Carlos Boozer (balra) Tim Duncan szorításában tör kosárra
Reuters
Carlos Boozer (balra) Tim Duncan szorításában tör kosárra

A nyugati főcsoport fináléjának első két felvonása a San Antonio Spurs szája íze szerint alakult, a texasiak azonban jól tudták, hogy a harmadik találkozón vért kell izzadniuk, ha Salt Lake Cityben is győztesen akarják elhagyni a parkettet.

Az EnergySolutions Arenában pokoli hangulat várta a csapatokat, a Utah-tábor pedig belehajszolta a győzelembe a hazaiakat. Fölényes sikerével jelezte a Jazz, hogy a párharc koránt sem lefutott, egy percig sem mondott le a nagydöntőről.

Ezen az estén Deron Williams és Carlos Boozer voltak a siker kovácsai, elévülhetetlen érdemeket szerezve a diadalból. A 22 esztendős irányító közel 38 percet játszott, ezalatt berámolt 31 pontot, öt triplakísérletéből négy célba is talált. Emellett nyolc gólpasszal és öt labdaszerzéssel tűnt ki.

A 25 éves bedobó valamivel kevesebbet, 33 és fél percet szerepelt, 19 mezőnykísérletéből 12 hibátlan volt, ezenkívül pedig a lepattanózásban is remekelt, szám szerint tizenkettőt kaparintott meg.

Pedig a Jazz kiábrándítóan kezdett, Jerry Sloan tanítványai görcsösnek, idegesnek tűntek, gyakran előkészítetlenül, pontatlan dobtak, csikorgott a gépezet, ami labdaeladásokban is megmutatkozott. Az első etap után 15-23 állt a táblán.

A második negyedben ha lábra nem is kapott, de valamelyest szervezettebben játszott a Utah, amely a Deron Williams, Derek Fischer, Carlos Boozer trió hathatós közreműködésének köszönhetően megközelítette riválisát. Azonban még így is Tim Duncanék álltak jobban, kétszer tizenkét percnyi játék után 47-43-ra vezettek.
Azt nem tudni mit mondott Sloan-mester játékosainak a szünetben, mindenesetre a tréner szavai nem voltak hiábavalóak.

A térfélcsere után varázsütésre feljavult a Salt Lake City-i alakulat, amely nemcsak átvette a vezetést, hanem fokozatosan ellenfele fölé nőtt. A harmadik negyed elképesztő rohanásából (32-20) a hazaiak jöttek ki jól, ez pedig nyolcpontos Utah-előnyt (75-67) eredményezett a záró felvonás előtt.

A végjátékban a texasiak már nem tudtak újítani, a korábban szoros és kiélezett ütközet pedig öt-hat perccel a vége előtt eldőlt. Teljesen megérdemelten győzött és szépített a Utah Jazz.

”Nehéz dolgunk volt, mert lét vereséggel a hátunk mögött nyomás nehezedett ránk, hiszen nem kaphattunk ki újra. Úgy gondoltam, hogy a lelki teher ellenére a játékosaim képesek kivívni a győzelmet, és ezt be is bizonyították. Remélhetőleg ez a siker növeli az önbizalmukat” – értékelt Jerry Sloan a lefújás után.
A túloldalon Gregg Popovich nem azért volt bosszús, hogy a 109-83-ra kikapott a csapata, hanem a mutatott játékkal volt elégedetlen.

”Azt hittem a jó kezdésünk megtöri a Utah lendületét, ezzel szemben fokozatosan feljavultak, mi pedig fizikálisan és mentálisan is elfáradtunk. A végeredmény lényegtelen, csak az számít, hogy játszol, ma pedig nem ment túl jól. A Utah a játék több elemében felülmúlt minket, jobban játszottak, megérdemelték a sikert” – mondta Popovic.

ÉSZAK-AMERIKAI PROFI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG (NBA)

NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS:
Utah Jazz-San Antonio Spurs 109-83(15-23, 28-24, 32-20, 34-16)
Salt Lake City, 19911 néző. V: Delaney, McCutchen, Rush
UTAH: D. WILLIAMS 31/12, FISCHER 11/3, BOOZER 27, Kirilenko 2, Okur, Csere: GIRICEK 11/3, Harpring 8, Milsap 8, Collins 7, Araujo 2, Brewer 2, Brown, Edző: Jerry Sloan
SAN ANTONIO: PARKER 25/3, Finley 3/3, DUNCAN 16, Bowen 5, Oberto 5, Csere: Ginobili 14/6, Horry 5, Vaughn 3, Barry 5, Elson 2, Udrih, Bonner, Edző: Gregg Popovich
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2-1 a San Antonio javára