A szolnoki légiós szerint Magyarország büszke lehet

Vágólapra másolva!
2012.04.28. 08:03
null
Hriszto Nikolov (balra) főszerepet játszott abban, hogy végig kiélezett volt a tegnapi mérkőzés <br />(Fotó: Szabó Miklós)
Mint ismeretes, a harmadik számú férfi nemzetközi kosárlabdakupa, az EuroChallenge-sorozat debreceni négyes döntőjének pénteki első elődöntőjében a Szolnok közel állt a bravúrhoz a Besiktas ellen, de végül 64–60-as vereséget szenvedett. Az Olaj edzője, Pór Péter három pontban határozta meg a vereség okait. A Besiktas edzője, Ergin Ataman fantasztikus hangulatú mérkőzésről beszélt értékelésében – meccs utáni nyilatkozatok a szakvezetőktől és a két csapat játékosaitól.
AZ OROSZOKAT KELL LEGYŐZNI A BRONZÉRT
Az orosz Ljuberci lesz a Szolnok ellenfele a debreceni férfi kosárlabda Eurochallenge-kupa négyes döntő vasárnapi bronzmérkőzésén, miután a pénteki második elődöntőben kikapott a francia Chalontól.

A második elődöntő csak az első negyedben hozott kiegyenlített küzdelmet, a folytatásban a francia együttes – amely a csoportkörben otthon legyőzte a Szolnokot, idegenben viszont kikapott tőle – fokozatosan felőrölte ellenfelét, főként a félidőig 20 pontot szóró, egy triplát sem rontó Blake Schilb révén. A nagyszünetben 49–33 volt az állás.Fordulás után tíz ponton belülre került az orosz csapat, főként a mezőny legjobbjává előlépő Jerry Jefferson kosaraival. A 64–52-ről induló záró szakaszban öt pontra csökkent a Chalon előnye, ám ennél közelebb férkőzni már nem tudtak a moszkvaiak .

„A Besiktas bizonyította, miért ilyen nagy hírű csapat. De ez volt az a meccs, amelyen mégis volt esélyünk ellene″ – kezdte a Besiktas ellen vereséget követő értékelését Pór Péter, a Szolnok edzője.

„Hirtelenjében három okot tudok felsorolni, amiért mégsem sikerült legyőznünk. Egy: ellenfelünk annyira agresszíven védekezett, amilyenhez a magyar bajnokságban nem szoktunk hozzá. Kettő: a török együttes huszonkét támadólepattanót szedett le, így második, harmadik szándékból is sok pontot tudott szerezni. Három: tripladobásaink nem ültek olyan százalékkal, ahogy az megszokott és elvárható tőlünk″ – részletezte a kudarc okait a szakember.

A törökök edzője, Ergin Ataman is az ellenfél méltatásával kezdte a mérkőzés utáni nyilatkozatát.

„Gratulálok a Szolnoknak és lelkes közönségének, amely fantasztikus hangulatot teremtett! A szolnokiak jól kielemezték a játékunkat, alaposan felkészültek belőlünk, s remekül védekeztek. Ez az első meccs az EuroChallenge-sorozatban, amelyen harmincegy százalékkal dobtunk mezőnyből, mégis sikerült nyertünk. Nem volt tiszta mérkőzés, rengeteg volt a fault. Támadásban borzalmasan teljesítettünk, de rengeteg lepattanót sikerült gyűjtenünk, s annak köszönhetően nyertünk″ – mondta a Besiktas edzője.

A Szolnok legeredményesebb dobója a három triplát is szerző, 13 egységig jutó Hriszto Nikolov volt, aki szerint a két csapat lehetőségei közti óriási különbség a pályán minimálisra zsugorodott.

„Nagyon közel voltunk a török együtteshez, aki tájékozott a kosárlabda világában, tudja, hogy a Besiktas tizenötmillió eurós csapat, nagy nevek alkotják, Európa egyik legjobb bajnokságában szerepel, mindenben előttünk jár. A Besiktas erőre építő kosárlabdát játszik, nagy fizikai fölényben volt velünk szemben. Negyven percig bírtuk erővel, álltuk a harcot, az ő szintjükön voltunk, nem kell szégyenkeznünk. A döntő különbséget a lepattanók megszerzése jelentette, ennek köszönhették, hogy minimális különbséggel nyertek. A végjátékban apró hibákat csináltunk, amit egy ilyen szintű együttes azonnal megbüntet″ – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a bolgár magasbedobó, aki a vereség ellenére nem volt elkeseredett.

„Szerintem ez a négyes döntő csak jót tehet a magyar kosárlabdának, a szolnoki klubnak, Magyarország büszke lehet, hogy ilyen együttesekkel, ilyen szintű tornát rendez″ – tette hozzá az Olaj légiósa, aki hangsúlyozta, vasárnap mindenképpen nyerni szeretnének a bronzmeccsen.

A török csapat legnagyobb sztárja, a jelentős NBA-rutinnal is rendelkező, tegnap tíz pontig jutó Carlos Arroyo a „hibák meccsének" nevezte a Besiktas és a Szolnok összecsapását.

„Tudtuk, nagyon kemény mérkőzés elé nézünk, de hogy a vártnál is nehezebben alakult, annak a mi gyenge dobóteljesítményünk volt az oka. Ez a hibák meccse volt, én sem játszottam valami jól, amit nagyon sajnálok. Fizikailag is nagy kihívást jelentett a kemény csata, de nem fáradtam el, szerencsére teljesen felépültem a sérülésemből, úgyhogy fitt vagyok. Meg akarjuk nyerni a kupát, ez lesz a Besiktas első európai kupadöntője, óriási lehetőség előtt állunk. Először vagyok Magyarországon, bár nem láttam sokat Debrecenből, mert jórészt a csarnokban és a hotelben tartózkodtunk, amit láttam, az nagyon tetszett. Tiszta, rendezett város, nagyon jól érzem itt magam″ – mondta a Puerto Ricó-i irányító.

TOVÁBBI VÉLEMÉNYEK

BÁDER MÁRTON (a Szolnok centere, csapatkapitánya): – Négy ponttal maradtunk alul, magyarán egylabdás meccs volt, reális közelségben voltunk. De az első negyedtől eltekintve a Besiktas végig kontrollálta a találkozót, s tapasztalt játékosai révén ki is csikarta a győzelmet. Meg is érdemelte. Ilyen színvonalú mérkőzést régen láttak Magyarországon, s talán egy ideig nem is látnak – büszkék lehetünk rá, hogy így helytálltunk. Vasárnap azért küzdünk, hogy érmet vigyünk haza Szolnokra.

TROTTER OBIE (
a Szolnok irányítója): – Bevallom, elkeseredtem, nagyon nagy esélyt engedtünk ki a kezünkből. Leginkább fizikailag vett igénybe minket a csata, el is fáradtunk a végére. A döntő különbség az volt, hogy túl sok lehetőséget adtunk a Besiktas centereinek a palánk alatt, a támadólepattanók megszerzéséből rengeteg pontot dobtak. Carlos Arroyo ellen nagy élmény volt játszani, hihetetlenül gyors, nagyszerű kosaras. Nem véletlen, hogy annyi évet töltött az NBA-ben.


HORVÁTH ÁKOS (a Szolnok irányítója):
– A nemzetközi rutin ott volt a kezükben, és könyörtelenül kihasználták a helyzeteiket, míg mi sajnos ziccert hibáztunk a végén. Hogy örülök-e a kupasorozatban elért jó egyéni statisztikáimnak? Egyáltalán nem. Ha rosszul játszom és úgy kapunk ki, eggyel rosszabbul érezném magam, de így sem tudok örülni. Az viszont örömteli, hogy ilyen messzire jutottunk ebben a sorozatban. A bronzmeccset megnyerjük!


ERSON DAGLI
(a Besiktas centere): – Nagyon nehéz mérkőzés volt, jóval nehezebb az előzetesen vártnál. Kemény fizikai kihívást jelentett a találkozó, amelyen a támadójátékunk elmaradt a megszokottól, viszont a palánk alatt eredményesen dolgoztunk. Az a lényeg, hogy nyertünk, s a kupáért játszhatunk vasárnap.

EMLÉKEZTETŐ
FÉRFI KOSÁR EUROCHALLENGE, FINAL FOUR, ELŐDÖNTŐ
SZOLNOKI OLAJ–BESIKTAS MILANGAZ 60–64 (17–13, 13–20, 10–14, 20–17)
Debrecen, Főnix Csarnok, 3500 néző. Vezette: Perez (spanyol), Rocha (portugál), Trawicki (lengyel)
SZOLNOK: Trotter 7, MILLS 9, Horváth Á. 10/6, NIKOLOV 13/9, BÁDER 11. Csere: Grebenár 2, Fodor, Gay 8/6
BESIKTAS: ARROYO 10, Cetin, Hawkins 13/3, ERCEG 17, MENSAH-BONSU 13. Csere: Kemp 3/3, DAGLI 8, Jagmur
Kipontozódott: Trotter (39. p.)
Az eredmény alakulása. 3. p.: 5-4. 6. p.: 13-8. 9. p.: 13-13. 16. p.: 26-25. 17. p.: 26-27. 20. p.: 30-33. 23. p.: 31-37. 26. p.: 40-41. 30. p.: 40-47. 34. p.: 49-52. 38. p.: 56-56. 39. p.: 58-60.
ELAN CHALON (francia)–TRIUMF LJUBERCI (orosz) 84–69 (20–17, 29–16, 15–19, 20–17)
Debrecen, Főnix Csarnok, 2000 néző. Vezette: Javor (szlovén), Dragojevic (montenegrói), Halliko (észt)
CHALON: Tchicamboud 7/3, Delaney 9, SCHILB 29/15, AMINU 14, Evtimov. Csere: Lang 5/3, Jean-Baptiste Adolphe 4, LAUVERGNE 12/3, Smith 4, Aboudou. Edző: Gregor Beugnot
LJUBERCI: McKee 5/3, Andrejev, Karasev 9/3, JEFFERSON 26, LANDRY 14/6. Csere: Kuzjakin 9, Kulagin 6, Valijev. Edző: Vaszilij Karasev
Az eredmény alakulása. 6. p.: 12–13. 8. p.: 18–13. 13. p.: 26–17. 20. p.: 46–30. 23. p.: 49–37. 28. p.: 56–47. 35. p.: 68–62. 39. p.: 72–67. 39. p.: 81–69.
Kipontozódott: Jean-Baptiste Adolphe (36. p.), Delaney (37. p.)
VASÁRNAP, HELYOSZTÓK
A 3. helyért, 18.00
Döntő, 20.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik