Újabb nagy torna - újabb Norvégia-Montenegró döntő?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.05. 22:23
null
Katarina Bulatovics (balra) a vb-n is könnyen összefuthat a norvégokkal (Fotó: Action Images)
Egy év után ismét világversenyt rendez Szerbia a női kézilabdázók számára, és bár ezúttal Európa-bajnokság helyett világbajnokság következik, könnyen lehet, hogy a végjátékban ismét azon válogatottak lesznek érdekeltek, amelyek 2012-ben – ezt mi nem bánnánk. A tavalyi két nagy tornán Norvégia és Montenegró vívta a döntőket, most is ez a két válogatott indul a legjobb eséllyel csatába. Összeállításunkban azonban nemcsak róluk esik szó.

A-CSOPORT
(Montenegró, Dél-Korea, Franciaország, Kongói DK, Hollandia, Dominikai Köztársaság)

Ebben a hatosban rögtön két olyan válogatottat is találunk, amely esélyes a végső győzelemre, és akkor a mindig kiszámíthatatlan Dél-Koreáról még nem is beszéltünk. Olimpiai ezüstérmesként és Európa-bajnoki címvédőként Montenegró ennek a tornának is nagy célokkal vághat neki, Dragan Adzsics kemény – sokszor durva – védekezésre építő csapatát olyan klasszisok repíthetik, mint a Győrből jól ismert Katarina Bulatovics, Ana Djokics és Jovanka Radicsevics, vagy éppen Milena Knezsevics és Majda Mehmedovics.

NÉMETH ANDRÁS IZGALMAS, ÉRDEKES VB-T REMÉL
Kíváncsiak voltuk a magyar válogatottat legutóbb vb-éremig (2005, Szentpétervár) vezető korábbi szövetségi kapitány, Németh András véleményére: mely csapatokat tartja esélyesnek arra, hogy ott legyenek a végelszámolásnál?

„A Balkánon természetesen mindig számolni kell a balkániakkal, így azt mondom, nemcsak a montenegróiakat, de a szerbeket is figyelembe kell venni. Norvégia természetesen állandó tényező, de én nagyon kíváncsi vagyok a dánokra, már csak azért is, mert az ősz során láthattuk, hogy a dán bajnok milyen teljesítményre képes a BL-ben. Dél-Koreával ilyenkor mindig nehéz kalkulálni, hiszen ők rendre az olimpiára készülnek, és kiszámíthatatlan, mire lehetnek képesek. Sokkal jobban ismerhetjük ugyanakkor Brazíliát, amely képes lehet sokáig jutni, és jót tenne az összképnek, hogy ne csak európaiak legyenek a legjobbak között. Egy világbajnokság akkor lenne jó, az tenne jót a kézilabdának, ha a világ reprezentánsairól szólna. Szóval szép lenne, ha például Angola, Algéria vagy Tunézia is kiemelkedő teljesítményt nyújtana, hiszen így lenne izgalmas és nemzetközi szinten is érdekes a vb" – fogalmazott Németh.

A franciák a balul sikerült 2012-es év után (az olimpián és az Eb-n is lemaradtak az elődöntőről) új szövetségi kapitánnyal próbálnak visszatérni a legszűkebb elitbe. A 15 év után távozó legendás mestert, Olivier Krumbholzot a játékosként olimpiai bronzérmet (1992) szerző Alain Portes váltotta. Az 52 éves, 216-szoros francia válogatott szakembert edzőként sem kerülték el a sikerek, Tunézia férfi válogatottjával 2010-ben és 2012-ben is Afrika bajnoka lett. Nem lenne meglepő, ha Alison Pineau-t, Sirabe Dembélét, Amandine Leynaud-t és társait is az éremcsatákig vezetné. A franciák amúgy is a világbajnokságokon szokták a legjobb eredményeiket felmutatni, a legutóbbi két alkalommal például döntőt játszottak.

Dél-Korea szinte mindig „sötét lóként” érkezik a világeseményekre, és az európaitól eltérő stílusa miatt általában kellemetlen ellenfélnek bizonyul. Az ázsiai válogatottnál hagyományosan az olimpiát helyezik előtérbe, márpedig az ötkarikás ciklusnak még az elején járunk. Mégsem jelenthetjük ki, hogy emiatt még a csapatépítés elején járnak, mivel a londoni csapatukból a legtöbben most is ott lesznek, és bizony az olimpián csak egy hosszabbítást hozó mérkőzésen maradtak le a bronzéremről.

A negyedik továbbjutó csapat ebből a csoportból Hollandia lehet, amelynek erejéről sokat elmond, hogy a selejtezőkben csoportjában megelőzte többek között Szlovéniánál, míg a playoff során az oroszoknál volt jobb, mégpedig 11 góllal. A narancsmezesek fiatal kerettel utaznak Szerbiába, több játékosuk a BL-ben is fejlődhetett idén ősszel a Midtjylland, a Metz, a HC Leipzig vagy a Thüringer HC színeiben.

A Kongói DK először szerepel női kézi-vb-n, az Afrika-bajnokságon elért 3. helyével jutott ehhez a lehetőséghez. A Dominikai Köztársaság 2007-ben már részt vett a világbajnokságon (22. lett), mostani részvétele ismét egy jó kis tanulmányút, illetve kirándulás lesz játékosai számára. Megérkezésükkor máris szokatlan élménnyel szembesülhettek, hiszen a Nikola Tesla Repülőtéren hó fogadta őket.

B-CSOPORT
(Szerbia, Japán, Brazília, Algéria, Dánia, Kína)

Tíz évvel ezelőtt a hat válogatottra rápillantva egyből megállapíthattuk volna, hogy Dánia hibátlan mérleggel jut tovább, Japánnak és Algériának pedig szinte semmi esélye sem lesz erre (mármint a továbbjutásra). Azóta változott egy s más, a dánok aranykorszaka véget ért, a többi válogatott viszont sokat fejlődött. Így fordulhat elő, hogy például az egyik vezető sportfogadó portálon a dánok és a brazilok végső győzelmére azonos oddsot adtak. De egyikre sem olyan kicsit, mint a szerbekére, akik a tavalyi Eb után ismét elődöntőbe jutnának, sőt idén már éremmel zárnák a hazai rendezésű világeseményt.

Szerbia egyik kulcsembere, Andrea Lekics szerint Brazília lesz legveszélyesebb csoportellenfelük, kiemelve, hogy a riói olimpiára készülő dél-amerikai válogatott tagjai régóta együtt játszanak, nagy részük a klubjukban, a Hypóban is csapattársként kézilabdázik, ottani edzőjük, a dán Morten Soubak pedig egyben a szövetségi kapitányuk is. A brazilok már a tavalyi olimpián is nagyot dobhattak volna, ám jelentős előnyről elbukták a negyeddöntőt Norvégiával szemben, amely aztán meg sem állt a címvédésig.

A dánok 1996 és 2004 között sorozatban háromszor lettek olimpiai bajnokok, világbajnoki érmet azonban legutóbb 1995-ben, a magyar-osztrák közös rendezésű tornán szereztek, amikor Anja Andersen vezette együttesük harmadikként végzett. Fiatal csapatukban azonban benne van a jó eredmény, klubszinten pedig már elkönyvelhettek egy szép sikert idén ősszel azzal, hogy a Midtjylland a Podgoricát és a Ferencvárost megelőzve megnyerte BL-csoportját.

Japán 1995 óta rendszeres vb-résztvevő, de az első 12 helyre egyszer sem ért oda. Két évvel ezelőtt viszont csak nüanszokon múlt, hogy a nyolcaddöntőben nem győzték le a végül negyedikként záró Dániát - sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha a hajrában, háromgólos vezetésüknél edzőjük nem pont azelőtt teszi le a időkérést jelző T-betűt, hogy betalálnak. Azóta valószínűleg csak tovább fejlődtek a mezőnyben aprónak mondható japán hölgyek, így hiba lenne lebecsülni őket.

Kína 1990 óta nem tudott az első tízben végezni, ám ha Japánt nem lehet félvállról venni, akkor a világ legnépesebb országának válogatottját sem, hiszen a 2012-es Ázsia-bajnokság elődöntőjében éppen Japánt verte meg három góllal.

Algéria papíron a leggyengébb a vb-n részt vevő négy afrikai csapat közül, valószínűleg az Elnöki Kupáért vetélkedhet majd. Érdekesség, hogy egy magyarországi légiós is szerepel a bő keretében Szara Hulid személyében, aki az NB I/B-s Szeged KKSE-ben játszik.

C-CSOPORT
(Angola, Argentína, Lengyelország, Paraguay, Norvégia, Spanyolország)

NORVÉG–MONTENEGRÓI DÖNTŐ? ÖSSZEJÖHET, DE...
A szakértők szerint Norvégia vagy Montenegró végső sikerére van a legnagyobb esély. Tavaly az olimpián és az Eb-n is ez a két válogatott játszotta a döntőt, könnyen lehet ugyanakkor, hogy a szerbiai vb-n már a csoportkör végeztével eldől, hogy idén más szereposztással rendezik a finálét. Ha ugyanis Montenegró és Norvégia is megnyeri a csoportját, akkor már az elődöntőben egymásba futnak.

Ebből a csoportból kiemelkedik Norvégia és Spanyolország, de a másik két továbbjutót is viszonylag könnyű megtippelni.

A norvégoknál a régi harcosok közül ezúttal is ott lesz például a két győri klasszis, Heidi Löke és Katrine Lunde, vagy éppen Linn-Kristin Riegelhuth, Karoline Breivang és Linn Jörum Sulland. Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány azonban már a jövő csapatát is építi, így Stine Bredal Oftedalnak, Veronica Kristiansennek és Silje Solbergnek is egyre nagyobb szerepet adhat. Játékosállománya és tapasztalata alapján most is Norvégia tekinthető a legnagyobb aranyesélyesnek, az északi válogatottat ráadásul ezúttal az is motiválhatja, hogy a legutóbbi nagy tornát, a tavalyi Eb-t nem nyerték meg.

Spanyolország állandó tényező volt az utóbbi években (Londonból bronzéremmel tért haza), Jorge Duenas csapata most is sokáig juthat. A szövetségi kapitány erős, rutinos kerettel számolhat – benne a Ferencvárost erősítő Nerea Penával –, ám aggodalmának adott hangot azt illetően, hogy több kulcsembere (Carmen Martín, Lara González, Nely Carla Alberto és Pena) is sérüléssel bajlódott az utóbbi hónapokban.

Argentína férfi vonalon már a legjobbakat is képes megszorítani, lányairól azonban ez még nem mondható el, így jó eséllyel csak Paraguay ellen lesz pontszerzési esélye.

Norvégia és Spanyolország mellett tehát Lengyelország és Angola juthat még a nyolcaddöntőbe. A vb-re 2007 óta először kijutó lengyelek dán szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen minden meccsen győzni akar csapatával, ám ennek megvalósulására azért nem fogadnánk nagy pénzzel (kicsiben sem). Angola a legutóbbi nyolc Afrika-bajnokságot megnyerte, a kontinensén tehát nincs ellenfele, de az utóbbi években már a világbajnokságokon is megvillantották oroszlánkörmeiket jó felépítésű, atletikus játékosai, 2011-ben a 8. helyen végeztek.

D-CSOPORT
(MAGYARORSZÁG, Csehország, Németország, Ausztrália, Románia,Tunézia)

A „magyar csoport” az egyetlen a vb-n, amelyben négy európai válogatott található, ez előrevetíti, hogy kiegyenlített mérkőzéseket hozhat. A mieinkről már korábban írtunk, így ezúttal csak az ellenfeleinkre térünk ki röviden.

„Érdekes, hogy a német kézilabda nem tud az erejéhez mérten hasonló válogatottat kiállítani. Jó a bajnokságuk, de a válogatott szintjén valahogy nem tudnak előrelépni. Sérülések most is nehezítik őket, ám ezt leszámítva is azt érzem, hogy egyszerűen nem kialakult rendszer jellemzi őket” – mondta Németh András egyik csoportellenfelünkről, amelyben lesz egy közeli ismerős, a Penához hasonlóan az FTC kötelékébe tartozó Laura Steinbach.

A korábbi szövetségi kapitány által említett sérülésekből közvetlenül a torna előtt is kijutott egy a németeknek, hiszen első számú irányítójuk, Kerstin Wohlbold egy múlt hétvégi felkészülési mérkőzésen dőlt ki a sorból, Szerbiában őt nem láthatjuk.

A románok fiatalításba kezdtek, de azért jó néhány rutinos róka is a válogatott élére visszatért Gheorghe Tadici rendelkezésére áll. Cristina Neagu, Adriana Nechita és Paula Ungureanu vezérletével a csoportból valószínűleg továbbjutnak, ám ha ezt nem az első két hely valamelyikén teszik, akkor könnyen a nyolcaddöntő jelentheti számukra a végállomást. Tadici egyébként a magyarokat tartja a csoport favoritjának.

A csehek bő keretében két olyan játékos található csak, akinek a csapata idén elindult a BL-ben – Barborá Raniková (Metz) és Ivetá Luzumová (Thüringer HC) –, ez alapján olyan nagy reményeik nem lehetnek a vb-t illetően.

Tunézia eddig még sosem jutott tovább csoportjából a vb-ken, a legutóbbi Afrika-bajnokságon ezüstöt szerző társaság remélhetőleg nem most éri el első kiugró eredményét, vagy ha igen, nem a mieink kárára.
Ötödik csoportellenfelünk, Ausztrália célja nem más, mint első világbajnoki győzelme megszerzése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik