Női kéziseink nyolc góllal legyőzték Argentínát, jöhetnek a franciák

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto, összefoglaló), HATÁR DÁVID (Budapest, percről percre), PAPP BÁLINT (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto, összefoglaló), HATÁR DÁVID (Budapest, percről percre), PAPP BÁLINT (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.08. 04:20
null
Legyőztük Argentínát, a franciákkal játszunk az Elnök-kupáért (Fotó: Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott 34–26-ra legyőzte Argentínát a Japánban zajló világbajnokság Elnök-kupájában, így hétfőn a címvédő Franciaországgal mérkőzhet meg a 13. helyért.

 

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
ELNÖK-KUPA, 13–16. HELYÉRT

MAGYARORSZÁG–ARGENTÍNA 34–26 (19–12)
Kumamoto,
Park Dome, 3726 néző. Vezette: Christiansen, Hansen (dánok)
MAGYARORSZÁG: Triffa – Lukács V. 2, Tomori 1, Tóth G., Szabó L., HÁFRA N. 6, MÁRTON 6. Csere: Bíró B., Kiss É. (kapusok), KOVACSICS 7, Klujber 5 (1), Vámos P. 1, Pásztor N. 1, KISS N. 5. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
ARGENTÍNA: Carratu – A. García, Mendoza 2, Mena 1, Gandulfo, Bolling 2, KARSTEN 9 (4). Csere: Sans, Gavilan 1, Campigli 2, CAVO 5, Bonazzola 2, Crivelli, Pizzo, Casasola 2. Szövetségi kapitány: Eduardo Gallerdo
Az eredmény alakulása. 3. p.: 3–0. 7. p.: 5–3. 12. p.: 9–7. 17. p.: 12–8. 20. p.: 12–10. 24. p.: 15–10. 35. p.: 20–16. 40. p.: 23–19. 48. p.: 28–20. 52. p.: 28–23.
Kiállítások: 6, ill. 0 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 6/4

A másik mérkőzésen
Angola–Franciaország 17–28 (9–9)

ÖSSZEFOGLALÓ

A románoktól elszenvedett vereség miatt olyan helyzetbe került a magyar női válogatott, amiben még nem volt világbajnokságon: az Elnök-kupáért zajló alsó ágon kellett folytatnia szereplését. A mieink a szombati szünnapon nem tartottak edzést, miközben szállodát is kellett váltaniuk, hogy átadják a helyüket egy középdöntős csapatnak.

Az Argentína elleni helyosztóra a központi helyszínen, a kumamotói Park Dome-ban került sor. A mobil lelátók révén 10 ezer férőhellyel rendelkező arénát leginkább egy nagy sátorként lehet jellemezni, ettől fogva az esti idősávban már elég hűvös van benne. Ebből a szempontból még szerencsések voltunk, hogy helyi idő szerint kora délután rendezték a meccsünket, amelyre egész sokan ki is látogattak.

Mint megírtuk, Kim Rasmussen kettőt is cserélt, így az eddig tartalékként számításba vett Kiss Nikoletta és Pásztor Noémi is keretbe került. A találkozóra befutott a győri küldöttség is, Bartha Csaba klubelnökkel, Danyi Gábor vezetőedzővel és Szabó Tamás kommunikációs igazgatóval. A pályán is volt ismerős, a Debrecenben légióskodó Elke Karsten eddig az argentin csapat legjobbja volt a vb-n.

Újra Triffa Ágnes kezdett a kapunkban, beállóban Szabó Laura, balszélsőben pedig Márton Gréta nyitott. A mieink hamar háromgólos előnybe kerültek, de utána a dél-amerikaiak is magukhoz tértek. Látszott, hogy lekerült a teher a csapatról, Háfra Noémi és Kovacsics Anikó többször megvillant az egyébként csendesen csordogáló mérkőzésen, valamint Márton is szépen termelte a gólokat. Védekezésben volt, hogy nem koncentráltunk eléggé, de az argentinok is belehibáztak (összesen 13 technikai hibájuk volt az első harminc percben!), így tartani tudtuk a három gól körüli különbséget.

A becserélt Pásztor Noémi is gólt szerzett (Fotó: Kovács Anikó)
A becserélt Pásztor Noémi is gólt szerzett (Fotó: Kovács Anikó)

Rasmussen hamar elkezdte forgatni a csapatát, negyedóra után Pásztor is bemutatkozhatott a tornán, majd a szünet előtt Kiss is érkezett, és hamar feliratkozott a gólszerzők közé. Kovacsics és Háfra is visszajött, de sokszor elkapkodtuk a befejezéseket, a félidőre ezzel együtt is sikerült héttel meglépni (19–12).

Az újságíróknak fenntartott helyeken még volt lábmelegítő, de a pályára visszatérő játékosok már a felsőjüket a kézfejükre húzva próbáltak valahogy tenni a hideg ellen, pár napja a svédek és az oroszok egyenesen kesztyűben és sapkában melegítettek.

Az argentinok a második játékrész elején visszajöttek közte négyre, majd Rasmussen időkérése után átálltunk a hét mezőnyjátékossal való támadásokra. Ez olyan meccs volt, ahol abszolút belefért a gyakorlás, és a Szöul-kupához hasonlóan ezúttal is sok helyzetet és gólt értünk el ebből a felállásból. Amíg Lukács Viktória pihent, Kiss és Klujber Katrin került le a jobb szélre. Az ellenfél szépen tartotta a félidei különbséget, amihez persze a mi hibáink is kellettek. A kiütéses győzelem, ami az első két egymás elleni mérkőzésünket jellemezte, ezúttal elmaradt, de nem is volt cél.

A 34–26-os sikerünkkel elértük, hogy hétfőn magyar idő szerint 10 órától az Angolát felülmúló Franciaországgal csapunk össze a 13. helyért és az Elnök-kupáért.

A franciák az első félidőben szinte végig hátrányban voltak, majd a szünet előtt egyenlítettek, a második felvonásban pedig eldöntötték a meccset. A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO francia beállója, Béatrice Edwige három, az irányító Estelle Nze Minko öt gólt dobott az afrikai csapatnak. A Siófok balátlövőjének, Gnonsiane Niomblának négy kísérlete volt, de egyszer sem talált be.

A TOVÁBBI PROGRAM
A 15. HELYÉRT
December 9. (hétfő), 7.00: Argentína–Angola
A 13. HELYÉRT
December 9. (hétfő), 10.00: Magyarország–Franciaország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

Hétfőn 10 órától a világ- és Európa-bajnok franciákkal játszunk a vb-13. helyért és az Elnök-kupáért (Fotó: Kovács Anikó)
Hétfőn 10 órától a világ- és Európa-bajnok franciákkal játszunk a vb-13. helyért és az Elnök-kupáért (Fotó: Kovács Anikó)

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Pásztor szerez labdát, majd végig is viszi, és megszerzi az első gólját (34–26). Kapnak még egy időn túli szabaddobást az argentinok. Casasola a kapu fölé dobja a labdát, így 34–26-ra nyertünk, és hétfőn a franciákkal játszhatunk a 13. helyért.

59. perc: Elveszik a labdát az argentinoktól. Kovacsics lő szép gólt. 33–26

58. perc: Crivelli maradt a földön, ápolni kell. Kovacsics lövésébe belekap a kapus. Gyorsan sikerült visszazárni. Szabó kapja le a levegőből Cavót.

57. perc: A gyors középkezdés után Klujber lő gólt (32–25). Megtalálják a beállót, Gavilan pedig nem is rontja el a ziccert. 32–26

56. perc: Háfra egy ügyes csel és betörés után kilövi a kapu bal oldalát (31–24). A lendületből érkező Casasola eredményes. 31–25

55. perc: Rasmussen harmadszor is időt kér. Nagy nehezen eljut Lukácshoz a labda, ő pedig a kapuba pattintja (30–24). Bonazzola lőtte lábon a saját csapattársát, támadhatunk.

54. perc: Cavo lövését védi Bíró, de összeszedik a kipattanót, majd Casasola eredményes. 29–24

53. perc: Crivelli lövése után a labda elszáll a kapunk fölött, majd elszórjuk a labdát.

52. perc: Karsten ezúttal is gólra váltja a büntetőt (28–23). Klujber átlövését nem tudja védeni a kapus. 29–23

51. perc: Passzívnál lő Kovacsics, a kapus azonban véd. Hetest kapnak az argentinok.

50. perc: Lukács hibázik a szélről. Cavo talpról a bal alsó sarokba bombázza a labdát. 28–22

49. perc: Kis híján labdát szerzünk, de végül Cavo csap le rá, majd közelről gólt lő. 28–21

48. perc: Bíró védi Karsten lövését, majd lerohanjuk az argentinokat, Kovacsics pedig gólt lő. 28–20

47. perc: Vámos egy az egyben megveri az ellenfelét, majd estében a kapuba dobja a labdát. 27–20

46. perc: Ezúttal gólt is szerzünk, Kovacsics talál be egy betörés után (26–19). Sans harcol ki hetest, Kiss Éva érkezik a kapunkba. Karsten ezúttal nem hibázik. 26–20

45. perc: Passzívnál Karsten lő, Bíró azonban könnyedén véd. Megint hét a hat ellen támadunk.

44. perc: Hét a hat ellen támadunk, megtaláljuk Pásztort, a lövését azonban védi a kapus. Időt kérnek az argentinok.

43. perc: Agresszívebben védekeznek az argentinok, labdát is szereznek, Bonazzola azonban a kapu mellé küldi ziccerben a labdát.

42. perc: Elszórják a labdát a dél-amerikaiak, majd Kiss eredményes ismét (25–19). Megint eladják a labdát az argentinok, majd Vámos lövését védi a kapus.

41. perc: Kiss szerez egy újabb gólt. 24–19

40. perc: Kim Rasmussen kért időt. Passzívnál eladjuk a labdát. Jönnek az argentinok, és Bonazzola is eredményes. 23–19

39. perc: Hetest harcolnak ki az argentinok. Karsten bedobja a hetest (23–17). Vámost állítják ki, majd az üres kapunkba dobnak gólt az argentinok. 23–18

38. perc: Kiss lő gólt átlövésből (22–16). Labdát szerzünk, majd a lerohanás végén Márton ismét beköszön. 23–16

37. perc: Pizzo lövése kijön a kapufáról, Tóth pedig összeszedi a kipattanót.

36. perc: Karsten kap szabaddobást. Campigli harcol ki hetest.

35. perc: Cavo emberrel a nyakában is a kapunkba dobja a labdát (20–16). A gyors középkezdés után Klujber eredményes. 21–16

34. perc: Újabb eladott labda, Karsten csap le Kiss átadására. Campigli eredményes beállóból (20–15). Háfra lövése ezúttal sem jó.

33. perc: Kiss kezéből kiesik a labda, majd Bonazzola lő gólt a lerohanás végén (20–14). Háfra lő óriási kapufát. Karstennál látnak lépést.

32. perc: Klujber hetese után a kapus lábáról pattan a labda a kapuba (20–13). Cavo ezúttal a kapu mellé dobja a labdát.

31. perc: Elkezdődött a második félidő, emberelőnyben támadhatnak az argentinok. Gyorsan ki is használják, Cavo eredményes egy betörés után (19–13). Szabó harcol ki hetest.

Érdekesség, hogy a címvédő franciák 9–9-re állnak a szünetben Angolával…

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Háfra kerül helyzetbe, majd a kapuba küldi a labdát (18–11). Lépéshiba az argentinoknál, indítjuk Mártont, aki nehéz helyzetből is gólt lő (19–11). Ismét labdát szerzünk, de el is adjuk, jönnek az argentinok, Bolling pedig átejti Bírót. Ez az első félidő vége, a szünetben 19–12-re vezet a magyar válogatott.

29. perc: Kisst küldik ki két percre, Sanst rántotta le. Emberelőnyben elszórják a labdát az argentinok.

28. perc: Kovacsics lő remek gólt test mellől, estében. 17–11

27. perc: Karsten lövése után a kapufa segíti ki Bírót. Kiss közel megy a falhoz, majd kilövi a kapu jobb oldalát (16–11). Karsten megy bele Kissbe, ismét támadhatunk.

26. perc: Pásztor már leért, érvénytelenítik a gólját. Karsten lépi el, majd eladjuk a labdát támadásban.

25. perc: Bíró mutat be egy védést, majd hosszan indítja Klujbert. Karsten bombázza a kapu jobb oldalába a labdát. 15–11

24. perc: Kiss is megszerzi az első gólját, Háfra passza után a bal alsó sarokba küldi a labdát. 15–10

23. perc: Háfra futtából kilövi a bal alsót, megint néggyel vezetünk (14–10). Cavo küldi a kapu fölé a labdát.

22. perc: Tóth szerez labdát, majd Márton lő gólt a lerohanás végén (13–10). Campigli ziccerét Bíró védi, majd Kim Rasmussen kér időt.

21. perc: Időt kérnek az argentinok.

20. perc: Kiss Éva érkezik a büntetőre,Karstenazonban nem hibázik (12–10). Klujber passza sem jó, labdát szereznek az argentinok.

19. perc: Karsten lövése nem jó, majd Tóth passza magas Lukácsnak. Bíró mutat be egy védést, de hetest kapnak az argentinok.

18. perc: Bíró érkezett a kapunkba, de Cavo lövésével nem tudott mit kezdeni (12–9). Márton lövését védi a kapus.

17. perc: Hetes és két perc, Pásztort küldik ki. Az argentinok hetese is kimarad, Mendoza hibázott. Lukács bombázza jobbról a rövid alsóba a labdát. 12–8

16. perc: Labdát szerzünk, majd Klujber hibázik ezúttal egy lövést.

15. perc: Tóth lövése sem jó, majd az argentin lerohanás végén Karsten lő gólt (10–8). Klujber is megszerzi az első gólját. 11–8

14. perc: Szabó csúnyán a kapu fölé bombázza a hetest. Mendoza lövése után a kapufa ment.

13. perc: Márton nagyon éles szögből ugrik be, de megoldja (10–7). Jól védekeztünk a beállón. Megint Márton ugrik be, ezúttal nincs gól, de hetest kapunk.

12. perc: Háfra ejti el a labdát, jöhetnek a dél-amerikaiak. Mendoza váratlan lövése után a jobb alsó sarokban landol a labda. 9–7

11. perc: Megint labdát szereztünk, majd rendezetlen védelem ellen Tomori lő gólt (9–5). Karstent blokkoljuk, majd Mendoza lő gólt. 9–6

10. perc: Háfra lövése ezúttal nem volt jó, de gyorsan megszerezzük a labdát, majd a lerohanás végén Háfra javít. 8–5

9. perc: Későn lépnek ki Kovacsicsra, aki test mellől küldi a labdát a kapuba (7–4), Karstenre egyelőre nincs ellenszer, újabb gólt szerez. 7–5

8. perc: Karsten ugrik be a bal szélről, majd gólt dob. 6–4

7. perc: Háfra átlövése is jó, gólra góllal válaszolunk. 6–3

6. perc: Bolling lő, majd a labda a blokkot és a kapufát is érintve a kapunkban köt ki. 5–3

6. perc: Triffa mutat be egy védést, gyors lerohanást indítunk, aminek a végén Kovacsics eredményes. 5–2

5. perc:Karsten átlövése után utat talál a kapunkba a labda (3–2), majd Márton szerzi meg a második gólját. 4–2

4. perc:Mendoza szerzi az argentinok első gólját.3–1

3. perc: Ez már bent van, Kovacsics átlövése volt remek (2–0). Elszórják a labdát az argentinok, majd Szabó is beköszön. 3–0

2. perc: Jó védekezés, a beálló elől halásztuk el a labdát. A másik oldalon Tomori betörése után a kapus véd.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a mieink vezethetik az első támadást. Márton góljával megszereztük a vezetést.1–0

Két cserelehetőségét is kihasználta a magyar válogatott, az Argentína elleni helyosztó mérkőzésre Faluvégi Dorottya helyett Pásztor Noémit, Kovács Anna helyett Kiss Nikolettát nevezte be az együttes. Részletek itt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Argentína mérkőzés a női kézilabda-világbajnokságon. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Az idei Pánamerikai Játékokon Brazília mögött ezüstérmes argentin női nemzeti csapat a hátralévő két mérkőzése eredményétől függetlenül már biztosan története legjobb világbajnoki szereplését könyvelheti el Japánban. Legyen végül akár 16. vagy 13. helyezett a dél-amerikai garnitúra.

Argentína a D-csoportban Oroszországtól, Svédországtól és a házigazdától is kikapott, előbbi két vereség mindenképpen a papírforma kategóriájába tartozik. Kínát és a Kongói DK-t viszont legyőzte, méghozzá Elke Karsten vezérletével. A Debrecenben légióskodó, a vb-góllövőlistán az előkelő hetedik helyen álló 24 éves irányító-átlövő a kínaiaknak 12-szer, a kongóiaknak nyolcszor köszönt be. Az afrikaiak elleni találkozón a szünetben még 13–9-es hátrányban volt, de a második félidő első negyed órájában egy 12–0-s sorozattal eldöntötte a meccset az argentin együttes, amely a 24-es vb-mezőnyben eddig egyedüliként nem rontott hétméterest, és amelyet 2012 óta a szintén argentin Eduardo Gallardo irányít.

A magyar válogatott eddig kétszer találkozott a dél-amerikaiakkal, egyszer 29, egyszer pedig 18 gólos különbséggel nyert.

„Továbbra is bízunk a kvótaszerzésben” – mondta az MTI-nek Horváth Gabriella, Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) főtitkára. Részletek itt!

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG,JAPÁN
AZ ELNÖK-KUPA PROGRAMJA (A 13–16. HELYÉRT)
December 8. (vasárnap), 4.30:
Magyarország–Argentína (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 8. (vasárnap), 4.30:Angola–Franciaország
December 9. (hétfő), 7.00:a Magyarország–Argentína vesztese – az Angola–Franciaország vesztese
December 9. (hétfő), 10.00:a Magyarország–Argentína győztese – az Angola–Franciaország győztese

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE ARGENTÍNA ELLEN –NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélső:Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők:Kiss Nikoletta (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria),
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző:Siti Beáta
Kapusedző:Bakos István

Tartalékok:Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)

ELLENFÉLNÉZŐ: ARGENTÍNA
Olimpia:
12. (2016) – 1 részvétel
Vb:
18. (2015), 19. (2009, 2013), 20. (2005, 2007), 22. 2003), 23. (2011, 2017), 24. (1999) – 9 részvétel
Pánamerikai Játékok:
1. (2009), 2. (2003, 2005, 2007, 2011, 2013, 2017, 2018, 2019), 3. (1999, 2015), 4. (1986, 1991, 1997, 2000)
Magyar mérleg ellene:
2 mérkőzés, 2 győzelem, 81–34-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:
2017. 12. 05., vb-csoportkör, Bietigheim-Bissingen, Magyarország–Argentína 33–15 (18–7)
Magyar gólszerzők: Kovács Anna 7, Lukács V. 4, Schatzl Nadine, Bódi, Görbicz 3-3, Szekeres, Kisfaludy, Szöllősi-Zácsik, Klivinyi, Mayer, Háfra N. 2-2, Kovacsics

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Nedelykov Tamás, Papp Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik