Vestergaard nem kommentál, Németh Andrásnak vannak tervei

Vágólapra másolva!
2014.01.30. 12:04
null
Kevesebb mint egy éve lesz az új kapitánynak a hazai Eb-ig (Fotó: Mirkó István)
Mint korábban beszámoltunk róla, Jakob Vestergaard és Németh András esélyes a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjára, a szövetség ma döntött róla, hogy megkezdi a tárgyalásokat a jelöltekkel. A Nemzeti Sport megkereste a két szakembert; a dán nem akarta kommentálni az értesülést, míg Németh elgondolkodna a felkérésen.

Szerencsétlen helyzet ez. És most nemcsak arra gondolunk, hogy Karl Erik Böhnt lassan maga alá gyűri a leukémia, ami önmagában is tragédia – szorítunk a gyógyulásáért, de nem jók az esélyei. Az élet azonban nem áll meg, új szövetségi kapitányra van szüksége a női válogatottnak, méghozzá hamarjában. Elvégre decemberben Európa-bajnokságot rendezünk Horvátországgal közösen, vagyis alig több mint tíz hónap múlva minimum dobogóesélyes csapatot kell prezentálnia valakinek. Jelöltek vannak is, a sportági szövetség elnökének elmondása szerint négyen, de a kilétük titok.

VESTERGAARD: ERRŐL NEM MONDANÉK SEMMIT

Keresték Magyarországról?
Erről nem mondanék semmit.

 

De ha keresnék, igent mondana?
Erre sajnos csak egy újabb no commenttel szolgálhatok.

 

Rendben... És úgy általában hogyan viszonyul az állásajánlatokhoz?
Jöhetnek... Jelenleg a Viborg sportigazgatójaként dolgozom, nem én irányítom a felnőttcsapatot, de van beleszólásom a szakmai munkába, dolgozunk a jövő évi keret kialakításán. Szeretem és élvezem ezt csinálni, ám természetesen ha bármiféle megkeresés érkezik, szívesen meghallgatom és elgondolkozom rajta.

Mennyire ismeri a magyar kézilabdasportot?
Elég jól. Ismerem a hagyományait, az éljátékosokat, azt, hogy remek klubjai és nagy egyéniségei vannak, csodás kézilabda-kultúrája, a szurkolókról nem is beszélve.

Vagyis szívesen dolgozna Magyarországon?
Maradjunk a no commentnél.

Az biztos, hogy nincs köztük Hajdu János, aki tűzoltóként megtette a magáét a világbajnokságon, de nem akart maradni, nem is marasztalták. Ugyancsak kihúzhatjuk Ambros Martínt, a Győr vezetőedzőjét, aki osztatlan szakmai és emberi elismertségnek örvend, csakhogy még másfél évig szerződés köti Győrbe. (Ugyanígy Elek Gábor, az FTC edzőjének neve is csupán gondolatkísérlet.)

Ráér viszont Németh András, akivel, úgy tudjuk, tárgyalt is a szövetség, és akinek aktuálisan is van egy fél világbajnok csapata (a brazilok közül nyolcan az ő keze alatt pallérozódtak az osztrák Hypóban), valamint volt már EHF-kupa-győztes, BL-döntős, szövetségi kapitányként pedig vb-bronzérmes 2005-ben. Szakmai felkészültsége vitathatatlan, a helyismeretével egyik külföldi szakember sem versenyezhet, és a 2007-es világbajnokság (amelyen csapata morálisan csődöt mondott) utáni tüskék sem szúrnak már.

Viszont nem olyan, mint Karl Erik Böhn. Nem fog apró ajándékokat venni a játékosainak, nem csak a folyamatos pozitív megerősítésben hisz. Láttunk mi már nyárfalevélként a kispad végében remegő Hypo-játékost egy jobban sikerült szidás után, de láttuk azt is, milyen szeretettel köszöntik a trénert ugyanezek a játékosok, ha összefutnak valahol. Kérdés, hogy a kétévnyi Böhn-féle tenyéren hordozáshoz szokott válogatott hogyan tudna alkalmazkodni Németh András érdesebb modorához – az sem zárható ki, hogy remekül.

Jakob Vestergaarddal, a másik esélyessel ilyen gond nincs, a dán Viborggal kétszeres BL-győztes tréner kedves ember hírében áll, a kézilabdához is ért, vagyis alkalmas lehet a Böhn-féle vonal továbbvitelére. Ugyanakkor helyismereténél csak szövetségi kapitányi rutinja kevesebb, és nem kis kockázatot rejt magában, hogy megválasztása esetén tíz hónapja lenne kitanulni a pozícióval és Magyarországgal járó különlegességeket. De az ő megválasztása mellett is lehet érvelni.

Zdravko Zovkóé mellett már nehezebben, pedig az ő neve is felvetődött. A jelenleg a horvát férfiválogatott mellett dolgozó korábbi veszprémi edző a legutóbbi két női csapata közül sem Kaproncán, sem Zvenyigorodban nem alkotott maradandót, legfeljebb az szól mellette, hogy ismeri a magyarokat, a nyelvet is beszéli, és rendes ember – ezt momentán kevésnek érezzük. A francia sikerkapitány, a szintén szóba került Olivier Krumbholz pedig hiába nyert ipari mennyiségű vb-érmet a francia válogatottal, még sosem dolgozott külföldön – nem kis bátorság kellene a kipróbálásához, vagyis ő sem tűnik reális alternatívának.

Itt tartunk. A szövetség elnöksége ma felhatalmazta Vetési Iván elnököt és Juhász István szakmai igazgatót, hogy megkezdje a tárgyalásokat a jelöltekkel. Az már most látszik, hogy tökéletes jelölt nincs (mikor volt?), alkalmas ellenben akad.

NÉMETH ANDRÁS GONDOLKODIK MAJD RAJTA

Elvállalja a kapitányságot?
Ha érkezik ilyen felkérés, elgondolkodom rajta. Vannak terveim, hogyan tudnám megvalósítani az elképzeléseimet, de ehhez a körülményeknek is megfelelőeknek kell lenniük a sportágban, különben nem is vállalnám.

 

Nehéz feladat volna?
Szép. Optimális helyzet szinte sosincs, de az látható, hogy valamelyest át kell formálni a női válogatottat, és ez idővel, kísérletezéssel jár. A magyar kézilabda van olyan erős, hogy ne kelljen éveken át mindig ugyanazokkal nekifutni a világversenyeknek, ám az mindig lutri, hogy elsőre megtaláljuk-e a legjobb játékost egy-egy posztra. Csakhogy közben jön decemberben a hazai Európa-bajnokság, amelyen nyilván elvárás a jó szereplés.

Több mint fél éve nem dolgozik. Követte a sportág eseményeit?
Még jobban is, mint ha klubedző lennék, s legalább ki is pihentem magam. Rengeteg időm van beszélgetni a sportág szereplőivel, meccsekre járni nemcsak itthon, hanem külföldre is, szóval igen, képben vagyok.

 

Akkor azt is tudja, milyen szemléletváltás történt a válogatottban és környékén. Folytatná ezt az utat? Elvégre egészen más habitusú szakember, mint Karl Erik Böhn.
Nézze, hatvanéves vagyok, és az elmúlt harmincat a magam útját járva töltöttem el az élvonalban. Van elképzelésem a játékról, az edzői munkáról, és eddig elég sikeresnek tűnt; ha megnézi a brazil válogatottat, a fél csapattal én kezdtem el a munkát még a Hypóban. De ettől még mindannyian változunk, épülünk, ez alól én sem vagyok kivétel. Én is tanulok, fejlődöm, beépítem a korábbi tapasztalataimat és mindent, amit látok a sportágban

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik