Rasmussen „Eb-üzemmódba” kapcsolt – rajt Csehország ellen

NEDELYKOV TAMÁS (MALMÖ)NEDELYKOV TAMÁS (MALMÖ)
Vágólapra másolva!
2016.12.05. 11:40
null
Kim Rasmussen magából is szeretné a legjobbat kihozni (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott is megkezdi szereplését a svédországi Európa-bajnokságon, az első ellenfél Csehország lesz (kezdés: 18.30, Tv: M4, élőben az NSO-n). Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint fontos lesz, hogy végig koncentráljunk, ha pedig így teszünk, ki kell jönnie, hogy jobbak vagyunk.   

A magyar csapat vasárnap repült el Malmőbe, este pedig már az Isstadionban edzett, még ha nem is a csoportmeccseknek helyet adó csarnokban, hanem egy kisebb teremben. Azzal nem lehetett vádolni a szervezőket, hogy „meleg fogadtatásban” részesítették volna a mieinket, Görbiczéknek elég hidegben kellett gyakorolniuk. Az orrtörés után lábadozó Szucsánszki Zita speciális munkát végzett, a nap végi technikai értekezleten pedig kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően egyelőre tartalékként számol vele Kim Rasmussen.

A szövetségi kapitány egyébként jól láthatóan „Eb-üzemmódba” kapcsolt, és ha lehet, a korábbiakhoz képest is nagyobb komolysággal teszi a dolgát.

„Sok mindenre nyitott vagyok az év többi részében, de most itt az idő, azért jöttünk Svédországba, hogy a tőlünk telhető legjobb kézilabdát játsszuk. Nem vakáción vagyunk, és én is szeretném a legjobbamat nyújtani. Ezzel együtt szeretem ezt az időszakot.”

És hogy mit várhatunk a csehek elleni nyitányon?

„Nyernünk kell, ez egyértelmű – jelentette ki Rasmussen. – De ha úgy megyünk ki a pályára, hogy úgyis legyőzzük a cseheket, bajba kerülhetünk. A lányokba is azt sulykolom, hogy nagyon koncentráltan és fegyelmezetten kell játszaniuk. Ha ezt hatvan percen keresztül meg tudjuk valósítani, ki kell jönnie, hogy jobbak vagyunk. A nyitó meccs sohasem egyszerű, meg kell szoknunk a körülményeket, ráadásul az ellenfélnek nincsen veszítenivalója, szóval újra csak azt tudom, mondani, az elejétől kezdve oda kell figyelnünk.”

A dán szakember a felkészülés során végig azt hangsúlyozta, hogy nem foglalkozik a sérülésekkel, hiányzókkal, hanem azokra koncentrál, akik a rendelkezésére állnak, tőlük várja, hogy főszereplővé lépjenek elő. A keretet végigfutva hat játékosunknak is ez az első felnőttvilágversenye, így Janurik Kinga, Lukács Viktória, Kovács Anna, Dombi Luca, Kisfaludy Anett és Schatzl Nadine számára is különös jelentőségű a csehek elleni első mérkőzés.

Bódi Bernadett arckifejezése is jelzi, bizony elég hűvös volt a vasárnapi edzésen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Bódi Bernadett arckifejezése is jelzi, bizony elég hűvös volt a vasárnapi edzésen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A felsoroltakkal ellentétben Bódi Bernadett sorozatban az ötödik Eb-jén szerepelhet, mégis izgalommal várja a rajtot. A Győri ETO jobbszélsője az elmúlt hónapokban bizonyította, hogy sikerült túljutnia a súlyos térdsérülés miatti kihagyáson, és Kim Rasmussen is bátran számolhat vele a válogatottban.

„Nehéz volt visszanyerni a régi formámat, sokat dolgoztam érte, de megmondom őszintén, magamtól sem vártam, hogy ilyen stabil lesz a játékom az őszi időszakban. A BL-ben volt két kiemelkedő mérkőzésem is, korábban azt hittem, hogy csak jövő év elejére leszek ezen a szinten. A válogatottba visszakerülve új kihívás várt rám, meg kellett ismernem a kapitányt. A korábbi két összetartásról lemaradtam, így hátrányból indultam, jobban kellett figyelnem, hogy megértsem, mit kell nála játszanom. Kimnek ugyanis elég határozott elképzelése van a kézilabdáról, de ha megvalósítjuk, amit kér, eredményesek lehetünk. Ha viszont elkezdünk egyénieskedni, akkor nem fog működni. Remélem, hogy Kimmel hosszabb távon együtt dolgozhatunk, mert az elmúlt időszakban az is nehézséget okozott a nemzeti csapatnál, hogy gyakran jött új kapitány, így nem lehetett folyamatosan építkezni.”

Válogatottunk hétfő délelőtt már a kora esti meccs helyszínén tartott rövid átmozgató edzést. A jégcsarnokként is funkcionáló, 5800 férőhelyes Isstadiont 1968-ban építették, míg legutóbb 2013-ban esett át egy nagyobb átalakításon.

Ami első ellenfelünket illeti, a magyar válogatott eddig 14-szer találkozott a csehekkel, és minden alkalommal győzött is, legutóbb 2014-ben, a szigetszentmiklósi Provident-kupán 32–27-re. Világversenyen legutóbb 2013-ban futottunk össze, akkor is nyitó meccsen, csak épp a szerbiai vb-n: a mieink 35–27-re nyertek, a csapat két legjobb góllövője a kilencig jutó Görbicz Anita és a hatszor betaláló Bódi Bernadett volt.

Jan Basny munkáját nem hátráltatta súlyos sérülés, kerete tapasztalt játékosok és fiatal tehetségek elegyéből áll össze. A Thüringer HC irányítója, Iveta Luzumová és a Győri ETO jobbszélsője, Jana Knedlíková a cseh csapat meghatározó játékosai, de rajtuk kívül is találunk légiósokat szép számmal, akik a német és a magyar bajnokság mellett a svéd, valamint a francia ligában játszanak.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A HÉTFŐI PROGRAM
C-CSOPORT (Malmö)
18.30: MAGYARORSZÁG–Csehország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
20.45: Montenegró–Dánia
D-CSOPORT (Helsingborg)
18.30: Oroszország–Horvátország (Tv: Sport1)
20.45: Norvégia–Románia

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Thüringer HC – Németország)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO)
Beállók: DOMBI Luca (Mosonmagyaróvár), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Siófok)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok), SCHATZL Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Tartalék: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

 

ELLENFÉLNÉZŐ: CSEHORSZÁG
Olimpia: nem szerepelt
Világbajnokság: 13.(1997), 13–16. (1995), 15. (2003, 2013), 19. (1999) – 5 részvétel
Európa-bajnokság: 8. (1994, 2002), 12. (2012), 15. (2004) – 4 részvétel
Egymás elleni mérlegünk Csehországgal szemben: 14 mérkőzés, 14 győzelem, 417–323-s gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2014 10.12
Magyarország–Csehország 32–27 (16–18)
Szigetszentmiklós.
Magyarország:
Kiss É. – Bognár-Bódi 3, Tomori 6, Szucsánszki 1, Szamoránsky P. 5, Görbicz 9, Kovacsics 1. Csere: Herr O. (kapus), Orbán Adrienn 2, Planéta 2, Mayer, Erdősi 2, Triscsuk 1, Bulath, Mészáros R., Tóth G. Szövetségi kapitány: Németh András

NŐI KÉZILABDA EB (Svédország, december 4–18.)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Stockholm):
Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad):
Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö):
Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg):
Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország (Tv: Petőfi Tv)
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport)

SZURKOLÓI SZOFTVER AZ EB-RE: A számítógépes Excel-alkalmazást letöltheti a fotóra kattintva!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik