SEHA-liga: győzött és döntőbe jutott a Veszprém

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.09.04. 19:41
null
A második félidőben fordítottak a piros mezes veszprémiek (Fotó: Jozo Cabraja, kolektiffimages)
A szünetben még hátrányban volt, mégis bejutott a férfi kézilabda SEHA-liga fináléjába a Veszprém: a magyar csapat 28–24-re győzött a fehérorosz Meskov Breszt ellen a horvátországi négyes döntő pénteki elődöntőjében. A veszprémiek a Vardar Szkopjével találkoznak a vasárnapi döntőben.

 

Bár a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának eredményességben nem sikerült igazán jól a nyári felkészülése, az első két, előrehozott bajnokiját a Budakalász és a Csurgó ellen már simán megnyerte, így jó előjelekkel készülhetett az idény első nagyobb megméretésére, a SEHA-liga zadari négyes döntőjére.

Az edzőként az első SEHA-liga final fourjára készülő David Davis csapata az elődöntőben a fehérorosz Meskov Bresztet kapta ellenfélül, amelytől még sosem kapott ki a sorozatban. Az eddigi tizenegy találkozóból háromszor találkozott a korábbi négyes döntőkben, és mindannyiszor győzni tudott, igaz, ebből kétszer, 2016-ban és 2017-ben csak hetesek döntöttek a találkozó végén.

A mostani kiírás csoportmeccsein, tavaly ősszel a veszprémiek idegenben (28–27) és otthon (32–23) is győzni tudtak, de azóta alaposan átalakult a fehérorosz gárda, többek között William Accambray (Pays d'Aix), Branko Kankaras (Metalurg Szkopje), Darko Djukics (Sporting CP) és Nemanja Obradovics (PPD Zagreb) távozott, Pawel Paczkowski (Telekom Veszprém), Vladimir Vranjes (Grundfos Tatabánya), Stas Skube (Vardar Szkopje) és Dmitrij Szantalov (Csehovszkie Medvegyi) érkezett.

Bár az akarat látszott, azért az is, hogy még egyik gárda sem érte el az üzemi hőfokot. A magyarból ezúttal hiányzott Rasmus Lauge, Kentin Mahé, Nikolaj Markussen és Székely Márton, az első félidő teljesen kiegyenlített küzdelmet hozott, két gólnál többel egyik csapat sem tudta átvenni a vezetést, és a szünetben 13–12-re a fehéroroszok vezettek.

Az azonban látszik ezen az eredményen, hogy ha a támadások döcögtek is, legalább a védelmek működtek, a fegyelemmel és az akarással nem volt gond. Nézők ugyan nem voltak a csarnokban, ez alapvetően nem jelentett gondot, egyedül az a kérdés maradt nyitva, hogy a pomponlányok pontosan kinek táncoltak, lévén a közvetítések során az időkéréseknél is a csapatuknak magyarázó edzőket mutatta a kamera.

A második félidőben a Veszprém elszántabb lett, láthatóan javult a játéka, vissza is vette a vezetést, és a játékrész 12. percében, Andreas Nilsson találatával először volt háromgólos a különbség (19–16). És ebből a lendületből már nem is vett vissza a magyar együttes, amihez hozzájárult, hogy Rodrigo Corrales fantasztikusan védett pályafutása első SEHA-liga-mérkőzésén, hatvan perc alatt 37 lövésből 15-öt hárított (ez negyven százalékos hatékonyság). Az utolsó tíz percre négygólos előnnyel fordult Davis csapata (24–20).

Meglepetés már nem volt, a Bresztben már nem volt annyi, hogy visszajöjjön, 28–24-es győzelmével a Telekom Veszprém története során negyedik alkalommal jutott be a SEHA-liga döntőjébe, ahova David Davis először vezette be a csapatát. De egy trófeát a Meskov Breszt is szerzett, jobbszélsője, a fehérorosz Mikita Vajlupav gyakorlatilag már a sorozat gólkirályának tekinthető, hacsak a Vardar két játékosa, Tyimur Gyibirov vagy Lovro Jotic valamelyike nem szerez a final four két mérkőzésén ötven gólt...

FÉRFI KÉZILABDA SEHA-LIGA

NÉGYES DÖNTŐ, ZÁRA (ZADAR)
ELŐDÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–MESKOV BRESZT (fehérorosz) 28–24 (12–13)
Zadar. Vezette:
Jurinovic, Mrvica (horvátok)
VESZPRÉM: CORRALES – MARGUC 5 (2), Maqueda 2, Lékai 2, A. NILSSON 6, Borozan 2, Manaszkov 3. Csere: Cupara (kapus), Blagotinsek, NENADICS 6, J. Omar, Ligetvári, Strlek 1, Moraes 1. Edző: David Davis
BRESZT: Pesic – Vajlupov 2 (1), PANIC 6, V. Vranjes 1, Szelvjasjuk, Jurinok 1, SKURINSZKIJ 6. Csere: Mackevics (kapus), Skube 2 (1), Paczkowski 1, Szantalov 2, Shumak 1, Malus 2, Obranovic. Edző: Raúl Alonso
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–1. 11. p.: 4–4. 19. p.: 8–7. 22. p.: 8–10. 27. p: 11–11. 36. p.: 15–14. 42. p.: 19–16. 50. p.: 24–20. 53. p.: 26–20
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/2
MESTERMÉRLEG
David Davis:
– Két teljesen más félidőt játszottunk, az első katasztrofálisra sikeredett, lassúak voltunk, nem találtuk a ritmusunkat, de a legnagyobb gond az volt, hogy támadásban nem működött a taktikánk. Rodrigo mentett meg minket a kapuban. A második játékrész jobb volt, de ennél is sokkal jobban kell játszani, ha meg akarjuk nyerni ezt a tornát.
Raúl Alonso: – Vegyes érzéseim vannak a meccsel kapcsolatban, mert tudtuk, hogy van esélyünk győzni. Jól felkészültük, negyvenöt percen át magas szinten játszottunk, a ritmusunk nem feküdt nekik, de az első félidő után jöttek a hibák, az utolsó negyedórában sok technikai hibát ejtettünk, és nagyon jó volt az ellenfél kapusa. Rizikót vállaltunk a nyitott védekezéssel, de a Veszprém ellen nem elég negyvenöt percig jól játszani.

A másik mérkőzésen
Vardar Szkopje (északmacedón)–PPD Zagreb (horvát) 26–26 (13–16) – hetesekkel 4–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik