Szegedi győzelmi remények a BL-nyitányon

Vágólapra másolva!
2012.09.29. 15:47
null
A szegediek nem a mérkőzés helyszínén edzettek (a szerző felvétele)
Zágrábban kezdi meg idei Bajnokok Ligája-szereplését a Pick-Szeged férfi kézilabdacsapata. Az ellenfél, a CO Zagreb egykoron rettegett gárda volt a kontinensen, ám az új szezonra kicserélődött, és korántsem tűnik olyan félelmetesnek, mint korábban. A fiatal együttes ellen reális esélye van a győzelemre a Szegednek, és ugye a Bajnokok Ligájában minden idegenbeli sikernek hatványozott az értéke.

Mikler Roland idény eleji formában van.

A Pick-Szeged kapusa a pénteki edzés után arra az újságírói kérdésre, hogy „Hol van az étterem?”, azonnal rávágta, hogy itt a földszinten. Ezt hallva a válogatott szélső, Vadkerti Attila a fejét fogva jelezte: a helyes válasz a tető, pince vagy a negyedik emelet is lehetne, azaz mindegy mi, csak ne a valóságot fedje. Ha nem az első BL-mérkőzésére készülne a Szeged, akkor valószínűleg Mikler Roland is az elvárt „helyes” választ adja, az újságíró pedig keringhet a hotelben napestig.

A CO Zagreb elleni mérkőzés előtt a hangulattal tehát semmi probléma a Pick-Szegednél, és a formára sem lehet panasz. A szegediek az eddig lejátszott öt bajnoki meccsüket mind megnyerték, a sikerek talán a vártnál is nagyobb különbséggel születtek meg, és ami ennél is fontosabb, senki sem sérült meg a csapatban.

„A Zágráb, az azért Zágráb” – jelentette ki határozottan Skaliczki László, a Pick-Szeged vezetőedzője, amikor arról érdeklődtünk, hogy mit várhatunk a nyáron igencsak meggyengült, horvát válogatottak sorát elveszítő zágrábiak elleni meccstől.

„Sok játékosuk elment, de jöttek helyette újak, akik bizonyítani akarnak, mi is változtunk, vannak új embereink, a csapat gerince azonban maradt. A szezon legnehezebb erőpróbája jön, magam is kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek. A motivációval nincs gondunk, a kérdés, hogy mennyire tudunk taktikusan játszani és mennyire tudjuk kihasználni a sanszunkat” – tette hozzá a szegedi mester.

A horvátok eddig hatszor találkoztak a Pick-Szegeddel, s az összesített mérlegre nem panaszkodhatnak. Egy szegedi siker és két döntetlen mellett háromszor nyertek, igaz, most ők is érzik, hogy ez az összesítés nem nekik kedvezően változhat szombat este.

„Nekünk nincs teher a vállunkon a Bajnokok Ligájában” – jelentette ki Slavko Goluza, a zágrábiak trénere, miután hosszú percekig beszélgetett egykori veszprémi csapattársával, a most a Picket erősítő Buday Dániellel. Persze nem az irányítóval folytatott eszmecsere miatt mondta ezt.

„Átalakultunk a nyáron, fiatal játékosok érkeztek, akik közül sokan még csak most kóstolnak bele a nemzetközi meccsekbe. Nekünk idén elsősorban a hazai bajnokságban kell jól szerepelnünk, a Bajnokok Ligájában a tapasztalat- és rutinszerzésesen van a hangsúly” – adott képet csapata esélyeiről a horvát edző. Persze a mérkőzést nem adják fel előre, noha Slavko Goluza sokat sejtetően csupán annyit mondott: „Tisztában vagyunk a Pick-Szeged erejével.”

A magyar bajnoki ezüstérmes már csütörtök este óta a horvát fővárosban készül az erőpróbára. Az első estén az út fáradalmait pihenték ki a játékosok, majd pénteken egy kis séta, csendes pihenő és edzés szerepelt a programban. Utóbbi programpont előtt Skaliczki László vezetőedző jogos bosszúsággal vette tudomásul, hogy nem a találkozó helyszínén, hanem a mellette lévő teremben tréningezhet a csapata. Merthogy a találkozót az osztrák jégkorongligában (EBEL) érdekelt Medvescak Zagreb jégcsarnokában játsszák. A borítás ugyan rákerült a jégfelületre, de ahogy a szegediek másodedzője, Porobic Haris bemutatta, korcsolya nélkül is métereket lehet csúszni rajta a lecsapódó pára miatt. Ennek eltüntetésével nem végeztek időben a szervezők.

A Pick-Szeged játékosai kellő önbizalommal és elvárható óvatossággal beszéltek az esti esélyeikről. „Mindenhol azt hallani, hogy több játékos eligazolt Zágrábból, meggyengültek. De nem szabad elfeledni, hogy a horvát kézilabda fellegváráról beszélünk. Nehéz meccsre számítok, ám győzni érkeztünk a horvát fővárosba. Akik elmentek, azokat fiatal tehetségekkel pótolták, így továbbra is remek a hazai együttes” – vázolta az erőviszonyokat Zubai Szabolcs. A beálló azt is hozzátette, hogy az olimpián az utolsó meccsen épp a Slavko Goluza vezette horvátoktól kaptak ki, itt a remek alkalom egy kisebb visszavágásra.

„Izgulok, persze, hogy izgulok” – mondta Balogh Zsolt, aki nyáron igazolt Szegedre és az első BL-fellépésére készül. „Csütörtök óta itt vagyunk, volt időnk megszokni a légkört, megismertük a szállást, pihenten ébredtünk. Felkészültünk a Zagrebből, feltérképeztük őket. A célunk a győzelem” – summázta a BL-újonc.

A mérkőzés 18.30-kor kezdődik, és telt ház annak ellenére sem várható, hogy a nézőknek nem kell jegyet váltaniuk. A horvát labdarúgó-bajnokságban este 8 órától a BL-résztvevő Dinamo Zagreb az örök rivális Hajduk Splitet fogadja, ráadásul a kosárlabdacsapat, a Cibona Zagreb is hazai pályán játszik, úgyhogy zágrábi legyen a talpán, aki el tudja dönteni, melyik meccset nézi meg.

SKALICZKI: „KÍVÁNCSI VAGYOK, MIT TUDUNK KIHOZNI MAGUNKBÓL”

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MKB Veszprém–Celje (szlovén)
17.00 (tv: Digi Sport 1)
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
CO Zagreb (horvát)–Pick-Szeged
18.30 (tv: Digi Sport 1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik