Fárasztóbb az edzésnél – látogatóban a Szabó Zsolt, Horti Dóra házaspárnál

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2017.12.25. 09:17
null
A két hónapos Eszter mindig mosolyt csal a szülők arcára (Fotók: Tumbász Hédi)
Becsöngetünk az új építésű zalaegerszegi társasházba. A kaputelefonra Józsi György neve van kiírva. Nem ér minket meglepetés, ugyanis a ZTE, a Győr és a Fradi korábbi középpályása helyett Szabó Zsolt, a Zalakerámia ZTE KK magyar válogatott kosárlabdázója nyit ajtót. A tágas bérleményben már vár minket a felesége, az elmúlt évtized egyik legjobb honi kosarasa, Horti Dóra, no meg a jelenleg négytagú család további két tagja: a két hónapos, elbűvölő apróság, Eszter – a névadási ötletbörze során Blanka és Bianka is versenyben volt – és Fasirt kutya, aki le sem tagadhatná nevét. Szeptemberben költöztek ide egy kisebb kertvárosi lakásból, amely a Kaposvári KK-nál kosárlabdázó Baki Gergely tulajdona.

A fiatal pár nem kürtölte tele a közösségi oldalakat Eszter érkezésével, de az Instagram nevű népszerű alkalmazásra azért kikerült egy fotó, amely „hivatalossá tette” a família bővülését. Szabó Zsolt édesanyjában felvetődött a gondolat, hogy Facebookon büszkélkedjen az unokájával, de a szülők arra kérték, hogy ettől inkább tekintsen el. Hasonlóképpen tavalyi esküvőjüket sem propagálták különösebben, ezzel persze az égvilágon semmi probléma, sőt, dicséretes mértéktartásra vall.

A szertartásra Szarvason, egy Kőrös-parti hotel kertjében került sor, mintegy 85-90 vendég részvételével. Főként kosarasokat és dzsúdósokat hívtak meg. Szabó Zsolt paksi időszakában került remek kapcsolatba a helyi cselgáncsozókkal, például Bor Barnával és Csoknyai Lászlóval. Utóbbi novemberben nősült Tolnán, Zsolt sem hiányozhatott – az volt az első éjszaka, amikor Dóra és Eszter a „főnök” nélkül maradt, szóval a háromesztendős Fasirt kutya lehetett a falkavezér.

„Nem biztos, hogy le tudok ülni vele, nem baj?” – kérdezi Zsolt a beszélgetés elején, mivel a kishölgy akkor érzi magát a legjobban, ha áll, aki éppen dédelgeti őt. Más kérdés, hogy a kiváló erőcsatár látogatásunk idején erős meghűléssel bajlódott, tehát jól jött neki a pihenés, amikor Dóra átvette Esztert. Zsolt egyébként bent volt a szülőszobában, bár szerinte az anyának az apa ilyenkor nyűg, mert csak okoskodni tud, konkrét segítséget nem képes nyújtani, maximum támogatni szenvedő kedvesét.

Ha már támogatásról van szó, a közeli rokonságból senki sem él Zalaegerszegen, Dóra édesanyja volt már látogatóban Szarvasról, és Zsolté is a közeli Szombathelyről, ám egyelőre nem tervezik, hogy bárkinek „lepasszolnák” a kicsit. Horti Bálint kifejezetten gyakori vendég Szabóéknál, Dóra öccse, a Körmend centere nem lakik messze, és bármikor szívesen ruccan át babanézőbe. Zsolt 2007-től 2009-ig Kecskeméten Bálint csapattársa volt, így ismerkedett össze Dórával, aki légiósévei alatt kiválóan megtanult főzni. Mostanában rászokott a sütésre, kapott egy remek konyhai gépet is, amely dagaszt, keleszt, és talán össze is takarít maga után. Szabó Zsolt erőssége a szendvicskészítés és a reggeli ham and eggs, kedvence a brassói aprópecsenye.

„Most olyan okosságot hallottam, hogy ahány éves a gyerek, annyi napra lehet magára hagyni” – veti közbe Horti Dóra, visszatérve a gyermekmegőrzésre. „És ha nullaéves, akkor nulla napra?” – kérdezi jogosan Szabó Zsolt, és nyitott kapukat dönget, mert egyelőre nem tervezi a család, hogy gyerek nélküli elhúzódó programba vágjon. Eszter 51 centiméterrel született, már 61, nem elképzelhetetlen, hogy jó magasra nő majd, és jó eséllyel léphet szülei nyomdokaiba.

És már meg is érkeztünk a sporthoz. A ZTE férficsapata az előző idényben bronzérmeseként három vereséggel kezdte a szezont, ami arra jó volt, hogy észbe kapjanak a játékosok. A szurkolók is megtalálták őket, elsősorban a külföldieket, de az egyeztetések és a győzelmek hatására a helyzet rohamosan javult. Csarnoka parkettájának újralakkozása miatt teremgondokkal is szembesült a gárda, mostanság változó helyszíneken edz.

„Mindenki ugyanazt várja a csapattól, pedig a keret ötven százaléka kicserélődött” – taglalta a ZTE helyzetét Szabó, akinek még a következő évadra is érvényes a klubbal kötött szerződése. – „Nem lehet azt mondani, hogy ugyanott folytatjuk, ahol idény végén abbahagytuk, bár sokan erre számítottak, ezért is keletkezhetett feszültség a szurkolótábor köré-ben. Mi azért nem gazdálkodunk olyan sok pénzből, hogy megtartsuk az ország legjobbjai közé tartozó légiósokat, és az előző szezonban tényleg minden sikerült nekünk. Sűrű a mezőny, nehéz minden idényben ugyanolyan jól teljesíteni.”

Horti Dóra tavaly tavasszal szenvedett súlyos térdsérülést, nem sokkal azután, hogy Magyar Kupát nyert az Aluinvent DVTK Miskolccal. Ebben az időszakban két másik magasember, Tina Jovanovics és Alyssia Brewer is hosszabb időre kiesett, ami megpecsételte a klub bajnoki esélyeit.

Édesanya és kislánya meghitt pillanata
Édesanya és kislánya meghitt pillanata

Amikor Dóra Miskolcon játszott, Zsolt Svédországban légióskodott, ezután keríthettek sort a családegyesítésre Zalaegerszegen. Ilyen szempontból, bár rettentő bután hangzik, kapóra jött Horti Dóra elhúzódó sérülése. Szabó Zsolt svédországi szereplését pozitív élményként élte meg, bár nem pattogtatott erős csapatban, kipróbálta magát külföldön is. Ő mindig megkapta a járandóságát, de volt olyan klub, amely menet közben megszűnt...

Zalaegerszegen aztán Gáspár Dávid, a ZTE NKK edzője segített Dóra rehabilitációjában, megengedte, hogy a csapattal eddzen egy idő után, és az együttes gyógytornásza is kezelte a lábadozó kosarast. Január-február környékén már az NB I-es szereplés is szóba került, azonban egy furcsa szabály miatt nem tudták kikérni Horti játékengedélyét az egerszegiek, csak a frissen igazolt külföldi játékosét sikerült. Aztán a baba jövetelével az egész okafogyottá vált.

„Hamarosan elkezdek edzeni, de jobban oda kell figyelnem a térdemre. Kicsit még helyrehozom, gyógytornázom. Nyilván Eszteren is múlik, mit enged, de nem megoldhatatlan a visszatérés. Nem szeretném így befejezni a karrieremet. Ha legalább egy-két évet még játszhatnék, mondjuk a ZTE-nél – ami kézenfekvő lenne –, úgy hagynám abba, hogy legalább nem maradna a fejemben az a szerencsétlen sérülés. Harmincéves vagyok, tehát beleférhet.”

Horti Dóra szerint nem ment el a kedvük a gyermekvállalástól, a szülés előtt próbálta magát távol tartani a rémtörténetektől. A szintén korábbi válogatott Semsei Barbara azt mondta neki, hogy pikk-pakk túl lesz az egészen – erre azért néhány húzósabb fájás rácáfolt. Eszter Szombathelyen született, teljesen véletlenül épp a kezelőorvosuk volt ügyeletben akkor. Figyelmeztették Dórát, hogy fárasztóbb lesz a szülés, mint egy edzés, ezt nem hitte el, hiszen sok mindent megtapasztalt már. Aztán a zuhanyozóban kicsivel később konstatálhatta, hogy nem állítottak valótlant.

Szabó Zsolt akar még egy fiút is – naná! Ő egyébként egykeként nőtt fel, nem szerette ezt az állapotot, úgyhogy tudja, jó, ha van egy testvér, akivel lehet játszani. Viszont sehol sem árt egy rutinos, képzett kosaras, vagyis elképzelhető, hogy utódtervezés előtt Horti még egyszer nekirugaszkodik a profi kosárlabdázásnak. Férje még nem töpreng a befejezésen, a ZTE edzőjével, Bencze Tamással remek a kapcsolata.

„Még nem vagyok nagyon kiöregedőben, Horváth Ákos is itt van nálunk, harminchat éves, bírja a gyűrődést és ügyes is, úgyhogy nem izgulok. A magas embernek mindig könnyebb, ha kicsit lassul, négyes posztról át lehet csúszni ötösre, ott kicsivel kevesebbet kell futni.”

A karácsonyi ünnepség Egerszegen lesz, hiszen a Szabó, Horti család egyelőre nehezebben mozdul, és a komfortzóna is behatárolt, ráadásul bajnoki fordulót rendeznek a két ünnep között. Szabó Esztert – aki a váratlan látogatók jelenlétét és a fényképezőgép kattanásait is nagy nyugalommal tűrte – mindenesetre először lepi meg a Jézuska. Talán most még nem kosárlabdával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik