Férfi kosár: 2025-ig Ivkovics marad a szövetségi kapitány

Vágólapra másolva!
2022.08.05. 18:15
null
Ivkovics Sztojan (balra) és Szalay Ferenc (Fotó: Török Attila, 2020)
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) szerződést hosszabbított Ivkovics Sztojannal, az augusztus végi világbajnoki selejtezőkre, illetve a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő férfiválogatott szövetségi kapitányával – írja a Magyar Távirati Iroda.

 

A nemzeti csapat pénteki sajtótájékoztatójára Kecskeméten került sor, ahol a magyarok 18 órától az Eb-társrendező Grúziával vívnak felkészülési mérkőzést. Az eseményen Szalay Ferenc, a szövetség elnöke jelentette be Ivkovics Sztojan szerződésének meghosszabbítását.

„Az ő hozzáállása, eredményei azt mutatják, hogy jó kezekben van a magyar kosárlabda. A szövetségi kapitány mentalitása, habitusa meghatározza a válogatottat, a férfiember küzdjön, szedje fel a parkettát, ez a csapat pedig képes erre. Az elmúlt ötven évben nem voltunk egymást követő két Eb-n. Nehéz helyzetben vagyunk olyan szempontból, hogy a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgás itthon nagyon népszerű, a kosárlabdát viszont világszinten csak a labdarúgás népszerűsége előzi, számtalan országban játsszák. A célunk az, hogy olyan példaképek nőjenek fel, olyan példás helytállás legyen, amire felkapják az emberek a fejüket. Az utánpótlásszabállyal igyekszünk kedvezni a fiataloknak, a cél az, hogy olyan játékosok nőjenek fel, mint Hanga Ádám” – fűzte hozzá az MKOSZ első embere.

Ivkovics Sztojan közölte, másodszor szerepelnek a vb-selejtezők harmadik körében, ami azért is fontos, mert a következő nyáron olimpiai selejtező lesz.

„Ma Grúziával játszunk, ők valamennyivel előrébb járnak, mint mi, tizenkét nap felkészülés van mögöttük, míg mögöttünk csak három nap. Így lehet, hogy ez a mai mérkőzés kicsit fájni fog, de menni kell tovább. Érdekes, izgalmas nyár lesz, a csapat mögött tíz év munka van, élvezzük az együtt töltött időt” – mondta a szakvezető, hozzátéve, hogy az Eb-n minden eddiginél több NBA-játékos szerepel, és hatalmas élmény lesz ebben a mezőnyben játszani.

A hat év után ismét magyarországi válogatott meccsen pályára lépő Hanga Ádám elsőként arról beszélt, hogy hosszú és eredményes kosárlabda-karrierrel büszkélkedhet, de kevésszer adatik meg neki, hogy a nemzeti csapat rendelkezésére álljon.

„Nagyon hosszú várakozás volt ez a hat év, örülök, hogy végre itt tudok lenni. Összességében remek programot állított össze a szakmai vezetőség, a srácok rendkívül jó munkát végeztek eddig. A 2017-es Európa-bajnokságon kiharcoltunk a legjobb 16-ba jutást, ezúttal nagyon kemény csoportba kerültünk, de most is ez a célunk. Van egy hónapunk, kemény ellenfelek lesznek, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, és reméljük, sokan elkísérnek minket Kölnbe” – fejtette ki a Real Madriddal júniusban spanyol bajnoki címet nyerő légiós.

Horváth Péter csapatvezető kiemelte, a magyarok hat Eb-selejtezőből csak egyet játszottak idehaza, így sikerült kijutniuk, ami bravúr volt. Úgy vélekedett, hogy a válogatott minden kalapból megkapta a legnehezebb ellenfeleket az Eb-n, a litvánoknál, a franciáknál, a németeknél, a szlovénoknál is játszanak majd NBA-sztárok, a magyarok pedig igyekeznek a legjobbjukat nyújtani Kölnben.

A első tesztmeccsen a júniusi világbajnoki selejtezőn a spanyolokat legyőző és Eb-társrendező Grúzia lép pályára a Messzi István Sportcsarnokban. Szombaton zárt kapuk mögött is összecsap a két együttes.

(MTI)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK  
Augusztus 5.:  
Magyarország–Grúzia, Kecskemét, 18
Augusztus 6.:   Magyarország–Grúzia, Kecskemét, 16
Augusztus 12.:   Magyarország–Szlovákia, Kecskemét, 17
Augusztus 18.:  Horvátország–Magyarország, Opatija

VB-SELEJTEZŐ 
Augusztus 24.:  
Magyarország–Litvánia, Szombathely, 18
Augusztus 27.:   Csehország–Magyarország, Chomutov, 18.15

EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖLN 
Szeptember 1.: 
   Magyarország–Bosznia-Hercegovina, 14.30
Szeptember 3.:    Magyarország–Szlovénia, 20.30
Szeptember 4.:    Magyarország–Franciaország, 20.30
Szeptember 6.:   Magyarország–Litvánia, 17.15
Szeptember 7.:    Magyarország–Németország, 20.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik