Eb-nyitány női- és férfiválogatottunk számára

Vágólapra másolva!
2010.08.02. 14:56
null
Lóránt Péterék Nagy-Britannia ellen készülnek (Fotó: Havran Zoltán)
A sérüléshullám és a hiányzók ellenére is győzelemre készül a férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki nyitányon: hétfő este hét órakor Nagy-Britannia lesz az ellenfél Szolnokon. Női csapatunk is megkezdi ma a szereplését az Eb-selejtezőben: Székely Norbert együttese Montenegróval találkozik ma öt órakor Miskolcon.

FÉRFIAK

Nem túl jó előjelekkel készülhetett a magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkre, mivel együttesünk végleg elveszítette a keresztszalag-szakadást szenvedő Hendlein Rolandot, és feltehetően egy ideig nem számíthat a bokasérüléssel bajlódó csapatkapitányra, Fodor Mártonra sem. Ennek ellenére Mészáros Lajos, a csapat szakmai igazgatója bizakodó.

„Két szakaszra bontható a felkészülés. Az elsővel, amelyben a fizikai terhelés, a program-összeállítás, a keretkiválasztás, valamint a taktikai és technikai elemek gyakorlása kapott szerepet, nem volt gond. A második szakaszt az edzőmeccsek jellemezték: hatból háromszor nyertünk, célunkat elértük, nálunk nívósabb csapatokkal játszhattunk. Sajnos akadtak problémák, hiszen Hendleint elvesztettük, míg Fodor talán a harmadik meccsen játszhat először" – mondta Mészáros Lajos a Nemzeti Sportnak.

„Kielemeztük a briteket, felkészülten várjuk a meccset. Ám ne feledjük, a brit kosárlabda előrébb jár a magyarnál, ők például tavaly ott voltak az Európa-bajnokságon. Nekünk fiatal, jó szellemű, motivált, de nemzetközi színtéren még rutintalan együttesünk van. Jó védekezéssel és megfelelő dobószázalékkal győzhetünk. Szükség lesz a közönség segítségére is, és ez nem közhely. Aki látta az előző két évben a szolnoki meccseinket, tudja, miről beszélek. Meglepetésekre készülünk, hétfőn pedig győzelemre" – tette hozzá Mészáros, akinek vezetésével jutott ki 1999-ben Eb-re legutóbb magyar válogatott, kerek harminc évvel az azt megelőző szereplést követően.

NŐK

Hétfőn Miskolcon megkezdi az Európa-bajnoki selejtezős szereplését a női válogatott. A minden szempontból „ráncfelvarráson" áteső társaság (Székely Norbert személyében új a szövetségi kapitány, tele van újonccal az együttes, és Fegyverneky Zsófia lett a csapatkapitány a szereplést nyári rehabilitációja miatt lemondó Vajda Anna helyett) a C-csoportba kapott besorolást, és elsőként Montenegróval találkozik.

A felkészülés során a mieink kétszer játszottak Szerbiával, összecsaptak még Romániával és Szlovákiával, továbbá a világbajnoki cím védőjével és a legutóbbi vb negyedikjével, Ausztráliával és Brazíliával. A mérleg két győzelem és négy vereség, de még nem a végeredményen volt a hangsúly.

„Kiváló felkészülésen vagyunk túl, szinte minden úgy alakult, ahogyan elterveztük – mondta elégedetten Fegyverneky Zsófia a Nemzeti Sportnak. – Minden mérkőzésünk elérte a célját, értékelhető teljesítményt nyújtottunk, pedig a világ élvonalába tartozó riválisokkal találkoztunk. Persze tétmeccsen minden más, én magam is kíváncsi vagyok, hogy éles helyzetben mire képes a csapat."

„Elszántak vagyunk, az elvégzett munka és az edzőmeccsek alapján joggal bizakodhatunk az első két hely valamelyikében, de nem megyünk a Dunának akkor sem, ha pótselejtezőn kell részt vennünk" – véli az új kapitány, aki hozzátette, fontos a jó rajt, de a hétfői eredmény, legyen az siker vagy vereség, semmin sem változtat.

 

A FÉRFIAK EB-SELEJTEZŐS PROGRAMJA
Augusztus 2. Magyarország–Nagy-Britannia 82–91
Augusztus 5. Macedónia–Magyarország 78–44
Augusztus 8. Magyarország–Bosznia-Hercegovina 74–70
Augusztus 11., 19.00 Ukrajna–Magyarország
Augusztus 17., 19.30 Nagy-Britannia–Magyarország
Augusztus 20., 19.00 Magyarország–Macedónia, Szolnok
Augusztus 23., 20.45 Bosznia-Hercegovina–Magyarország
Augusztus 26., 19.00 Magyarország–Ukrajna, Szombathely

 

A NŐI VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Augusztus 2. Magyarország–Montenegró 65–76
Augusztus 5. Bulgária–Magyarország 68–57
Augusztus 8. Magyarország–Finnország 72–55
Augusztus 11. Törökország–Magyarország
Augusztus 17. Montenegró–Magyarország
Augusztus 20. Magyarország–Bulgária, Budapest
Augusztus 23. Finnország–Magyarország
Augusztus 28. Magyarország–Törökország, Szolnok

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik