Rasmussen: Erőnlét terén le vagyunk maradva az élmezőnytől

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.12.15. 18:26
null
Rasmussen szerint kondícióban fel kell zárkóznunk az élmezőnyhöz (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott számára a középdöntővel véget ért a svédországi Európa-bajnokság. A részletes elemzések csak később születnek meg, az alábbiakban Kim Rasmussen szövetségi kapitánnyal néhány kulcsterületet érintve tekintünk vissza a kontinenstornára. Ami biztosan látszik, hogy kondíció és mentális felkészülés terén bőven lehet és kell is előrelépnünk ahhoz, hogy felzárkózzunk a közvetlen élmezőnyhöz.

NÉGY JÓ MECCS ÉS KÉT CSAPNIVALÓ

„Alaposabb értékelésbe még nem mennék bele, ahhoz előbb le kell ülepednie bennem a történteknek, vissza kell néznem a mérkőzéseket, beszélnem kell a stáb többi tagjával” – kezdte Kim Rasmussen szövetségi kapitány, akivel ettől függetlenül néhány fontos területet azért sikerült érinteni. A kiindulópont, hogy a dán szakember szerint az ismert körülmények miatt kihozták a maximumot a kontinenstornából.

Hat meccsünk volt az Eb-n, ebből négyszer jól játszottunk, míg kétszer csapnivalóan – folytatta Rasmussen, majd röviden kitért az egyes találkozókra. – A cseh meccset felejtsük el, mert az az első találkozó volt, annak minden idegességével. A dánok ellen a végsőkig küzdöttünk, míg Montenegró ellen megmutattuk, ha tartjuk magunkat a taktikához, ha mindenki azt teszi, ami a feladata, akkor nagyon erősek vagyunk. Tudom, hogy Montenegró nem Románia, de így sem könnyű őket legyőzni.

NŐI KÉZILABDA EB, STATISZTIKÁK A KÖZÉPDÖNTŐ UTÁN
GÓLLÖVŐLISTA
1. Cristina Neagu (román) 46 gól (89 lövés, 52%-os hatékonyság)
2. Stine Jörgensen (dán)35 (57, 61)
3. Nora Mörk (norvég) 34 (63, 54)
… 7. Kovács Anna (magyar) 29 (55, 53)
GÓLPASSZOK
1. Görbicz Anita (magyar) 39
2. Stine Jörgensen (dán) 34
3. Iveta Luzumová (cseh) 33
KANADAI TÁBLÁZAT
1. Cristina Neagu (román) 78 (46 gól, 32 gólpassz)
2. Stine Jörgensen (dán) 69 (35, 34)
3. Nora Mörk (norvég) 66 (34, 32)
4. Görbicz Anita (magyar) 62 (23, 39)
KAPUSOK
1. Viktorija Kalinyina (orosz) 41 százalék (96 lövés/39 védés)
1. Silje Solberg (norvég) 41 (123/50)
3. Denisa Dedu (román) 40 (113, 45)
HÉTMÉTERESEK
1. Eliza Buceschi (román) 17 gól (20 kísérlet, 85%-os hatékonyság)
1. Isabelle Gulldén (svéd) 17 (20, 85)
3. Svenja Huber (német) 16 (25, 64)
… 8. Görbicz Anita (magyar) 9 (15, 60)
MEZŐNYBŐL ELÉRT GÓLOK
1. Cristina Neagu (román) 39 gól (80 kísérlet, 49%-os hatékonyság)
2. Estelle Nze Minko (francia) 29 (49, 59)
3. Michaela Hrbková (cseh) 26 (51, 51)
… 8. Kovács Anna (magyar) 24 (50, 48)
LABDAELADÁSOK
1. Krisztina Liszcsevics (szerb) 23
2. Klivinyi Kinga (magyar) 21
2. Nora Mörk (norvég) 21
3. Görbicz Anita (magyar) 19
3. Cristina Neagu (román) 19

Ha csak egy ember nem azt teszi a védekezésben, amit kellene, az láncreakciót indít el, ami végül azt eredményezi, hogy nem bízunk meg egymásban, és az egész összeomlik. Ez történt a románok ellen, ahol nem tudtuk megoldani Cristina Neagu kikapcsolását.”

„Norvégia és Oroszország ellen közel jártunk a győzelemhez, de azt látni kell, hogy az utolsó két meccsen három jobbkezes játékos állt a rendelkezésemre a belső posztokon, így Hornyák Dórának is a bal oldalon kellett játszania, pedig eredetileg vele a jobb oldalon számoltunk. Ezzel együtt a lányok mindent kiadtak magukból, a norvégokat mi tudtuk eddig a leginkább megszorítani az Eb-n.”

KÖVETHETŐ A FRANCIA PÉLDA?

Visszakanyarodva a kevésbé sikerült találkozókhoz (azon belül is elsősorban a román meccshez), fontos kérdés, hogy ekkor a csapat miért nem volt képes a megbeszéltek szerint játszani.

„A stábbal együtt magunk is szeretnénk tudni, hogy a lányok több esetben miért nem tudták magukat tartani a megbeszélt taktikához. Ismernem kell, mit gondolnak erről a játékosok, mi zajlik ilyenkor a fejükben, csak így segíthetek. A mentális felkészülésre a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Szükség van arra, hogy a lányok egyénenként is végiggondolják és megértsék, mit miért csinálunk. Én kérdéseket teszek fel, amire nekik kell megadniuk a választ. Ez időbe telik, mert nincsenek hozzászokva, hogy tudatosan figyeljék és elemezzék saját magukat, és így hozzanak aztán döntéseket a pályán.”

Ide kapcsolódik a franciák példája, akikről az Eb honlapján megjelent cikkben lehetett olvasni, hogy tavaly június óta együtt dolgoznak egy mentáltrénerrel, aki a korábbi kapitányi időszakból származó konfliktusok kibeszélése mellett elsősorban a játékosok önbizalmának növelésében segít. Ez is egy lehetséges irány a mieink esetében?

„Néhányan alkalmaznak mentáltrénert, mások nem – válaszolta a magyar kapitány. – Ez megint csak a bizalomról szól, a pszichológus alkalmazása sikeres lehet egyéni szinten, ha valakinek szüksége van rá a fejlődése érdekében. A lengyel válogatottal kipróbáltuk a szerbiai vb után, és ott nagyon nem jött be. Fél évig is eltartott, amíg kijavítottuk, láthatták, hogyan szerepeltünk a magyar-horvát közös rendezésű Eb-n. A norvégok sikeresen alkalmazzák, de az egy másik kultúra. Az biztos, hogy időbe telik, amíg megtaláljuk a megfelelő személyt, és kialakul a kölcsönös bizalom.”

Rasmussen maga is azt tekinti az egyik legfontosabb feladatának, hogy minél jobban megismerje a keret tagjait.

„Biztos vagyok benne, hogy nem mindent értenek, amit mondok nekik, de Lengyelországban is ugyanez volt a helyzet. Minél több időt tudunk együtt tölteni, annál jobban fogják ismerni a módszereimet, hogy mit várok el tőlük védekezésben és támadásban.”

A szívvel és az akarattal nem volt gond a torna során (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A szívvel és az akarattal nem volt gond a torna során (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)


JÖVŐRE ÚJRA KELL KEZDENI AZ ÉPÍTKEZÉST

Az idő az egyik kulcstényező, márpedig a sűrű versenynaptár alaposan behatárolja egy kapitány lehetőségeit. „A klubok például hét-nyolc hetet készülnek egy szezon előtt, és utána is sokszor csak igazán tavaszra kerülnek csúcsformába. Ehhez képest mi eddig nagyjából három hetet dolgoztunk együtt.”

Ráadásul ha a most sérülés miatt távol levők visszatérnek, több mindent is újra át kell venni. „Nem lesz egyszerű a folytatás jövőre, mert amint a most hiányzók velünk lesznek, nekik is meg kell ismerkedniük mindennel. Szóval újra kell kezdenünk az építkezést, de mégsem volt hiábavaló az Eb, mert a korábban kevés tapasztalattal rendelkezők sokat tanultak belőle. Ha mindenki azonos szinten lesz, amit egy-másfél évre teszek, akkor ennek az eredményekben is meg kell mutatkoznia – reálisan a 2018-as Eb-n lehet kiemelkedő eredményt elvárni.”

„A mostani kontinenstorna nem az eredményről szólt a számunkra azok után, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenünk. Igyekszem mindig a pozitívumokat keresni, és ebből a szempontból a svédországi torna nagy kihívások elé állított minket.”

ERŐNLÉT TERÉN LE VAGYUNK MARADVA AZ ÉLMEZŐNYTŐL

A kapitány hozzátette, már most is mindenki okosabban tér haza Svédországból, és tudni fogja, miben kell fejlődnie.

Leginkább a kondíció területén kell előrelépnünk, mert világosan látszik, hogy ebben le vagyunk maradva az élmezőnytől. A mérések is pontosan megerősítették, amit az edzéseken láttunk, hogy gyorsasági állóképességben jobb teljesítményre van szükségünk. És ezzel nem a magyar kluboknál folyó munkát szeretném minősíteni, pusztán megjegyzem, ha fel akarunk zárkózni az abszolút legjobbakhoz, lépéseket kell tennünk a jobb fizikai állapot eléréséért. Ha megvan a szükséges erőnlét, akkor tiszta fejjel tudnak a játékosok döntést hozni a kiélezett helyzetekben, és emlékezni fognak a taktikai utasításokra..”

„A szövetségnek, a kluboknak és a játékosoknak együtt kell dolgozniuk azért, hogy ebben fejlődni tudjunk. Ami a szívet és a küzdőszellemet illeti, egy rossz szavam sem lehet a csapatra.”

Rasmussen szerint kondícióban fel kell zárkóznunk az élmezőnyhöz (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Rasmussen szerint kondícióban fel kell zárkóznunk az élmezőnyhöz (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

VEGYES ÉRZÉSEKKEL

A tokiói olimpiáig megbízott Rasmussen első világversenyén irányította a magyar válogatottat, így adódott a záró kérdés, személyesen milyen élményekkel gazdagodott.

„Vegyesek az érzéseim. Az Eb-n számos kollégával beszéltem a világ különböző pontjairól, és mindenki tisztán látta, milyen tényezők hátráltattak minket. Mégis sokan vannak otthon, akik nem értik, miért kaptunk ki a románoktól, a dánoktól vagy a norvégoktól. Tudom, hogy már csak így mennek a dolgok, de nem szabad az összes véleményt meghallgatnunk, mert abba bele is őrülnénk. A saját munkánkra kell koncentrálnunk. Szeretem ezt az országot és a kultúrát, tetszik, hogy sok embert érdekel a kézilabda Magyarországon, és véleményt is alkot is róla, ez mutatja, hogy egy kézilabdás nemzetről van szó. Ha azt veszem, hogy mondjuk a lakosságból ötmillióan szeretik a kézilabdát, az egyben azt is jelenti, hogy ötmillió potenciális edző van az országban.”

„Reálisan kell látni a helyzetünket. Nem voltak itt a nagy lövőink, akik távolról is képesek gólt lőni, és az Eb előtt kiesett két fontos belső emberünk, majd amikor Janurik Kinga belelendült a kapuban, ő is megsérült. Mindezek ellenére büszke kapitányként térhetek haza, mert ugyan a végén már nem volt miért küzdenünk, mégis mindent kiadtunk magunkból. A jövőben még többet szeretnénk elérni, ezért keményebben kell dolgoznunk.”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG

A TOVÁBBI PROGRAM
AZ 5. HELYÉRT

péntek, 15.45: Németország–Románia

ELŐDÖNTŐ
péntek, 18.45: Hollandia–Dánia
péntek, 20.45: Norvégia–Franciaország

BRONZMÉRKŐZÉS
vasárnap 15.30

DÖNTŐ
vasárnap 18.00

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
7. Oroszország
8. Svédország
9. Szerbia
10. Csehország
11. Spanyolország
12. MAGYARORSZÁG
13. Montenegró
14. Szlovénia
15. Lengyelország
16. Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik