70 pont 20 évesen: Devin Booker történelmi estéje

Vágólapra másolva!
2017.03.25. 09:01
null
Devon Booker történelmet írt (Fotó: Twitter)
Történelmi estét produkált a Phoenix Suns 20 éves hátvédje, Devin Booker Bostonban, hetven pontig jutott a Celtics ellen – más kérdés, hogy csapata így is vereséget szenvedett. Nem hibázott a GSW és a Cavs sem, James Harden újabb parádés teljesítménnyel vezette győzelemre a Houstont, Indianában is brillírozott a Denver, míg Keleten a Bulls, a Pistons és a Hawks is kikapott – utóbbi a bomba formában lévő Milwaukee ellen bukott el. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

 

Boston Celtics–Phoenix Suns 130–120

Booker történelmi estéje. Nehéz szavakat találni Devin Booker teljesítményére, aki valahol a pocsék szint alatt dobott kettővel az elmúlt mérkőzéseken, mielőtt ezen az estén az NBA történetének legnagyobbjai közé emelkedett. A mindössze 20 éves hátvéd kereken 70 ponttal (21/40 mezőnyből, 4/11 tripla, 24/26 büntető), 8 lepattanóval, 6 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel zárt, csak a nagyszünet után beszórt egymaga 51 egységet és belépett egy elit klubba: csak Wilt Chamberlain, Kobe Bryant, David Thompson, David Robinson és Elgin Baylor jutott el 70-ig valaha a ligában. Emellett soha senki nem dobott ennyit a Celticsnek, soha senki nem dobott ennyit Bostonban és senki nem jutott el idáig Kobe Bryant 81 pontos meccse óta, igaz, érdekes módon ez sem volt elég a győzelemhez – az NCAA-ben is fiatalnak számító, nyolc bevethető játékossal rendelkező Suns a második negyedben közel harmincpontos hátrányban volt, ezt Booker embertelen második félideje sem tudta semmissé tenni.

Hamar eldőlt. Az első félidőben darabokra szedte a fiatal Phoenixet a Boston, csak a második negyedben nyolc triplát küldtek a helyére a hazaiak és bőven húsz pont feletti előnybe kerültek. Innentől csinálhatott bármit Booker, a győzelem nem forgott veszélyben, főleg, mert a túloldalon Horfordék is bőven termeltek – a Bradley-t ismét nélkülöző együttesben Thomas és Smart játszott 30 perc felett, a többiek még pihenhettek is. A csapatok közötti szakadéknyi különbségen csak kozmetikázni tudott Booker, de tíz pontnál közelebb nem zárkóztak a vendégek, így a Celtics továbbra is magabiztosan halad a Cavs szélárnyékában.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 34/9, Horford 15, Green 15/12
A Suns legjobb dobói:
Booker 70/12, Len 11, Barbosa 11/3

Washington Wizards–Brooklyn Nets 129–108

Győzelem pihentetve. Nem erőltette meg magát a Wizards, már a nagyszünetre eldöntötte a találkozó sorsát és bőven rotálta játékosait Scott Brooks – végül Bogdanovic 26 perce volt a legtöbb, amit hazai kosaras a parketten töltött. A Wall-Jennings páros 40 ponttal és 18 gólpasszal szervezte a játékot, a többiek, főleg Beal, Bogdanovic és Mahinmi pedig bedobálták a leosztásaikat, így könnyedén hozta a kötelezőt a gárda – szükségük is volt a pihenőre, Wall migrénnel küzdött, a csapat pedig nagyon kemény idegenbeli túrára indul.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Most nem jött a bravúr. Márciusban jó pár meglepő eredményt produkált a Nets, sőt, legutóbb a szezon során először megnyert zsinórban két meccset, most viszont nem volt esélye – ugyan az első percekben megléptek kilenc ponttal Linék, nagyon hamar átrohant rajtuk a Wizards. Kenny Atkinson szerint az sem bizonyult jó döntésnek, hogy a meccs napján utaznak a helyszínre a tegnapi hazai mérkőzés után, összességében hiányzott az energia, a lendület, a második félidőben pedig már nem is volt értelme erőltetni – most Atlantába látogatnak Hamiltonék.

A Wizards legjobb dobói: Wall 22, Beal 19/3, Jennings 18/12
A Nets legjobb dobói:
Hamilton 20/6, Hollis-Jefferson 19, Lin 14/3

Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 105–112

Javított a bajnok, de James megsérült. Rendkívül fizikális meccs volt, de összekapta magát az ezen a téren mostanában nagyon gyenge Cleveland és felvette a kesztyűt a Charlotte-tal – LeBron James (32 pont, 9 pattanó, 11 gólpassz) és Kyrie Irving vezetésével, igaz, elég szűk rotációval hozták a találkozót. James viszont egy sérüléssel fejezte be az összecsapást, a harmadik negyedben Jeremy Lamb nyúlt bele a szemébe, a tavalyi döntő MVP-je hosszasan lent maradt a földön, majd nem tudta vállalni a büntetőket, időt kellett kérni – ugyan végigjátszotta az összecsapást, saját bevallása szerint alig tudta nyitva tartani a szemét. James egyébként is beszedett jó pár kőkemény „playoff-faultot", meg kellett szenvedniük ezért a sikerért a vendégeknek – a hajrában aztán megőrizték párpontos előnyüket, Smith és Love is a legjobbkor talált be, így továbbra is egy meccsel vezetnek a Boston előtt.

Mindent megtett a Charlotte. Amennyire csak lehetett, felszívta magát a hazai alakulat, próbálta fizikálisan elnyomni a Clevelandet, támadásban pedig a Walker-Batum-Belinelli trió tűzerejében bíztak – ők többé-kevésbé hozták is az elvártat, de Kaminsky (0 pont, 0/9 mezőnyből) és Lamb is elveszett, miközben védekezésben sokszor túl agresszívnek, figyelmetlennek bizonyultak. A Cavs így 55.4 százalékos mezőnymutatóval zárt és bár lepattanózásban, az eladott labdák számában nyerni tudott a Charlotte, ez végül kevésnek bizonyult – a hajrában volt esélyük egyenlíteni, de nem tudták átlépni ezt a lélektani korlátot. A vereség után három meccs a hátrányuk a nyolcadik Miamival szemben és még tíz találkozó van hátra az alapszakaszból.

A Hornets legjobb dobói: Walker 28/15, Belinelli 22/9, Batum 19/6
A Cavaliers legjobb dobói
: James 32, Irving 26/6, Love 15

Indiana Pacers–Denver Nuggets 117–125

Megállíthatatlan a Denver. A Nuggetsre most idegenben sem volt ellenszer és mindkét edző Nikola Jokicsot „okolta" ezért – a center 30 ponttal, 17 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, egészen tarthatatlan volt, főleg az első félidőben. Az ő játékintelligenciájára alapozva folyamatosan támadta a festéket a gárda és itt ki kell emelnünk a sérülésből visszatérő Danilo Gallinarit, akinek ugyan nem ültek a dobásai, mégis kiharcolt 18 (!) büntetőt – héttel többet, mint a teljes Indiana. Ezen a téren brutális fölényben volt a Denver, hiszen 40/43 egypontost értékesítettek, míg a Pacers 8/11-et, ezt a különbséget semmivel sem lehetett eltüntetni, hiába céloztak jól mezőnyből a hazaiak – Jokicsék három negyed után 19 ponttal vezettek és bár a végén felzárkózott az Indiana, éppen a szerb center vágott be egy lélekölő hármast. Tíz találkozó van hátra, a gárda előnye két győzelem a Portlanddel szemben, most a Pelicans ellen vív kulcsmeccset hazai pályán.

Megszakadt a széria. Az elmúlt tizenöt találkozó során egy győzelem-egy vereség ritmusban haladt a Pacers, ez most megtört, méghozzá otthon, ahol eddig ligaelit szintet hozott a gárda. Csak a negyedik negyedben volt meg náluk az az erő és lendület, amivel lehetett volna esélyük, egyébként bár támadásban ők is hatékonyak voltak, képtelenek voltak megállítani a szépen játszó Denvert – 14-gyel ütöttek be több faultot, ráadásul rendre rossz ütemben. A vereség után ők a keleti hetedikek, egy meccsel a Hawks-Bucks páros mögött és eggyel a Heat előtt, most a Sixers ellen javíthatnak otthon.

A Pacers legjobb dobói: George 27/12, Teague 21/6, Turner 20
A Nuggets legjobb dobói:
Jokics 30/3, Chandler 24/9, Gallinari 21

Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 107–117

Butler zsenije kevés volt. Ezúttal nem járt úgy a labda, mint az utóbbi időben, Rajon Rondo nagyon nem találta magát, így a támadójáték jelentős része Jimmy Butlerre maradt – a dobóhátvéd fantasztikusan játszott (36 pont, 7 pattanó, 11 gólpassz, 3 szerzett, 0 eladott labda) de csak az utolsó negyedben sikerült életet lehelnie csapatába. Ugyan Mirotic, Valentine, vagy éppen Portis produkált szép dolgokat, de védekezésben nem sikerült összeszedniük magukat, így elöl hiába rakták rendbe a játékot a mérkőzés végére, csak kozmetikázni tudtak az eredményen. Sokba kerülhet ez a hazai vereség, mert ugyan csak másfél meccs a hátrányuk a Heathez képest, de az idő fogy (kilenc találkozót játszanak már csak) és következőleg a Milwaukee-val találkoznak.

Karriercsúcsok mindenhol. Azt már megszokhattuk, hogy Dario Saric a Philly vezére, de a horvát játékos ezen az estén még emelt a szinten és 32 pontos karriercsúccsal jelentkezett – végig agresszíven támadta a gyűrűt, hatékonyan dolgozott (12/19 mezőnyből, 2/5 tripla, 6/8 büntető) és leszedett tíz lepattanót is. Ő volt a vendégek motorja, de a meccs után kiemelte a padról beszálló, 18 ponttal szintén karriercsúcsot szállító Shawn Longot is, aki Holmes mögött tökéletesen feledtette, hogy a két lottery-pickkel húzott magasember, Embiid és Okafor sem volt bevethető. Szintén említsük még meg Sergio Rodriguezt, aki a második negyedben lépett elő a padról beszállva, kilenc pontot és hat gólpasszt jegyzett ebben az időszakban, végig pályán volt és ezt a periódust 35–18-ra nyerte meg a Philly – nagyon jó a morál most a Sixersnél és ha sikerül összecsiszolni a játékosokat Embiiddel, valamint Ben Simmonsszal, jövőre már tényleg bombaerős lehet a keret.

A Bulls legjobb dobói: Butler 36, Portis 17/3, Mirotic 15/12
A 76ers legjobb dobói:
Saric 32/6, Long 18, Henderson 14/9

Milwaukee Bucks–Atlanta Hawks 100–97

Playoff-szintű meccs volt. Kiemelt tétje volt a találkozónak, hiszen ezzel a győzelemmel a Bucks éppen az Atlantát érte utol a keleti ötödik helyen, de a forgatókönyv is rájátszás-szerűen alakult – végig kemény, fizikális játékot láthattunk jó védekezéssel és szoros végjátékkal. Az utolsó negyedben végig fej-fej mellett haladtak a felek, a záró két percben láttunk clutch blokkot, labdaszerzést, támadópattanót, kihagyott büntetőt és mindent, ami egy ilyen végjátékhoz kell – végül Antetokounmpo és Monroe kosaraival, valamint Middleton büntetőivel behúzta a derbit a hazai alakulat. Ezúttal az is belefért számukra, hogy az említett Middleton 1/13-at szenvedjen össze mezőnyből, de Antetokounmpo (34 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és a kispad remekelt, így az utóbb 13 találkozóból a 11. győzelmüket aratták, most pedig a Chicagóval játszanak ki-ki meccset.

Javult az Atlanta, de nem eleget. Zsinórban öt vereség után most határozottabb játékot mutattak a vendégek, többé-kevésbé kiegyenesítették a védekezést, a Schröder-Hardaway Jr. páros végig nagyon agresszív volt (ketten együtt 53 pont, 11 gólpassz, 6/11 tripla) és Howard (20 pont, 12 lepattanó) is hozzátette a magáét. Partiban is voltak a végéig, de az utolsó két percben nagyon sok hibát követtek el, a legutolsót tíz másodperccel az órán, amikor Howard kétpontos hátrányban csak egy büntetőt értékesített – ez volt a döntő, Middleton nem hibázott a túloldalon, így eldőlt a mérkőzés. A javuló játékban mindenesetre bízhatnak Ilyasováék és következőleg a Brooklyn ellen megtörhetik negatív szériájukat.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Brogdon 14/3, Monroe 14
A Hawks legjobb dobói:
Schröder 28/9, Hardaway Jr. 25/9, Howard 20

Houston Rockets–New Orleans Pelicans 117–107

Harden is folytatja a kampányt. Szenzációs meccset játszott a Rockets MVP-esélyese, 38 pontja mellett beállította karriercsúcsát 17 gólpasszal, ráadásul a hajrában jó pár clutch játékot is bemutatott – két perccel a vége előtt felzárkózott két pontra a Pelicans, de Szakáll 54 másodperc alatt nyolc egységet rámolt be és eldöntötte a derbit. Rajta kívül jól dobott most Beverley és Gordon is, ráadásul tőlük szokatlan módon domináltak a lepattanók terén: 59–36-ra nyertek ebben a szegmensben. A tavalyi csalódást keltő év után most elérte a gárda az 50. győzelmét és bár Mike D'Antoni szerint a hatvanat ünnepelnék csak meg, erre azért elég kevés az esély, tekintve, hogy tíz mérkőzés van hátra az alapszakaszból.

Támadásban rendben volt a Pelicans. Elöl megtették a vendégek, amit lehetett, Anthony Davis (33 pont, 16 lepattanó, 14/24 mezőnyből), DeMarcus Cousins (29 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz, 5/9 tripla, 4 blokk) és Jrue Holiday (18 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) triója parádézott, de egyrészt Hardennel nem tudtak mit kezdeni, másrészt még így sem volt meg az a tűzerő, ami kellett volna a Houston ellen. Az utolsó negyedet így is csak egypontos hátránnyal kezdték, majd egy kisebb hullámvölgy után feljöttek 103–105-re, de Harden őrült egy perce kivégezte őket – nem játszottak rosszul, de ezzel a vereséggel és a Denver győzelmével minimálisra csökkentek a playoff-esélyeik.

A Rockets legjobb dobói: Harden 38/15, Beverley 17/12, Gordon 14/6
A Pelicans legjobb dobói:
Davis 33, Cousins 29/15, Holiday 18/12

Golden State Warriors–Sacramento Kings 114–100

Dicséret a Kingsnek. A vendégeknél Tyreke Evans, Darren Collison és Anthony Tolliver személyében három alapember kapott pihenőt, de mindez nem nagyon látszott a vendégeken az első félidőben, remekül tartották magukat, Klay Thompsont például teljesen eltüntették a pályáról. A harmadik negyedben aztán visszaütött a rövid rotáció, ott el is ment a meccs, de nagy hátrányban sem adták fel, egy pillanatra sem engedték el a mérkőzést. A veterán Lawson (8/9 mezőnyből) és a karriercsúcsot dobó újonc, Buddy Hield (22 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz, 2 szerzett labda) sokszor állította megoldhatatlan feladat elé a listavezetőt, a padról pedig Labissiere majdnem tripla duplázott (10 pont, 10 pattanó, 8 gólpassz). A fiatalok fejlesztése egyelőre tökéletesen megy, más célja egyébként sem lehet már idén a Sactónak.

A kötelező a legnehezebb. Az első negyed végén futott egy egészségeset a GSW, de egyébként nem nagyon tudták feltörni a vendégek játékát, néha komoly kihívás elé állította ellenfelét az atletikus és fiatal Kings. A második félidőben aztán a szezoncsúcsot jelentő 12 gólpasszt kiosztó Curry (27 pont, 6 szerzett labda) és a sokoldalú Draymond Green (23 pont, 4 pattanó, 8 gólpassz, 3 szerzett labda) vezetésével beindult a szekér, a kispadról öten értek el legalább 8 pontot, és bár a Kings kapaszkodott, rutinból lehozta a végjátékot a GSW. A hátralévő 10 meccsükből egyébként hetet otthon játszanak, két és fél meccsel előzi a Spurst, és Kevin Durant a hírek szerint hamarosan visszatérhet – Oaklandben tehát újra fényesen süt a nap.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/15, Green 23/9, Clark 10.
A Kings legjobb dobói:
Hield 22/12, Lawson 20/6, Cauley-Stein 12.

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 130–119 – hosszabbítás után

Az ünnephez méltó. Ma leplezték le Shaquille O'Neal szobrát a Lakers csarnokánál, a csapat pedig győzelemmel tisztelgett a legendás center előtt. Leginkább Jordan Clarkson csipkedte magát, 35 ponttal, közte 8 triplával (mindkettő karriercsúcs) jelentkezett, és a hosszabbításban is lehetett rá számítani. Mellette a dupla duplázó Julius Randle (23 pont, 12 pattanó) emelhető ki a kezdőből, ugyanakkor Brandon Ingram és D'Angelo Russell is lehozott egy átlagos meccset. A győzelmet azonban a kispadnak köszönhetik, ahol Larry Nance Jr. (13 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) abszolút nyerőembernek bizonyult a ráadásban, rajta kívül pedig a fiatal David Nwaba és a rutinos Corey Brewer is remekelt.

A Wolvesnak itt a vége. Sorozatban ötödik vereségét szenvedte el a Minny, ezzel már tényleg csak matematikai esélyük maradt a rájátszásra. A mai meccs lenyomata volt az egész szezonjuknak: csak egy kicsit nagyobb koncentráció kellett volna a negyedik negyedben. Andrew Wiggins jól vezette a fiatal csapatot (36 pont), Towns (25 pont, 13 pattanó) biztos pont volt, Ricky Rubio kiosztott 15 gólpasszt, és a kiegészítőktől is jöttek a nagy játékok - egészen a negyedik játékrész hajrájáig. Ott megint érkezett a megszokott forgatókönyv, 100–108-as állásról engedték vissza a Lakerst, 109–109-nél Wiggins kezében maradt a győztes büntető, a ráadásban pedig teljesen el is vesztették a fonalat.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 35/24, Randle 23/6, Russell 15/6.
A Timberwolves legjobb dobói:
Wiggins 36/15, Towns 25, Rubio 19/3.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik