Fegyverneky: Nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy mások mit gondolnak rólunk

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.10.26. 10:12
null
Fegyverneky Zsófia szerint az Euroligában minden győzelem kincs (Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)
A remek sikert arató Sopron Basket irányítójának tetszik az a szerep, hogy a nemzetközi porondon nem ők a favoritok.

– Harmincöt évesen több mint harmincnégy percet játszott, nem mindennapi szintű mérkőzésen. Ugyanolyan fitten ébredt, mint tíz éve, vagy azért megérezte a terhelést?
– Nincs olyan nagy különbség – válaszolta Fegyverneky Zsófi a, a Sopron Basket irányítója, aki remek játéka mellett 14 ponttal segítette a Fenerbahcét 62–60-ra felülmúló együttesét. – Ilyen sok játékperc után a másnap mindenhogyan nehéz, de most már annyival rutinosabb vagyok, hogy sok praktikát ismerek, ami könnyebbé teszi átvészelni a helyzetet, és segíti a regenerálódást. Sopronban olyan rehabilitációs háttér áll a rendelkezésünkre, amely európai szinten is kiemelkedő, ezt maximálisan ki is használom. Igyekeztem a pénteki napot a feltöltődésre használni, aztán szombaton készülhetünk a Szekszárdra.

– Az utóbbi időben nem volt annyira ponterős, mint csütörtökön. Úgy érezte, több felelősséget kell magára vállalnia a törökök ellen?
– Nem tartom relevánsnak, hogy kinek mennyi pont áll a neve mellett. Ha úgy nyerjük meg a meccset, hogy az egyik játékos tíz pontot dob, a másik nullát, vagy mindkettő ötöt, teljesen mindegy – ez csapatjáték. Persze sok minden múlik azon, hogy hol fejezzük be a támadásokat, vagy kinek ad több lehetőséget a dobásra az ellenfél és kinek nem, ugyanakkor a pontszerzés kérdése szerintem túl van misztifikálva. A lényeg, hogy a csapat nyer vagy kikap. A legutóbbi és az azt megelőző idényben is harminc-harmincöt perceket töltöttem a pályán, voltak olyan időszakok, amikor más feladatot kaptam, és voltak olyan játékosok, akik bizonyos elemekben jobbak voltak nálam a posztomon, másban pedig én voltam jobb náluk. Így kell elosztani a felelősséget, és ez akár meccsről meccsre is változhat.

– Olyan védekezés mellett, amit a legutóbbi három mérkőzésükön mutattak, belefér az is, hogy támadásban sok volt a pontatlanság, vagy lenne min javítani?
– Mindig minden szegmensben van javítanivaló, ezt a mentalitást kell továbbvinnünk, hogy próbáljunk napról napra jobbak lenni. Abban a pillanatban, amikor megelégedünk azzal, ami van, elkezdünk hátrafelé menni. Elemeznünk kell, hogy a Fener ellen főként támadásban mi volt olyan, amin lehet és kell is javítani.

A VÉDEKEZÉS VOLT A SIKER KULCSA
„Nagyon nehéz mérkőzést játszottunk a török csapat ellen, amelyet a védekezésünknek köszönhetően tudtunk megnyerni. Ez volt a siker kulcsa, és úgy vélem, igazán megérdemeltük a győzelmet, mert negyven percen át jól védekeztünk, s bár ez a támadójátékunkra nem igaz, a védekezés folyamatosan száz százalékon pörgött” – fogalmazott Alekszandra Crvendakics.

– Lehet a Fenerbahce elleni győzelemnek olyan hozadéka, hogy lám, ez még mindig a Sopron Basket, és számolni kell önökkel?
– Látszik, milyen úton szeretnénk menni, nem ugyanaz a keretünk, mint az elmúlt két évben, de vannak olyan játékosaink,
akik megérdemlik ugyanazt a tiszteletet, mint akik előttük itt voltak. Jelena Brooks például a posztján Európa egyik legjobbja, Alekszandra Crvendakics tavaly bekerült a top háromba a bedobó posztján, a fiatal magyar generáció legjobbjai közül többen nálunk játszanak. Úgyhogy a lényeg, hogy dolgozzunk tovább, javuljunk, mert minden csapat egyre jobban teljesít. A végén megnézzük az elvégzett munkát és hogy meddig jutottunk vele, ha azzal elégedettek leszünk a saját sztenderdjeink szerint, akkor minden rendben. Ebben az idényben nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy mások mit gondolnak rólunk. Illetve kicsit jó abban a szerepben lenni, hogy nem vagyunk favoritok a nemzetközi porondon, ezt azért élvezzük, mert a hazai színtéren épp ellenkezőleg van.

– Álmodozhatunk az Euroliga negyeddöntőjéről?
– Csak hangsúlyozni tudom, hogy az Euroligában minden győzelem kincs. Már azzal boldog lennék, ha továbbjutnánk a csoportból, tehát az első hat hely valamelyikén végeznénk.

– Mi a legnagyobb változás Gáspár Dávid edző érkezése óta?
– Dávidon már a zalaegerszegi és az utánpótlás-válogatottaknál elvégzett munkája alapján látszott, hogy nagyon felkészült edző, aki szeretne tanulni és egyre jobb lenni. Hazai szinten kulcskérdés, ki az,
aki fejlődni akar, nála ez adva van. Próbál önbizalmat adni a játékosoknak és mindenkihez egyenként megtalálni az utat, ez egy csapatnál fontos, és eddig jól is sikerül neki. Mivel játékosként temérdek szituációt megélt, sokszor ebből a szemszögből közelíti meg a mérkőzéseket és az edzéseket, ebben is sok pozitívumot látok.

– Briann January, az új tengerentúli légiós más típus, mint Turner Yvonne volt, de emberileg és szakmailag is jó igazolásnak tűnik. Ön hogy látja?
– Briann amerikai szinten rendkívül magasan jegyzett játékos, WNBA-bajnok. A kosárlabda-intelligenciája olyan magas szintű, mint nagyon kevés játékosé. Nagyon okos, rendkívül jól felméri, milyen helyzetben mit kell csinálnia. Kevés légióstól látjuk, hogy annyi energiát fektet a védekezésbe, mint ő, ez meglátszik, presztízskérdést csinál belőle. Az ellenfél legjobb embereit semlegesíti hétről hétre, emellett támadásban is hozzáteszi a magáét, teljes mértékben belerakja a közösbe, amiért igazoltuk.

– Ahogy utalt rá, vasárnap sikeréhes és motivált Szekszárd érkezik Sopronba az NB I-ben. Mire számít?
– Hazai színtéren nagyon fontos alapszakasz-mérkőzés következik, ugyanúgy felkészülünk rá, mint eddig. A Szekszárd jó csapat, teljes erővel játszik majd nálunk, élvezetes találkozó lesz.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
2. FORDULÓ, B-CSOPORT
SOPRON BASKET–FENERBAHCE ÖZNUR KABLO (török) 62–60 (11–11, 13–14, 22–12, 16–23)
Sopron, 1200
néző. V: Marques (portugál), Fuska (szlovák), Kaludjerovic (montenegrói)
SOPRON:
JANUARY 16/3, FEGYVERNEKY 14/6, Crvendakics 13, Brooks 9/3, Krajisnik 9. Csere: Határ 1, Weninger, Dubei. Edző: Gáspár Dávid
FENERBAHCE:
Cruz 4, IAGUPOVA 12/6, ZANDALASINI 16/9, Stokes 8, Williams 8. Csere: Cakir 11/3, Canitez 1, Cora, Uzun. Edző: Victor Lapena
Az eredmény alakulása. 2. p.:
0–5. 5. p.: 4–9. 10. p.: 11–11. 12. p.: 11–16. 15. p.: 13–20. 18. p.: 20–23. 20. p.: 24–25. 23. p.: 33–27. 26 p.: 40–29. 28. p.: 42–31. 30. p.: 46–37. 32. p.: 48–40. 35. p.: 53–44. 38. p.: 55–53. 40. p.: 62–60
MESTERMÉRLEG

Gáspár Dávid:
– Boldog vagyok, gratulálok a csapatnak! Fantasztikus munkát végzett mindenki! A szezon legfőbb célját a mai mérkőzésen elértük: legyőzni önmagunkat a lehető legkeményebb munkát elvégezve. A mai napon még boldogok lehetünk ezzel a győzelemmel, holnap azonban vissza kell térnünk a földre, mert nyakunkon a következő kihívás!
Victor Lapena:
– Kemény meccs volt, gratulálok a Sopronnak! Nagyon koncentráltan játszott, különösen védekezésben. Nem szólhatok egy rossz szót sem a játékosaimra, tizenkét pontról is visszajöttünk. Minden nappal fejlődünk, szükségünk van ilyen meccsekre és arra, hogy a hibáinkat megvizsgáljuk. Nem jó veszíteni, de nem rossz ez, a fejlődés látható!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik