3x3-as kosár-vb: a szerb férfiak hatodszor lettek aranyérmesek

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2023.06.04. 19:31
null
Szerbia hatodszor nyert aranyérmet (Fotó: FIBA)
A férfiaknál a címvédő Szerbia, a nőknél a kilenc év után ismét csúcsra jutó amerikai együttes sikerével zárult a világbajnokság.

 

Telt ház, háromezer néző (a jelen lévők legalább egyharmada a szerbek sikeréért szurkolt...) tekintette meg a bécsi világbajnokság záró napját (a hat nap alatt összesen 104 mérkőzést játszottak le a csapatok), amelyen nem voltunk híján izgalmaknak. A férfiaknál az első elődöntő kiélezett csatát hozott a címvédő szerbek és az olimpiai bajnok lettek közt, akiknél a legnagyobb fegyver, a távoli jó dobás, sült be (3/11), nem csoda, hogy így 21–18-ra Szerbia nyert. A gárda közönségkedvenc sztárja, Sztrahinja Sztojacsics 12 pontot dobott, s 5/7 volt a duplamutatója...

A második elődöntőben a tavaly Antwerpenben 16. helyezett brazilok csaptak össze az ugyanezen a tornán hetedik Egyesült Államokkal, ami mutatta, mindkét gárda előrelépett. A jó dél-amerikai kezdés után hibátlan duplákkal 12–7-re fordítottak az amerikaiak. Teljesen kicserélődött mindkét gárda a tavalyihoz képest, ez is mutatja a szakágra jellemző folyamatos és gyors változásokat, átalakulást. Végül 21–17-re a Team USA győzött, Kareem Maddox és Canyon Barry, a legendás NBA-játékos Rick Barry fia vezetésével, 2019-ben mindketten vb-győztesek voltak Amszterdamban.

A bronzcsatának is nagy volt a tétje, a harmadik hely még kvalifikált az olimpiai selejtezőre, a lettek simán behúzták Brazília ellen. A döntő egyik játékvezetője Tóth Cecília volt, s nagyszerűen bíráskodott az elképesztő fináléban, ahol a torna két veretlen gárdája játszott fantasztikus, izgalmas meccset. Az elején 9–5-re, a végén 19–15-re elhúztak az amerikaiak Jimmer Fredette dupláival, de az immár ötszörös és csúcstartó Dejan Majsztorovics vezette Szerbia innen is tudott fordítani, így összességében hatodik győzelmét szerezte válogatottja!

A nőknél a döntőig 20 pontot átlagoló franciák ötnél jártak a 8. percben, remek volt a magyarokat a csoportkörben legyőző amerikaiak védekezése. Végül kilenc év után ismét aranyérmes lett a Team USA, összességében harmadszor, az ex-pécsi Cierra Burdick az első nő lett a szakágban, aki kétszer nyer vébét (az elsőt 2014-ben Moszkvában szerezte).

3X3-AS KOSÁRLABDA, VILÁGBAJNOKSÁG
Férfiak. Döntő:Szerbia-Egyesült Államok 21–19.A végeredmény. Világbajnok:Szerbia, 2. Egyesült Államok, 3. Lettország, 4. Brazília.Nők. Döntő.Egyesült Államok-Franciaország 16-12.A végeredmény. Világbajnok:Egyesült Államok 2. Franciaország 3. Ausztrália, 4. Kína. Az első három helyezettek kvalifikálták magukat az olimpiai selejtezőtornára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik