Melvin Ely (New Orleans Hornets) dob kosárra, miután megverte Kenyon Martint (Denver Nuggets)
Getty Images
Melvin Ely (New Orleans Hornets) dob kosárra, miután megverte Kenyon Martint (Denver Nuggets)

A Nyugati-főcsoportot vezető New Orleans Hornets - eggyel kevesebb vereségének köszönhetően előzi meg a Phoenixet -, szezonbeli 32. győzelmét aratta, megszakítás nélkül a kilencediket, míg otthon már tizenhatnál jár a szezonban. A Denver 18-szor kapott ki, amelyből 13-t vendégként gyűjtött be.

A Hornets nyerőembere Chris Paul volt, aki 23 pontja mellett kiosztott 17 asszisztot és leszedett kilenc lepattanót. Ilyen kiváló társ mellett a többiektől elég volt egy jó közepes átlag a biztos győzelemhez. Bár az ötven százalék feletti hatékonyság a mezőnydobásoknál és az 52 lepattanó igencsak elismerésre méltó teljesítmény.

A túloldalon Allen Iverson hiába dobott 23 pontot, csapatán az nem sokat segített. A Denver mindenfajta statisztikai mutatóban elmaradt a házigazdától - lepattanókban egy híján hússzal -, így nem lehet mecset nyerni a jó formában lévő Hornets ellen.

A vendéglátók csupán egy negyedben adták harminc dobott pontnál alább, a Nuggest egyszer sem tudott harminc fölé menni, minden felvonás a hazaiaké lett.

A Dallas 33 dobott ponttal nagyon bekezdett Memphisben, hiszen a vendégek az első negyed végére már tizenkét pontos előnyre tettek szert. Majd miután a hazaiak nem tudtak igazából ritmust váltani - a következő két felvonás is a vendégeké lett -, kikaptak.

A mérkőzésen 26 pontot szerző Josh Howard az első negyedben tizennégyig jutott. A folytatásban aztán „megérkezett” Dirk Nowitzki - húsz pont és tizenegy lepattanó -, valamint Erick Dampier - tizenegy pont és tizenkét lepattanó - is.

A Grizzlies igencsak enerváltan játszott, játékosai kevesebb dobásra vállalkoztak és akkor is pontatlanabbnak bizonyultak ellenfelüknél.

A Dallas 31. győzelmét aratta, egymás után a negyediket, idegenben a tizediket, ahol viszont a mérlege még így is negatív. Igaz, már csak eggyel. A Memphis eddig sem fényes mérlege még tovább romlott: 13/32 a bajnokságban és 9/15 otthon.

A Jazz nyolc pontot vert kissé kényelmes ellenfelére az első negyed végére, így a nem a legjobb napot kifogó Spurs csak riválisa után kapaszkodott. Őrizte nem túl meggyőző előnyét a Jazz, amely ugyan kitartott a találkozó végéig, de azért izgalmas hajrát hozott.

Másfél perc volt még hátra a találkozóból, amikor egy 5-0-s szériával a vendégek kétpontosra csökkentették hátrányukat (91-89).

Akkor azonban a védekezésre odafigyeltek a hazaiak, a San Antonio két elhibázott dobásig jutott, viszont a túloldalon Kyle Korver értékesített egy büntetőt, majd négy elhibázott kinti tripla-kísérletet követően beleállt az ötödikbe, amelyet már bevágott, így el is dőlt az összecsapás.

Hiába játszott a mezőny két legeredményesebb játékosa a Spursben (Manu Ginobili 29, Tim Duncan 26 pontot szerzett), tucatnyi triplát rontó csapatuk kikapott.

Tizenötödik vereségét szenvedte el a Spurs, a tizediket vendégként. A Jazz 27-szer nyert, tizenkilencedik alkalommal hazai környezetben, és immár az ötödik egymást követő mérkőzésén nem talált legyőzőre.
Los Angelesben az első negyed végére megszerzett hétpontos Charlotte-előny (29-22), a záró rész előtt tizenkettőre nőtt (83-71), a Clippersnek igazából esélye sem volt a győzelemre.

Pedig az utolsó öt percet 16-6-ra nyerték a hazaiak, de hiába közelítették meg ellenfelüket öt ponttal (101-95), a hátralévő 21 másodperc már csak egy büntetőzéshez volt elegendő, a vendégek viszont egyet sem rontottak a hatból.

A Clippers egymást követő harmadik mérkőzését veszítette el, otthon 8/15, a bajnokságban 13/28 a mérlegük. Ezzel szemben a Bobcats 18. találkozóját nyerte meg, de csupán a negyediket idegenben.

NBA, ÉSZAK-AMERIKAI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG:

ALAPSZAKASZ, 87. JÁTÉKNAP:
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 84-103
New Orleans Hornets - Denver Nuggets 117-93
Utah Jazz - San Antonio Spurs 97-91
Los Angeles Clippers - Charlotte Bobcats 100-107