Kosár: Az egész karrieremet úgy irányítottam, hogy eljussak az NBA-be – Hanga

SZABÓKY ZSOLT, KŐFALVI DÁNIEL, DÓCS ÁKOSSZABÓKY ZSOLT, KŐFALVI DÁNIEL, DÓCS ÁKOS
Vágólapra másolva!
2021.05.11. 13:22
null
Hanga Ádám az Euroliga négyes döntőjére készül a Barcelonával (Fotó: Getty Images)
A férfi kosárlabda Euroliga final fourjába jutás után a Barcelona magyar válogatott játékosa, Hanga Ádám több mint egy órán keresztül beszélgetett a Nemzeti Sport Online-nal, majd az élő adás végén olvasóink kérdéseire is válaszolt.

A TELJES BESZÉLGETÉS HANGA ÁDÁMMAL

Hanga Ádám ebben az idényben végre elérte azt, amiért Barcelonába igazolt – csapatával bejutott az Euroliga négyes döntőjébe!

„Arról szóltak a sajtóorgánumok, hogy ez a Barcelona valaha volt legjobb csapata. Óriási igazolások történtek az elmúlt két évben, nagy a költségvetés és vele együtt az elvárások is. Amikor bejutottunk, kicsit meg is könnyebbültünk, de ez csak részben siker. Ahhoz, hogy a bajnokságot is megnyerjük, még két meccset kell behúznunk” – mondta Hanga.

Hanga jelenleg sérült, ám nagyon reméli, hogy a final fourra visszatérhet majd. Már a Zenit ellen is fájt mindene, de most lesz egy-két hete, amikor rendbe teheti magát fizikailag és mentálisan is.

A magyar válogatott játékosa kitért a koronavírus-járványra is.

„Nagyjából két hónap volt, amikor nem hagytam el a házat, csak vásárlás miatt. Én pozitívan éltem meg, végre olyan minőségi időt tudtam eltölteni a családommal, amire évek óta nem volt lehetőségem. A lányaimat olyan szinten ismertem meg, ahogy előtte sosem. Ennek voltak jó és rossz oldalai is” – mondta Hanga.

A sport tekintetében nehezebb volt számára, hiszen megállt a bajnokság, majd amikor újraindult, nem lehettek nézők a lelátókon – reméli, hamarosan visszatérnek.

„Az egyik meccsen megszereztem a labdát, majd üvöltöttem egyet a közönség felé, aztán 2-3 másodperc után realizáltam, hogy nincsenek is nézők, kinek üvöltözök?” – mesélte a magyar kosárlabdázó.

Hanga elmondta, hétéves korában kezdett el kosárlabdázni a BLF-ben, amelynek nagyon sokat köszönhet – nemcsak a sportágon belül, ugyanis rengeteg barátot szerzett a klubnál. Aztán 15 esztendősen a Fehérvárhoz került, s hat évet töltött el a csapatnál. Elmondása szerint ott nőtt fel igazán. De vajon hogyan kerül fel egy fehérvári srác az NBA-scoutok listájára?

„Minden nyáron van egy tábor, amire én már tizennyolcévesen elmentem. A legtehetségesebb európai gyerekeket beválogatják, s bár az első alkalommal nem szerepeltem annyira jól, sok NBA-megfigyelőnek felkeltettem az érdeklődését. Az utolsó éveim Magyarországon eléggé dominánsra sikerültek, így elmentem újra. Ez már nagyon jól ment, két meccs után szóltak a ügynökök, hogy hagyjam abba, eleget láttak, ez jó lesz. Volt interjúm a San Antonióval, a Lakersszel, a Knicksszel, a Memphisszel, a Milwaukee-val. Olyanokat kérdeztek, amiket korábban senki. A családomról érdeklődtek sokat, van-e barátnőm, ilyesmi. Az emberi oldalamat akarták megismerni ezeken az interjúkon, ez nagyon furcsa volt elsőre” – mesélte Hanga.

Huszonegy éves korában az ügynökével úgy döntött, külföldön szeretné kipróbálni magát – mindenképp Spanyolország felé vette volna az irányt.

„Én is követtem a draftot, s nem tudtam, hogy ez ilyen hosszú. Többször nem fogom végignézni. 59.-ként lettem kiválasztva, na most ha ez hajnal 2-kor kezdődik, akkor nagyjából reggel 5 órakor lesz vége” – mondta Hanga.

Hanga a draftot streamen követte, ami szerinte 5-10 percet késett. Ez azért érdekes, mert az egyik texasi csapattársa hamarabb küldte a gratuláló üzenetet, mint hogy láthatta volna, ahogyan kiválasztja őt a San Antonio Spurs.

„Az egész karrieremet úgy próbáltam irányítani, hogy eljussak az NBA-be. Utólag már tudjuk, hogy ez nem sikerült, de az én lelkiismeretem tiszta. Mindent megtettem és feláldoztam” – mondta Hanga.

Hanga Doncic ellen (Fotó: Getty Images)
Hanga Doncic ellen (Fotó: Getty Images)

Hanga scouting riportjában azt írta róla a San Antonio Spurs, hogy atletikus alkat, támadásban jeleskedik, de nem védekezik. A magyar ezt elég komolyan vette, nem sokkal később az Európa-liga legjobb védőjének választották meg. Ráadásul ebben az idényben 56.9 százalékkal dobja a hárompontosokat a spanyol bajnokságban.

„Évek óta van egy mentális edzőm, aki hétről hétre készít fel. Nemcsak a sport van fókuszban, hanem a magánéletem is. Ha ez rendben van, akkor sokkal jobban megy a játék. Valahogy mindig megtalálom azt az utat, hogyan tudok beleilleni egy szerkezetbe, csapategységbe. Amikor elmondták, hogy a védekezésemen kell javítani, akkor a következő öt évben minden meccsen úgy léptem pályára, hogy rólam nem dobhatnak kosarat. Amikor megkaptam az Európa-liga legjobb védőjének járó díjat, akkor az nagyon jó visszaigazolás volt számomra” – idézte fel Hanga.

Természetesen a beszélgetés során előkerült Luka Doncic neve is, Hanga Ádám három éven át játszott ellene. A Barcelona kosarasát kicsit meglepte, hogy ilyen hamar szupersztárrá nőtte ki magát az NBA-ben a szlovén. Még azt is elárulta, hogy szívesen védekezett rajta, mivel gyorsabb volt Doncicnál.

A Dallas Mavericks ásza korábban elmondta, az NBA-ben könnyebb pontot szereznie, mint az Euroligában. Hanga szerint ez is azt bizonyítja, hogy az európai elitben is elképesztően magas szintű kosárlabda zajlik.

Pau Gasol, aki 40 évesen is sikerre éhes (Fotó: Getty Images)
Pau Gasol, aki 40 évesen is sikerre éhes (Fotó: Getty Images)

Hanga a korábbi NBA-klasszisról és egyben jelenlegi csapattársáról, Pau Gasolról is nyilatkozott.

„Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen játékos mellett játszhatok. Negyvenéves, szóval fizikailag nehezebb a felkészülése, de az az éhség, ami a siker iránt van benne, talán egyikőnkben sincs meg. Mindent megnyert, mégis úgy örül egy kétpontosnak, hogy vicsorogva néz ki a kamera felé.”

Hanga 2017 óta nem játszott a magyar válogatottban – az Euroliga miatt a selejtezőkben nem tudott pályára lépni. Ennek ellenére minden meccset nézett, s szurkolt honfitársainak. Természetesen nagyon reméli, hogy ott tud lenni az Európa-bajnokságon, és jó játékával segítheti Magyarországot.

„Az összes selejtezős meccs alatt vagy előtte való este mérkőzésem volt Európa másik oldalán. Ha én azt mondom a csapatomnak, hogy a válogatottal szeretnék menni, és kihagynám az egyik találkozót, akkor biztosan leültetnének a padra. A fizetésemet pedig mégiscsak a Barcelonától kapom, a klub tart el engem, nem a válogatott. Nagyon örülnék, ha csak a válogatottban tudnék játszani, de ezt nem lehet.”

Hanga Ádám egyelőre nem tudja, meddig lesz profi kosárlabdázó – elmondása alapján vannak jobb és rosszabb napok is –, ám az biztos, hogy a sportágon belül szeretne maradni játékos-pályafutása után is. Ennek érdekében be is iratkozott az ELTE-re, ahol sportmenedzsernek tanulhat. Sok minden van a fejében, szeretné bizonyítani, hogy nem csupán profi játékosként tud érvényesülni.

A beszélgetés végén villámkérdéseinkre és a nézőink által feltett kérdésekre is válaszolt Hanga – elárulta, Michael Jordant vagy Kobe Bryantet tartja jobb játékosnak, illetve azt is megtudhatjuk, beszélt-e már Lionel Messivel.

A TELJES BESZÉLGETÉS HANGA ÁDÁMMAL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik