Tokió 2020: a női kéziseink az oroszokkal és a franciákkal is egy csoportba kerültek

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.01. 10:30
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) csütörtökön elkészítette a tokiói olimpia férfi és női kézilabdatornájának csoportbeosztását. A magyar női válogatott Spanyolországgal, az orosz csapattal, Svédországgal, Franciaországgal és Brazíliával került egy hatosba.

A magyar női válogatott ott lesz Tokióban (Fotó: Török Attila)
A magyar női válogatott ott lesz Tokióban (Fotó: Török Attila)
A magyar női válogatott ott lesz Tokióban (Fotó: Török Attila)
A magyar női válogatott ott lesz Tokióban (Fotó: Török Attila)
A magyar női válogatott ott lesz Tokióban (Fotó: Török Attila)


A női válogatottunk – amely a hazai olimpiai selejtezőtornán elért második helyének köszönhetően kvalifikálta magát – a 2019-es japán világbajnokságon ezüstérmes spanyolokkal, az olimpiai címvédő oroszokkal, a svédekkel, a tavalyi Európa-bajnokságon és a 2016-os olimpián egyaránt ezüstérmes franciákkal, valamint a brazilokkal került egy csoportba.

„Azon talán lehet vitatkozni, hogy az első kalapból húzott csapatok közül a holland vagy a spanyol válogatott az erősebb, de a többi kalapból egyértelműen a nagyobb játékerőt képviselő válogatottakat kaptuk, nagyon nehéz a csoportunk – idézi a Magyar Kézilabda-szövetségElek Gábor szövetségi kapitányt. – Óriási kihívás lesz a negyeddöntőbe jutni, de természetesen ez a célunk!”

Danyi Gábor szövetségi edző közölte, egy nagyon komoly, az európai elitet magába foglaló csoportot kapott a magyar együttes, és a brazil válogatott erejét sem kell senkinek bemutatni.

„Úgy gondolom, a sok-sok erős csapatból a francia válogatott kiemelkedik, de az oroszok, a svédek vagy a spanyolok közül is bárki elérheti a dobogót. Már ez is önmagáért beszél, milyen csoportba kerültünk. A sorsolás azonban a szerencsén múlt, nem tudunk ez ellen semmit tenni, nem kell ezzel foglalkoznunk” – mondta a Bajnokok Ligája-címvédő Győri ETO honlapján Danyi Gábor vezetőedző.

A női válogatottunk legutóbb 2008-ban szerepelt az olimpián, akkor Pekingben a 4. helyen végzett. Azon a tornán Oroszország és Dél-Korea mögött csoportharmadikként jutottunk be a legjobb nyolc közé – megelőzve Svédországot, Brazíliát és Németországot. A negyeddöntőben legyőztük Romániát, majd a döntőbe jutásért rendezett összecsapáson kikaptunk az oroszoktól, a bronzmeccsen pedig a dél-koreaiaktól. A mieink a 2019-es japán vb-n a 14. helyen zártak, míg a tavalyi Eb-n tizedikek lettünk.

Az MTI híre szerint Bíró Blanka az M1 aktuális csatornán úgy vélekedett, hogy a rendkívül kiszámíthatatlan B-csoportban minden játéknap hozhat majd meglepetéseket. A legfontosabbnak azt tartja, hogy saját magukkal foglalkozzanak, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák minden mérkőzésen.

„Örülünk, hogy a magyar válogatott 13 év után kijutott az olimpiára, az pedig édes teher, hogy a nehezebb csoportba kerültünk. Nem mondanám, hogy könnyű a feladatunk, sőt. Itt minden mérkőzés élet-halál lesz, de élvezni kell, hogy ott lehetünk, és a lehető legjobb eredményt elérni” – nyilatkozta a Ferencváros kapusa.

A férfiaknál az A-csoportba került a 2020-as Európa-bajnokságon bronzérmes norvég válogatott, a 2019-es világbajnoki harmadik francia, a legutóbbi olimpián bronzérmes német együttes és az idei vb-n a dobogó legalsó fokán végző, a 2020-as Európa-bajnok spanyol nemzeti csapat – Brazília és Argentína mellett. A japánok a B-csoportot választották, amelyben az olimpiai és világbajnoki címvédő Dánia, az idei vb-n ezüstérmes Svédország, Portugália, Egyiptom és Bahrein lesz az ellenfele.

TOKIÓ 2020
NŐI KÉZILABDA
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT

Hollandia
Montenegró
Norvégia
Japán
Dél-Korea
Angola
B-CSOPORT
Spanyolország
Orosz csapat
MAGYARORSZÁG
Svédország
Franciaország
Brazília

FÉRFI KÉZILABDA
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT

Norvégia
Franciaország
Németország
Brazília
Spanyolország
Argentína
B-CSOPORT
Dánia
Svédország
Portugália
Japán
Egyiptom
Bahrein
A csoportok első négy helyezettje továbbjut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Július 25.: Magyarország–Franciaország
Július 27.: Magyarország–Brazília
Július 29.: Magyarország–Orosz csapat
Július 31.: Magyarország–Spanyolország
Augusztus 2.: Magyarország–Svédország

ELŐZMÉNY

A sorsolás menete:
Sorrendben a 6., az 5., a 3., a 2. és az 1. kalap csapatait beosztják az A- és B-csoportba. Ezt követően a 4. kalapos Japán – mint házigazda – eldönti, melyik csoportban kíván szerepelni. Az utolsó kiadó hely a másik 4. kalapos együttesé lesz.

AZ OLIMPIA NŐI KÉZILABDATORNÁJÁNAK MEZŐNYE ÉS SORSOLÁSI KALAPJAI
1. kalap:
Hollandia, Spanyolország
2. kalap: Orosz csapat, Montenegró
3. kalap: Norvégia, MAGYARORSZÁG
4. kalap: Svédország, Japán
5. kalap: Franciaország, Dél-Korea
6. kalap: Angola, Brazília

JÁTÉKNAPOK
Csoportmérkőzések:
július 25., július 27., július 29., július 31., augusztus 2.
Negyeddöntő: augusztus 4.
Elődöntő: augusztus 6.
Bronzmérkőzés és döntő: augusztus 8.

AZ OLIMPIA FÉRFI KÉZILABDATORNÁJÁNAK MEZŐNYE ÉS SORSOLÁSI KALAPJAI
1. kalap:
Dánia, Norvégia
2. kalap:
Franciaország, Svédország
3. kalap:
Németország, Portugália
4. kalap:
Brazília, Japán
5. kalap:
Spanyolország, Egyiptom
6. kalap:
Argentína, Bahrein

JÁTÉKNAPOK
Csoportmérkőzések: július 24., július 26., július 28., július 30., augusztus 1.
Negyeddöntő: augusztus 3.
Elődöntő: augusztus 5.
Bronzmérkőzés és döntő: augusztus 7.

A tokiói olimpián minden kézilabda-mérkőzést a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik