyunk.

– Nem volt azért sima az út a döntőig. A rossz kezdés mellett miért alakult úgy, hogy hosszú és szoros mérkőzésre kényszerültek a Málaga ellen?
– A kupa sajátossága, hogy minden egyes mérkőzés döntőnek minősül, az elsőt hosszabbításban nyertük meg – kicsit izgultunk, nagy volt a nyomás. A Málaga rossz periódusból jön ki, edzőcsere után volt, remek mérkőzést produkált, ami kellett ahhoz, hogy a finálét simábban nyerjük meg, mert figyelmeztetett minket, hogy sok munkát kell beletennünk, ha el akarunk jutni a végső győzelemig.

– Az elődöntőben a tavalyi bajnoki fináléban jobbnak bizonyuló Baskonia következett. Az ott mutatott teljesítmény és siker megadta a kellő önbizalom­löketet?
– Egyértelműen. Nem gondolkodtunk azon, hogy másnap mi lesz, csak arra a meccsre koncentráltunk, hiszen mint említettem, mindegyik döntőnek illik be. Úgy érkeztünk Madridba, hogy mindenki azt mondta, toronymagas favoritjai vagyunk a tornának, de ez az első mérkőzés után egy kicsit megfordult. Erre rá akartunk cáfolni, és nagyon kemény mérkőzésen domináltunk a Baskonia ellen, amely nem is olyan régen húsz ponttal nyert Madridban. Nagyon jól ismerjük baszkokat, én személy szerint kicsivel még jobban, mert játszottam náluk. Karakteres csapatuk van, mindig a végsőkig harcolnak, de ezen a fontos találkozón kivívtuk a lehetőséget a fináléra.

– A vasárnap begyűjtött trófea Sarunas Jasikevicius mester és sok játékos első diadala a klubnál. Ebből a szempontból mekkora jelentősége van az Euroliga és az ACB-liga hajrája előtt?
– A játékosok és a klub szempontjából is nagy jelentősége van, hogy igazolódott: az elmúlt másfél évben, főként az elmúlt fél évben az új edzővel véghezvitt munkával jó úton haladunk. Sok meló áll még előttünk, mert az a célunk, hogy az említett két sorozatban is mi győzzünk, de legalább a döntőbe jussunk. Átszakadt a gát, a szurkolóink megnyugodhatnak, mi pedig elhisszük, hogy meg tudjuk csinálni, képesek vagyunk bajnokcsapattá válni.

– Önnel párhuzamosan még egy magyar játékos szerepelt nagy európai kosárnemzet kupájának döntőjében. Követte fél szemmel Filipovity Márkóék eredményeit?
– Követtem, hogyne. Szinte egy időben volt a miénkkel, de ahogy végeztünk, megnéztem az eredményt. Nagyon büszke vagyok rá, és remélem, sok magyar játékos követi Márkó útját, aki már első idényében ilyen magasra jutott. Játszottam egy évet az olasz bajnokságban, nagyon erős liga, a kupa döntőjébe jutni és ott a Milanóval játszani óriási fegyvertény. Örültem, hogy jól is ment neki a játék, figyelem őt az egész évadban, a menedzserével is tartom a kapcsolatot – nekem mindig jó érzés, ha van még magyar az elitben, és róla is beszélnek.

– Három kupagyőzelem a Barca színeiben. Belegondolt, hogy ezzel kitörölhetetlenül a klub emblematikus alakjai között emlegetik majd a nevét?
– Reméljük, de azt is, hogy ez csak a kezdet. Pontosan ezekért az eredményekért írtam alá négy évvel ezelőtt a Barcához, és bízom benne, hogy az elkövetkező két évben, amíg tart a szerződésem, még sok ilyen beszélgetést folytathatok önnel és másokkal. Az az álmom, hogy minden egyes trófeát megnyerjek a folytatásban, amit lehetséges. Értékeljük, amit most elértünk, de keddtől máris két edzéssel készülünk a csütörtöki Euroliga-mérkőzésünkre!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik