Férfi kosár: A gyakorlás és az összeszokás a lényeg – Keller Ákos

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.07.07. 09:44
null
Keller Ákos társaival együtt igyekszik túllendülni az átállás és a bezártság okozta nehézségeken (Fotó: Nemzeti Sport)
Szerdán a házigazda Japán ellen kezdi az Okinava szigetén rendezendő négycsapatos felkészülési viadalt a magyar férfiválogatott, amelynek nem lesz könnyű dolga az olimpiai résztvevővel szemben.

 

Egzotikus helyszínen, Japánban gyakorolhat az Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány vezette férfiválogatott, amely már egy hete a távol-keleti szigetországban tartózkodik. Legjobbjaink a japán főváros, vagyis Tokió érintésével utaztak el hétfőn Okinava szigetére, amelynek Naha nevű fővárosában szerdán a házigazdával, pénteken a finnekkel, míg vasárnap a belgákkal csapnak össze négycsapatos felkészülési torna keretében.

„Sokaknak nehezen megy az időeltolódás miatti átállás, eléggé összevissza alszunk – tájékoztatta a Nemzeti Sportot helyi idő szerint kedd este Keller Ákos csapatkapitány. – Tokióban folyamatosan esett az eső, a szálloda sem volt olyan jó, míg a terem kifejezetten alkalmatlannak bizonyult a normális edzésre, ám ebből is megpróbáltuk kihozni a maximumot. Okinava szigetén jó az idő, ami zavaró, hogy be vagyunk zárva a hotelbe, nem tudunk semmit sem csinálni azon kívül, hogy nézzük a tengert. Illetve a parkolóba állítólag kimehetünk, a finn edző nagy köröket sétál ott... Kedden a medencéhez is odaengedtek minket, japán barbecue volt a vacsora, magunk grilleztük a húst, a rákot, a köretet, ez nagyszerű élmény volt. Próbálnak szórakoztatni minket, hogy elviselhető legyen a bezártság, de ez nem ugyanaz, mintha normálisan mozoghatnánk.”

A Falcóban pattogtató center (a bajnoki címvédő a második kalapból várja a Bajnokok Ligája szerdai sorsolását) hozzátette, folyamatosan maszkot kell viselniük, ha mennek valahová, ráadásul a svédasztalos étkezéseknél nejlonkesztyűre is szükségük van, amit már túlzásnak és zavarónak érez, főként azért, mert eközben folyamatosan tesztelik őket. Már kipróbálhatták a csarnok centerpályáját, az arénát csaknem egy éve építették, szép és minden tökéletes benne, akár NBA-csapaté is lehetne – meglátjuk, mire mennek itt a mieink, akik magyar idő szerint délben játszanak az olimpiai résztvevő Japánnal.

„Mindenki kicsivel jobban mozog az első naphoz képest, amikor még nem voltunk felkészültek – így Keller.  – Most már úgy nézünk ki, mint akik kosárlabdáznak: senki sem csúcsformában érkezett ide, építkezni kell. Fontos, hogy senki se sérüljön meg, és mindenki szerepet kapjon a mérkőzéseken. Néztünk videókat a japánokról, egy-két figurájukat ismerjük, a külső posztokon szereplők jól dobnak, és van két domináns honosított amerikai centerük, egyikük jól céloz kintről, a másik pozícióban erős. Nem lesz könnyű dolgunk, de megpróbáljuk kihozni a maximumot, és megnyerni a találkozót, ugyanakkor nekünk elsősorban a gyakorlás és az összeszokás a lényeg.”

A nahai csarnokban félháznyi közönség, 4000 néző láthatja az összecsapást, amelyen a hazai drukkerek elsősorban két NBA-kosarasukra, Hacsimura Ruira és Vatanabe Jutára lehetnek kíváncsiak – előbbi lesz Japán férfi zászlóvivője az olimpia megnyitóján.

A magyar válogatott szempontjából Keller szerint a világbajnoki selejtezősorozat előtt semmilyen következtetést nem kell levonni, az a lényeg, hogy az együttes eddzen a nyár közepén, és mindenki egészségesen ússza meg a kalandot.

FELKÉSZÜLÉSI TORNA, NAHA
Szerda
12.00:
MAGYARORSZÁG–Japán
Péntek
8.00:
MAGYARORSZÁG–Finnország
Vasárnap
10.00:
Belgium–MAGYARORSZÁG
A kezdési időpontok magyar idő szerint értendők.

A KERET
Allen Rosco (Albirex Niigata, japán), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Fazekas Máté, Horti Bálint (mindkettő KTE-Duna Aszfalt), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Golomán György (Spirou Charleroi, belga), Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek (mindhárom Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Lukács Norbert, Vojvoda Dávid (mindkettő Alba Fehérvár), Pongó Marcell (Crailsheim Merlins, német), Szabó Zsolt (Zalakerámia ZTE KK)
A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik