Kasun (Barcelona, jobbra) és Haislip (Unicaja, balra) légicsatája
AFP
Kasun (Barcelona, jobbra) és Haislip (Unicaja, balra) légicsatája

A görög csapatot a török Efes Pilsen fogadta, amely 8/6-s mutatóval végzett a csoportkörben. Ehhez képest igencsak odatették magukat: bár az első negyed még az esélyesebb vendégeké lett, a mások felvonásban elért 29-14-gyel átvette a vezetést a házigazda, amely a harmadik negyedben még tovább tudta növelni az előnyét. Mínusz tizenötről indult neki a záró résznek a Panathinaikosz, ami még nekik is sok volt.

Az orosz CSZKA ellenfele a csoportkörben egyáltalán nem acélos, a középdöntőbe 6/8-s mutatóval csak legjobb hatodikként bejutó Lottomatica Roma volt. A négyezer moszkvai néző egyáltalán nem az időjárás miatt figyelte dermedten, ahogy a hazai kedvencek három negyeden keresztül is kilátástalan játékot produkáltak. Ennek köszönhetően a szintén nem világverő teljesítményt nyújtó, 30 perc mindössze 51 dobott pontig jutó vendégek előnye hét pont volt. A záró részre aztán megtáltosodott a CSZKA, az addig 44 pontot szerző társulat végül 28-cal zárt, amellyel megfordította a találkozót. Különösen a büntetők nem mentek jól a vendéglátóknak, akik 20/32-vel zártak ebben a mutatóban.

A kiegyenlített E csoportban nagy lépést tett a továbbjutás felé a spanyol Tau, amely a csoportkörben még a B csoport első helyén végző litván Lietuvos Rytast verte idegenben három ponttal.

Utolsó négy csoportmeccséből hármat - kettőt hazai pályán, a Panathinaikosz és a Roma ellen - elveszített a Barcelona, amelyre az Unicaja Málaga elleni spanyol házirangadó várt a nyitányon. Otthon. A katalánok kifejezetten jól kezdtek, fantasztikus védekezésüknek köszönhetően, amely nem igazán ízlett a vendégeknek, már az első negyed végére nyolcpontos előnyt szereztek maguknak (17-9).

A második negyedben aztán nem spóroltak a csapatok a dobásokkal, a gránátvörös-kékek a pontesőt követően eggyel még nőtt is (40-31).

Az immár szokásos katalán krach azonban a második félidőben ezúttal is menetrendszerűen érkezett: előbb három, majd négy pontot engedtek ledolgozni az előnyükből, amelyből izgalmas véghajrában éppen csak megmaradt kettő.

A végén már a büntetők játszották a főszerepet, ki tudja, hogyan alakul a hajrá, ha itt is, ott is nem rontanak a soros dobók. Mint például az utolsó másodpercekben, ahol a vendégek egy rontott büntetőt utáni lepattanót összeszedve kétszer is feltették a palánkra a kosarat, de az egyszer sem süllyedt el rendeltetési helyén.

Így végül hiába védekeztek roppant sportszerűen a vendégek - 11 büntetőt dobhattak a hazaiak a mérkőzésen -, elsősorban a rossz mezőnybeli mutatójuk miatt - 14/38 -, vereséget szenvedtek.

EUROLIGA, FÉRFIAK, KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ:

D CSOPORT:
Efes Pilsen Panathinaikosz 76-64
Siena Partizan 71-54

E CSOPORT:
Lietuvos Rytas Tau Ceramica 81-84
Arisz Fenerbahce 88-96

F CSOPORT:
Real Madrid Zalgiris 88-85
Olympiakosz Maccabi Elite 67-75

G CSOPORT:
CSZKA Moszkva Roma 72-71
Barcelona Unicaja 64-62