Triscsuk (középen) Siti Eszter és Karl Erik Böhn társaságában

„Még nem tudom, milyen érzés magyarnak lenni. Izgultam nagyon, de a csapattársaim sokat bátorítottak. Nagyon vártam ezt a napot, és most nagyon boldog vagyok. Soha nem gondoltam volna, hogy ez megesik velem, és így lehetőségem lehet a magyar válogatottban szerepelni" – mondta Triscsuk Krisztina az eskütétel után.

Az 1985-ben az oroszországi Bokszitogorszkban született kézilabdázó 2004-ben költözött Magyarországra, egy évig az akkor másodosztályú Veszprém-Beton együttesében szerepelt. 2005-ben, Szabó Edina hívására igazolt a székesfehérváriakhoz, és azóta is a klub meghatározó játékosa. 2005 óta 158 bajnoki mérkőzésen 878 gólt dobott, Magyar Kupa-ezüstöt és bronzérmet nyert a fehérváriakkal. 

Triscsuk már nyár elején járt a Bevándorlási Hivatalban, a folyamat azután gyorsult fel igazán, hogy a magyar válogatott norvég szövetségi kapitánya, Karl Erik Böhn kijelentette, egyértelműen számítana rá a bal oldali átlövő posztján.

Az orosz származású játékos is tagja volt az augusztusi, németországi tornán szereplő válogatott keretnek, és mivel nem hivatalos eseményről volt szó, ahol klubcsapatokkal meccselt a nemzeti csapat, Triscsuk a Trier ellen be is mutatkozhatott (három gólt szerzett).

„Triscsuk remek adottságú, komplett játékos, aki védekezésben és támadásban is bevethető. A tornán lemérhetem, miként tud együttműködni a többiekkel" – mondta róla a torna előtt a kapitány.

Az őszi tornákon már nem lehetett a keret tagja, hiszen azok hivatalos válogatott meccsek voltak, az állampolgársági eskü letétele után azonban nincsen akadálya, hogy az Európa-bajnokságra való közvetlen felkészülés során, és magán a kontinenstornán a csapat rendelkezésére álljon. Játékára azért is szükség lehet, mert nagy valószínűséggel a vállműtét előtt álló Zácsik Szandra már nem tudja vállalni az Eb-részvételt.

„Gratulálok Krisztinának a magyar állampolgárság megszerzéséhez! – nyilatkozta Vetési Iván. –Triscsuk Krisztina közel nyolc éve él és játszik hazánkban rendkívül eredményesen, és mostantól kezdve immár a magyar nemzeti válogatott sikereihez is hozzájárulhat, amennyiben Karl Erik Böhn szövetségi kapitány számít rá"

TRISCSUK LETETTE AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGI ESKÜT

 

A Fehérvár Televízió felvétele